Pytanie na Śniadanie

Błyskawiczne śniadanie według Lorka i Tapiego

Vermicelli, czyli drobny makaron ryżowy z wiórkami kokosowymi, orzechami i nerkowcami

  • 100g ugotowanego vermicelli (gotuj makaron przez 5 min i odcedź)
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy lub kuminu w ziarnach
  • ½ łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżka liści curry
  • 1 świeże chili pokrojone
  • 1 łyżka orzechów ziemnych
  • 1 łyżka nerkowców
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól
  • 3-4 łyżki oleju

Rozgrzej olej na patelni, a następnie dodaj orzechy ziemne i nerkowce. Smaż, aż będą złociste, potem wyciągnij na talerz obok.

Teraz pozostałego oleju dodaj asafetydę, czarną gorczycę, liście curry, kurkumę, chili i smaż razem przez 1-2 min i dodaj makaron i sól. Dalej smaż 2-3 min.

Teraz wyłącz gaz i dodaj sok z limonki, orzechy i nerkowce. Wymieszaj.


Bajgiel z serkiem śmietankowym i grillowanymi warzywami

  • 1 bajgiel
  • 50g serka śmietankowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 plasterki bakłażana
  • 50g cukinii
  • 30g sera długodorzejwającego
  • 10ml octu balsamicznego - kremowego
  • sól, pieprz

Bajgiel pokrój na pół, każdą stronę posmaruj serkiem śmietankowym.

Warzywa pokrój na cieniutkie plasterki, polej oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem, następnie grilluj (warzywa muszą być al dente).

Na każdą połówkę bajgla ułóż grillowane warzywa, posyp startym długodorzejwającym serem, polej crema di balsamico i ewentualnie posyp świeżym koperkiem lub bazylią.


Więcej na ten temat