Pytanie na Śniadanie

Idealna pizza – jak ją zrobić?

Ciasto na pizzę: Składniki na 6 porcji
500 g mąki do pizzy, 
300 ml wody, 
35 g oliwy z oliwek, 
5 g świeżych drożdży, 
10 g soli 

 Przepis: Wodę w temperaturze 25 stopni C połącz i wymieszaj ze świeżymi drożdżami. Mąkę przesiej przez drobne sitko i dodaj połowę zaczynu (wody z drożdżami), delikatnie połącz ciasto, dodaj sól i resztę wody całość zagniatając na elastyczne ciasto formując kulkę. W trakcie zagniatania dodaj oliwę z oliwek. Odstaw kulkę pod szmatką do pierwszego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na 6 części i każdą z nich zagnieć na małą kulkę. Odczekaj kolejne 30 minut, rozgnieć palcami i piecz w jak najwyższej temperaturze ze swoimi ulubionymi składnikami. W zależności od składników czas pieczenia to około 5-7 minut. Najlepiej gdyby ciasto dojrzało w temperaturze około 5-8 stopni w lodówce przez noc. 

 Pizza Capricciosa: 
 Składniki: 
1 kulka gotowego ciasta na pizzę, 
sos pomidorowy, 
tarta mozzarella, 
plastry ugotowanej szynki, 
pieczarki pocięte w plastry

 Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy, ułóż plastry szynki i pieczarki, posyp tartą mozzarellą i piecz w jak najwyższej temperaturze przez około 5-7 minut 

 Pizza Prosciutto e funghi: 

Składniki: 
1 kulka gotowego ciasta na pizzę, 
sos pomidorowy, 
tarta mozzarella, 
plastry szynki parmeńskiej/prosciutto, 
podsmażone na maśle grzyby/pieczarki 

 Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy posyp tartą mozzarellą i piecz w jak najwyższej temperaturze przez około 5-7 minut. Nałóż surowe plastry prosciutto i grzyby. Grzyby możesz też piec razem z plackiem pizzy wcześniej wykańczając tylko szynką 

 Pizza alla norma 
 Składniki: 
1 kulka gotowego ciasta na pizzę,
 sos pomidorowy, 
tarta mozzarella, 
1 mały bakłażan, 
1 pomidor malinowy

 Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy, ułóż bardzo cienkie naoliwione plastry bakłażana, plastry pomidora, skrop oliwą i całość posyp tartą mozzarellą. Piecz w jak najwyższej temperaturze przez około 5-7 minut. 

 Polska pizza z jałowcową 

 Składniki: 
1 kulka gotowego ciasta na pizzę, 
sos pomidorowy,
 tarta mozzarella, 
1 małe pętko kiełbasy jałowcowej, 
1 łyżka chrzanu, 
1 mała czerwona cebula, 
2 łyżki kwaśnej śmietany, 
czarny pieprz 

 Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy, ułóż cienkie plastry kiełbasy, rozłóż chrzan, rozsyp cienkie piórka czerwonej cebuli, posyp mozzarellą. Piecz w jak najwyższej temperaturze przez około 5-7 minut, wykończ kwaśną śmietaną i grubo mielonym pieprzem Polskie Polzone, czyli pieróg z serem zagrodowym Składniki: 1 kulka gotowego ciasta na pizzę, sos pomidorowy, 100 g sera korycińskiego w kawałku, ziarna czarnuszki, 1 pęczek lubczyku, 50g żółtych pomidorków koktajlowych, 1 jajko Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy, rozłóż na nim plastry żółtych pomidorków koktajlowych, rozsyp ziarna czarnuszki, posyp tartym serem korycińskim i zamknij w pieróg. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 8 minut w jak najwyższej temperaturze. Podawaj posypane lubczykiem
Więcej na ten temat