Vermicelli, czyli drobny makaron ryżowy z wiórkami kokosowymi, orzechami i nerkowcami
- 100g ugotowanego vermicelli (gotuj makaron przez 5 min i odcedź)
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy lub kuminu w ziarnach
- ½ łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżka liści curry
- 1 świeże chili pokrojone
- 1 łyżka orzechów ziemnych
- 1 łyżka nerkowców
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- sól
- 3-4 łyżki oleju
Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj orzechy ziemne i nerkowce. Smaż, aż będą złociste, potem wyciągnij na talerz obok.
Teraz pozostałego oleju dodaj asafetydę, czarną gorczycę, liście curry, kurkumę, chili i smaż razem przez 1-2 min i dodaj makaron i sól. Dalej smaż 2-3 min.
Teraz wyłącz gaz i dodaj sok z limonki, orzechy i nerkowce. Wymieszaj.
Bajgiel z serkiem śmietankowym i grillowanymi warzywami
- 1 bajgiel
- 50g serka śmietankowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 plasterki bakłażana
- 50g cukinii
- 30g sera długodorzejwającego
- 10ml octu balsamicznego - kremowego
- sól, pieprz
Bajgiel pokrój na pół, każdą stronę posmaruj serkiem śmietankowym.
Warzywa pokrój na cieniutkie plasterki, polej oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem, następnie grilluj (warzywa muszą być al dente).
Na każdą połówkę bajgla ułóż grillowane warzywa, posyp startym długodorzejwającym serem, polej crema di balsamico i ewentualnie posyp świeżym koperkiem lub bazylią.