Kotlet de volaille czyli po kijowsku
- 2 piersi z kurczaka z kostką
- 200g masła
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- Łyżka mąki
- Łyżka bułki tartej
- Jajko
- Sól i pieprz
- Klarowane masło
- 1kg ziemniaków
- 200ml śmietanki 36%
- 1 pęczek koperku
Natkę umyj, osusz i posiekaj. Utrzyj z masłem na gładką masę. W trakcie ucierania dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Z masła uformuj 2 wałeczki i włóż je do zamrażalnika na pół godziny.
Mięso rozkrój na pół tak aby kostka została nie naruszona, oczyść ją z mięsa. Przeciętą pierś rozbij cienko, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Na mięsie połóż wałeczki masła i zwiń tak aby powstało kilka warstw by masło nie wypłynęło po upieczeniu, a roladka tworzyła stożek z kostką na górze. Mięso przełóż do lodówki na 30 min aby stężało i zachowało formę, następnie panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce. A potem ponownie w jajku i bułce, dobrze dociśnij panierkę i włóż do lodówki utrzymując formę stożka na 15min. po tym czasie smaż na maśle klarowanym na złoty kolor a następnie dopiecz w piekarniku z dodatkiem pary aby kotlet był cały czas soczysty.
Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę a następnie wymieszaj w rondlu ze śmietanką i masłem na gładki mus. Gotowe kotlety podawaj z kremowym puree, sos znajduje się w środku kotleta.
Cordon Blue czyli kotlet po szwajcarsku
- 0,5 kg schabu środkowego
- Olej do smażenia
- 200g sera gruyere
- 100g szynki szwardzwaldzkiej
- 2 jajka
- 200g bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sól/ pieprz do smaku
- Masło do smażenia
- Olej do smażenia
- 1kg małych ziemniaków do pieczenia
- 1 pęczek szczypioru
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 czerwona cebula
Mięso oczyść z przerostów tłuszczu oraz wszelkich błon, pokrój w grube 1,5 cm plastry . Płaty mięsa przykryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem. Na środek rozbitego kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynki. Krawędzie kotleta zawiń do środka. Kotlet uformuj w prostokąt, oprósz mące, zanurz w jajkach a następnie obtocz dokładnie w bułce. Kotlety smaż na patelni na rozgrzanym oleju po dwie trzy minuty z każdej strony, na koniec odlej tłuszcz z patelni dodaj łyżkę masła , kotlety ułóż na blaszce do pieczenia, oblej masłem i dopiecz w piekarniku z dodatkiem pary przez kilka minut.
Ziemniaki umyj i oczyść a następnie ugotuj w skórce, po ugotowaniu pokrój w ćwiartki jeszcze ciepłe i przełóż do miski. Dopóki ziemniaki są ciepłe dodajemy resztę składników. Cebulę posiekaną w drobną kostkę, posiekany szczypior, ocet winny, miód, musztardę francuską oraz ogórki pokrojone w drobną kostkę, na koniec odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę podajemy z wypieczonymi kotletami.
Kotlety schabowe po bawarsku faszerowane kiszoną kapustą
- 1,2 schabu środkowego
- 30 dag ugotowanej kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżeczki majeranku
- 2-4 szyszkojagody jałowca
- 1 listek laurowy
- Sól i pieprz
- 1kg ziemniaków
- 200g boczku wędzonego
Surówka:
- 1 średni por
- Sól pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 zielone jabłko 1 pęczek szczypiorku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
Kapustę posiekać. Cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzewamy olej dorzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia doprawiając majerankiem, następnie dodać kapustę podlać 100 ml wody, przykryć pokrywką i dusić 15 minut.
Mięso pokroić na 6 grubych kotletów. W każdym wykonać nacięcie, rodzaj kieszonki.
Kapustę podzielić na 6 porcji. Nadziać nią kotlety, miejsce przecięcia spiąć wykałaczką.
Mięso oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na patelni z dwóch stron do zrumienienia, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać odrobinę wody aby zebrać smak, chwilę dusić i wlać do naczynia z kotletami. Włożyć do piekarnika z dodatkiem pary i dopiec.
Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie, na suchej patelni wytop boczek pokrojony w kostkę na skwarki, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodaj do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków, wtedy utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
Oczyszczonego pora kroimy wzdłuż na pół, następnie tniemy w wąskie słupki. Wrzucamy do miski, posypujemy solą i cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Zielone jabłka myjemy, rozkrawamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Owoce kroimy w cienkie plastry, a następnie w wąskie słupki. Szczypiorek siekamy. Do miękkiego pora dodajemy jabłka, szczypiorek i gęsty jogurt naturalny. Doprawiamy sokiem z cytryny i czarnym pieprzem. Próbujemy i ewentualnie dosalamy. Surówkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu. Upieczone kotlety podajemy z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką.