Pytanie na Śniadanie

Omlet

Kakao cynamonowe: 

1 szklanka mleka 
2 łyżki naturalnego kakao 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżka cukru (opcjonalnie)

 Przygotowanie: W rondelku podgrzej mleko.Dodaj kakao, cynamon i cukier (jeśli chcesz) do mleka i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.Przecedź kakao przez sitko, aby pozbyć się grudek.Podawaj ciepłe. 

Omlet 
4 jajka
szczypta soli (opcjonalnie) 
2 łyżki posiekanego szczypiorku 
60 g koziego sera, pokruszonego 
1 łyżka masła

Przygotowanie: 
W misce roztrzep jajka.Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.Wlej mieszaninę jajek na rozgrzaną patelnię.Potrząsając patelnią tak aby omlet się równomiernie ścinał. Pokruszonym kozim serem posyp omlet i zacznij go składać Smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu, aż dół omletu będzie złoty.Podawaj ciepły z ulubionymi dodatkami.

 Nuggetsy 
 500g piersi z kurczaka,pokrojonej na kawałki 
1 jajko 
dużą łyżkę sezamu 
1/2 szklanki płatków owsianych 
2 duże łyżki bułki tartej razowej 
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

 W misce roztrzep jajko.W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane,sezam, przyprawę do kurczaka, i bułkę tartą razową.Nakładaj kawałki kurczaka do jajka i potem do mieszanki Ułóż nuggety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Podawaj ciepłe z ulubionymi sosami lub puree ziemniaczanym i marchewką na ciepło 

Muffinki 
150 g świeżego szpinaku lub mrożonego 
2 jajka 
 70g rozpuszczonego masła 
3-4 łyżki syropu klonowego 
180 ml mleka 
400g i mąki pszennej wymieszanej w stosunku 1/1 orkiszowej 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 Szpinak miksujemy na drobne kawałki, dodajemy jajka, mleko, olej, syrop klonowy i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia – całość delikatnie mieszamy. Nakładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. 

Krem waniliowy 
1/2 szklanki cukru pudru 
 1/2 szklanki masła, miękkiego 
 1 łyżka ekstraktu z wanilii 

W misce ucieraj cukier puder z masłem i ekstraktem z wanilii, aż do uzyskania jednolitej masy.Po upieczeniu i ostudzeniu muffinek, nałóż krem na wierzch każdej muffinki.posyp cynamonem 

Klopsiki 
1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej 
 400 g mięsa mielonego indyczego 
 2 cebula, posiekana 
2 ząbki czosnku, posiekane 
 1 jajko 
1/4 szklanki bułki tartej 
 1/4 łyżeczki soli 
 1/4 łyżeczki pieprzu 
 duża garść kopru 
 tarta marchew, seler i pietruszka 
olej do smażenia

 Przygotowanie: W dużym naczyniu ugnieć soczewicę, 1 pokrojoną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, sól pieprz, dodaj mięso i formuj kulki z masy i lekko spłaszczaj je. W rondelku rozgrzej olej na średnim ogniu. Podsmaż tarte warzywa z cebulką i po 5 minutach zalej je wodą lub bulionem, dodaj liśc laurowy i ziele angielskie. Wrzuć klopsiki i gotuj ok 20 minut pod przykryciem.Pod koniec gotowania zagęszczamy sos mąką pszenną lub ziemniaczaną ( ok. 1 łyżeczka),którą mieszamy z odrobiną letniej wody i wlewamy do gotującego się wywaru z klopsikami. Całość gotujemy ok 4 minut bez przykrycia aż nieco zgęstnieje. Na koniec dodaj dużą garść kopru Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, np. kaszą jęczmienną lub ziemniakami
Więcej na ten temat