Pytanie na Śniadanie

Szarpana karkówka w sosie BBQ

Karkówka po cygańsku 

  • 500 g karkówki wieprzowej pokrojonej w 2cm plastry 
  • 2 średnie cebule 
  • 250g pieczarek 
  • 1 czerwona papryka 
  • 3 łyżki mąki 
  • olej do smażenia 
  • sól, pieprz czarny mielony do przyprawienia mięsa 
  • 1 łyżka papryki słodkiej do przyprawienia mięsa 

Zalewa do mięsa:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 500 ml wody 
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego 
  • pół łyżeczki soli 

Plastry karkówki rozbić tłuczkiem na cieńsze plastry. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć z obu stron. Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę świeżą i konserwową pokroić w cienkie paski, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa rozłożyć na mięsie. Zalewa - wszystkie składniki dokładnie połączyć. Całość wylać na mięso z warzywami. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso pod przykryciem około 1,5 godziny.


Szarpana karkówka w sosie BBQ w maślanej bułce z piklowanym ogórkiem 

  • 400g Karkówka Grotowska wieprzowa 
  • 2 łyżki majeranku suszonego 
  • 2 łyżki słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 cebula 
  • Sól, pieprz 

Ogórek piklowany: 

  • 1 świeży ogórek 
  • ½ szklanki octu winnego 
  • 1 szklanka wody 
  • 60g cukru 
  • Sól, 
  • Płatki papryczki chili do smaku 

Sos BBQ: 

  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire 
  • 1/3 łyżeczki czosnku 
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej cebuli 
  • Szczypta chili 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki soku anansowego 
  • 30ml octu winnego 
  • 150ml keczupu 

OGÓ2REK PIKLOWANY: Wodę zagotować z dodatkiem octu, cukru, solą i oraz papryczkami chili. Lekko ostudzić. Włożyć pokrojonego w plasterki ogórka i odstawić Sos BBQ Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać MIĘSO Wszystkie przyprawy wymieszać naczyniu Obtoczyć karkówkę. Czosnek oraz cebulę drobno posiekać. Dodać do karkówki. Zawinąć wszystko w folię aluminiową. Piec w temperaturze 170 C przez około 1,5h-2 h. Po tym czasie mięso poszarpać 2 widelcami. Dodać sos BBQ.


Pierogi z kaszanką, jabłkiem i majerankiem z sosem winnym 

Ciasto: 

  • 400 g mąki 
  • ok 240 ml wrzącej wody 
  • szczypta soli 
  • 80ml oleju

Nadzienie z kaszanki: 

  • Ok 400g kaszanki 
  • 2 jabłka 
  • Garść majeranku 
  • 1 duża cebula 
  • sól, pieprz do smaku 

Sos: 

  • 350ml śmietany 36% 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebula
Więcej na ten temat