Klasyczne racuszki z renetą landsberską (klasyczny przepis na ciasto z sodą oczyszczoną)
Składniki na 4 osoby:
- 2 jabłka – szare renety landseberskie,
- 200 ml mleka,
- 1 jajko,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej do smażenia,
- cukier puder
Mąkę przesiej przez sitko do miski, dodaj oba cukry, sodę oczyszczoną a następnie połącz z mlekiem i jajkiem. Całość roztrzep rózgą. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Wymieszaj z masą na racuszki. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Posyp cukrem pudrem. Gotowe
Racuszki z malinami i miętą (zmodyfikowany przepis na ciasto z jogurtem i proszkiem do pieczenia)
Składniki na 4 osoby:
- 150g mąki tortowej,
- 1 jajko,
- 1 saszetka cukru wanilinowego,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g świeżych malin,
- świeża mięta,
- olej do smażenia
Mąkę przesiej przez sito i połącz z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj jogurt i całość wymieszaj. Dodaj połowę świeżych malin do masy na racuszki. Smaż na rozgrzanym oleju, dekoruj resztą malin i miętą. Gotowe
Racuchy z gulaszem wieprzowym i chili (tradycyjny przepis na ciasto z żółtkami i drożdżami)
Składniki na 4 osoby:
- 230 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 25 gramów świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 2 żółtka jajek,
- olej do smażenia,
- 4 plastry karkówki,
- 1 biała cebula,
- 1 zielona papryka,
- 1 papryczka czerwona chili,
- sól,
- 2 ogórki kiszone,
- 400 ml kwaśnej śmietany,
- natka pietruszki
W dużej misce zrób zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszaj, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce aby podrosło. Karkówkę pokrój w kostkę i razem z pociętą cebulą i paprykami podsmaż wszystko na oleju w dużym garnku. Dopraw solą, podlej wodą i duś na małym ogniu aż karkówka będzie miękka. Dodaj pokrojone ogórki i całość zabiel śmietaną. Gdy ciasto podrośnie dodaj żółtka, resztę mąki i całość wymieszaj. Daj ponownie 20 minut aby ciasto podrosło. Racuchy smaż na oleju a całość polej gęstym gulaszem. Dekoruj natką pietruszki
Dzikie bitki na sianie z racuchem (tradycyjny przepis na ciasto z żółtkami i drożdżami)
Składniki na 4 osoby:
- 230 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 25 gramów świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 2 żółtka jajek,
- olej do smażenia,
- 500 g polędwicy lub combru z dziczyzny (jeleń, sarna) – można zamienić na wołowinę,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka mąki,
- 2 białe połówki pora,
- 1 szklanka mleka
Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem, namocz w mleku. W dużej misce zrób zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. Wymieszaj, odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce aby podrosło. Następnie dodaj żółtka, resztę mąki i całość wymieszaj. Daj ponownie 20 minut aby ciasto podrosło. Osusz mięso, delikatnie posól i dopraw pieprzem po czym obtocz w mące. Na trzech rozgrzanych patelniach smaż na oleju – oddzielnie racuchy, oddzielnie bitki i oddzielnie w większej ilości oleju pociętego w paski pora. Osusz wszystko papierem i podawaj na racuchach sianko z pora a na porze dzikie bitki. Gotowe