Ciasto na pizzę:
Składniki na 6 porcji: 500 g mąki do pizzy,
300 ml wody,
35 g oliwy z oliwek,
5 g świeżych drożdży,
10 g soli
Przepis: Wodę w temperaturze 25 stopni C połącz i wymieszaj ze świeżymi drożdżami. Mąkę przesiej przez drobne sitko i dodaj połowę zaczynu (wody z drożdżami), delikatnie połącz ciasto, dodaj sól i resztę wody całość zagniatając na elastyczne ciasto formując kulkę. W trakcie zagniatania dodaj oliwę z oliwek. Odstaw kulkę pod szmatką do pierwszego wyrośnięcia w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Po tym czasie podziel ciasto na 6 części i każdą z nich zagnieć na małą kulkę. Odczekaj kolejne 30 minut, rozgnieć palcami i piecz w jak najwyższej temperaturze ze swoimi ulubionymi składnikami. W zależności od składników czas pieczenia to około 5-7 minut. Najlepiej gdyby ciasto dojrzało w temperaturze około 5-8 stopni w lodówce przez noc.
Pizza Capricciosa:
Składniki:
1 kulka gotowego ciasta na pizzę,
sos pomidorowy,
tarta mozzarella,
plastry ugotowanej szynki,
pieczarki pocięte w plastry
Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy, ułóż plastry szynki i pieczarki, posyp tartą mozzarellą i piecz w jak najwyższej temperaturze przez około 5-7 minut
Pizza Prosciutto e funghi:
Składniki:
1 kulka gotowego ciasta na pizzę,
sos pomidorowy,
tarta mozzarella,
plastry szynki parmeńskiej/prosciutto,
podsmażone na maśle grzyby/pieczarki
Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy posyp tartą mozzarellą i piecz w jak najwyższej temperaturze przez około 5-7 minut. Nałóż surowe plastry prosciutto i grzyby. Grzyby możesz też piec razem z plackiem pizzy wcześniej wykańczając tylko szynką
Pizza alla norma
Składniki:
1 kulka gotowego ciasta na pizzę,
sos pomidorowy,
tarta mozzarella,
1 mały bakłażan,
1 pomidor malinowy
Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy, ułóż bardzo cienkie naoliwione plastry bakłażana, plastry pomidora, skrop oliwą i całość posyp tartą mozzarellą. Piecz w jak najwyższej temperaturze przez około 5-7 minut.
Polska pizza z jałowcową
Składniki:
1 kulka gotowego ciasta na pizzę,
sos pomidorowy,
tarta mozzarella,
1 małe pętko kiełbasy jałowcowej,
1 łyżka chrzanu,
1 mała czerwona cebula,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
czarny pieprz
Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy, ułóż cienkie plastry kiełbasy, rozłóż chrzan, rozsyp cienkie piórka czerwonej cebuli, posyp mozzarellą. Piecz w jak najwyższej temperaturze przez około 5-7 minut, wykończ kwaśną śmietaną i grubo mielonym pieprzem
Polskie Polzone, czyli pieróg z serem zagrodowym
Składniki: 1 kulka gotowego ciasta na pizzę, sos pomidorowy, 100 g sera korycińskiego w kawałku, ziarna czarnuszki, 1 pęczek lubczyku, 50g żółtych pomidorków koktajlowych, 1 jajko
Przepis: Na rozciągnięty palcami placek do pizzy nałóż sos pomidorowy, rozłóż na nim plastry żółtych pomidorków koktajlowych, rozsyp ziarna czarnuszki, posyp tartym serem korycińskim i zamknij w pieróg. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 8 minut w jak najwyższej temperaturze. Podawaj posypane lubczykiem