Pytanie na Śniadanie

Racuchy w roli głównej cz.1

Klasyczne racuszki z renetą landsberską (klasyczny przepis na ciasto z sodą oczyszczoną)

Składniki na 4 osoby: 

  • 2 jabłka – szare renety landseberskie, 
  • 200 ml mleka, 
  • 1 jajko, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder

Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj oba cukry, sodę oczyszczoną a następnie połącz z mlekiem i jajkiem. Całość roztrzep rózgą. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Wymieszaj z masą na racuszki. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Posyp cukrem pudrem. Gotowe


Racuszki z malinami i miętą (zmodyfikowany przepis na ciasto z jogurtem i proszkiem do pieczenia)

Składniki na 4 osoby: 

  • 150g mąki tortowej, 
  • 1 jajko, 
  • 1 saszetka cukru wanilinowego, 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, 
  • szczypta soli, 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 200 g świeżych malin, 
  • świeża mięta, 
  • olej do smażenia

Mąkę przesiej przez sito i połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj jogurt i całość wymieszaj. Dodaj połowę świeżych malin do masy na racuszki. Smaż na rozgrzanym oleju, dekoruj resztą malin i miętą. Gotowe


Racuchy z gulaszem wieprzowym i chili (tradycyjny przepis na ciasto z żółtkami i drożdżami)

Składniki na 4 osoby: 

  • 230 g mąki pszennej, 
  • 200 ml mleka, 
  • 25 gramów świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 2 żółtka jajek, 
  • olej do smażenia, 
  • 4 plastry karkówki, 
  • 1 biała cebula, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 papryczka czerwona chili, 
  • sól, 
  • 2 ogórki kiszone, 
  • 400 ml kwaśnej śmietany, 
  • natka pietruszki

W dużej misce zrób zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszaj, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce aby podrosło. Karkówkę pokrój w kostkę i razem z pociętą cebulą i paprykami podsmaż wszystko na oleju w dużym garnku. Dopraw solą, podlej wodą i duś na małym ogniu aż karkówka będzie miękka. Dodaj pokrojone ogórki i całość zabiel śmietaną. Gdy ciasto podrośnie dodaj żółtka, resztę mąki i całość wymieszaj. Daj ponownie 20 minut aby ciasto podrosło. Racuchy smaż na oleju a całość polej gęstym gulaszem. Dekoruj natką pietruszki


Dzikie bitki na sianie z racuchem (tradycyjny przepis na ciasto z żółtkami i drożdżami)

Składniki na 4 osoby: 

  • 230 g mąki pszennej, 
  • 200 ml mleka, 
  • 25 gramów świeżych drożdży, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 2 żółtka jajek, 
  • olej do smażenia, 
  • 500 g polędwicy lub combru z dziczyzny (jeleń, sarna) – można zamienić na wołowinę, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 2 białe połówki pora, 
  • 1 szklanka mleka

Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem, namocz w mleku. W dużej misce zrób zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszaj, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce aby podrosło. Następnie dodaj żółtka, resztę mąki i całość wymieszaj. Daj ponownie 20 minut aby ciasto podrosło. Osusz mięso, delikatnie posól i dopraw pieprzem po czym obtocz w mące. Na trzech rozgrzanych patelniach smaż na oleju – oddzielnie racuchy, oddzielnie bitki i oddzielnie w większej ilości oleju pociętego w paski pora. Osusz wszystko papierem i podawaj na racuchach sianko z pora a na porze dzikie bitki. Gotowe

Więcej na ten temat