Kakao cynamonowe:
1 szklanka mleka
2 łyżki naturalnego kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie: W rondelku podgrzej mleko.Dodaj kakao, cynamon i cukier (jeśli
chcesz) do mleka i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.Przecedź kakao przez sitko,
aby pozbyć się grudek.Podawaj ciepłe.
Omlet
4 jajka
szczypta soli (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
60 g koziego sera, pokruszonego
1 łyżka masła
Przygotowanie:
W misce roztrzep jajka.Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.Wlej
mieszaninę jajek na rozgrzaną patelnię.Potrząsając patelnią tak aby omlet się
równomiernie ścinał. Pokruszonym kozim serem posyp omlet i zacznij go
składać Smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu, aż dół omletu będzie
złoty.Podawaj ciepły z ulubionymi dodatkami.
Nuggetsy
500g piersi z kurczaka,pokrojonej na kawałki
1 jajko
dużą łyżkę sezamu
1/2 szklanki płatków owsianych
2 duże łyżki bułki tartej razowej
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
W misce roztrzep jajko.W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane,sezam,
przyprawę do kurczaka, i bułkę tartą razową.Nakładaj kawałki kurczaka do
jajka i potem do mieszanki Ułóż nuggety na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30
minut. Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami lub puree ziemniaczanym i
marchewką na ciepło
Muffinki
150 g świeżego szpinaku lub mrożonego
2 jajka
70g rozpuszczonego masła
3-4 łyżki syropu klonowego
180 ml mleka
400g i mąki pszennej wymieszanej w stosunku 1/1 orkiszowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinak miksujemy na drobne kawałki, dodajemy jajka, mleko, olej, syrop klonowy i
ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia – całość
delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami
do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Krem waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki masła, miękkiego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
W misce ucieraj cukier puder z masłem i ekstraktem z wanilii, aż do uzyskania
jednolitej masy.Po upieczeniu i ostudzeniu muffinek, nałóż krem na wierzch każdej
muffinki.posyp cynamonem
Klopsiki
1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej
400 g mięsa mielonego indyczego
2 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
1 jajko
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
duża garść kopru
tarta marchew, seler i pietruszka
olej do smażenia
Przygotowanie:
W dużym naczyniu ugnieć soczewicę, 1 pokrojoną cebulę, czosnek, jajko,
bułkę tartą, sól pieprz, dodaj mięso i formuj kulki z masy i lekko spłaszczaj je.
W rondelku rozgrzej olej na średnim ogniu. Podsmaż tarte warzywa z cebulką
i po 5 minutach zalej je wodą lub bulionem, dodaj liśc laurowy i ziele
angielskie. Wrzuć klopsiki i gotuj ok 20 minut pod przykryciem.Pod koniec
gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną lub ziemniaczaną ( ok. 1
łyżeczka),którą mieszamy z odrobiną letniej wody i wlewamy do gotującego się
wywaru z klopsikami. Całość gotujemy ok 4 minut bez przykrycia aż nieco
zgęstnieje. Na koniec dodaj dużą garść kopru Podawaj ciepłe z ulubionymi
dodatkami, np. kaszą jęczmienną lub ziemniakami