Karkówka po cygańsku
- 500 g karkówki wieprzowej pokrojonej w 2cm plastry
- 2 średnie cebule
- 250g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól, pieprz czarny mielony do przyprawienia mięsa
- 1 łyżka papryki słodkiej do przyprawienia mięsa
Zalewa do mięsa:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml wody
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki soli
Plastry karkówki rozbić tłuczkiem na cieńsze plastry. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć z obu stron. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę świeżą i konserwową pokroić w cienkie paski, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa rozłożyć na mięsie. Zalewa - wszystkie składniki dokładnie połączyć. Całość wylać na mięso z warzywami. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso pod przykryciem około 1,5 godziny.
Szarpana karkówka w sosie BBQ w maślanej bułce z piklowanym ogórkiem
- 400g Karkówka Grotowska wieprzowa
- 2 łyżki majeranku suszonego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- Sól, pieprz
Ogórek piklowany:
- 1 świeży ogórek
- ½ szklanki octu winnego
- 1 szklanka wody
- 60g cukru
- Sól,
- Płatki papryczki chili do smaku
Sos BBQ:
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1/3 łyżeczki czosnku
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej cebuli
- Szczypta chili
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 łyżki soku anansowego
- 30ml octu winnego
- 150ml keczupu
OGÓ2REK PIKLOWANY: Wodę zagotować z dodatkiem octu, cukru, solą i oraz papryczkami chili. Lekko ostudzić. Włożyć pokrojonego w plasterki ogórka i odstawić Sos BBQ Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać MIĘSO Wszystkie przyprawy wymieszać naczyniu Obtoczyć karkówkę. Czosnek oraz cebulę drobno posiekać. Dodać do karkówki. Zawinąć wszystko w folię aluminiową. Piec w temperaturze 170 C przez około 1,5h-2 h. Po tym czasie mięso poszarpać 2 widelcami. Dodać sos BBQ.
Pierogi z kaszanką, jabłkiem i majerankiem z sosem winnym
Ciasto:
- 400 g mąki
- ok 240 ml wrzącej wody
- szczypta soli
- 80ml oleju
Nadzienie z kaszanki:
- Ok 400g kaszanki
- 2 jabłka
- Garść majeranku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 350ml śmietany 36%
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula