Pytanie na Śniadanie

Pyszne mięsne zawijasy od Tomka Królikowskiego cz.2

Kotlet de volaille czyli po kijowsku

  • 2 piersi z kurczaka z kostką 
  • 200g masła 
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • Łyżka mąki 
  • Łyżka bułki tartej 
  • Jajko 
  • Sól i pieprz 
  • Klarowane masło 
  • 1kg ziemniaków  
  • 200ml śmietanki 36% 
  • 1 pęczek koperku  

Natkę umyj, osusz i posiekaj. Utrzyj z masłem na gładką masę. W trakcie ucierania dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Z masła uformuj 2 wałeczki i włóż je do zamrażalnika na pół godziny. 

Mięso rozkrój na pół tak aby kostka została nie naruszona, oczyść ją z mięsa. Przeciętą pierś rozbij cienko, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Na mięsie połóż wałeczki masła i zwiń tak aby powstało kilka warstw by masło nie wypłynęło po upieczeniu, a roladka tworzyła stożek z kostką na górze. Mięso przełóż do lodówki na 30 min aby stężało i zachowało formę, następnie panieruj w mące, roztrzepanym jajku i bułce. A potem ponownie w jajku i bułce, dobrze dociśnij panierkę i włóż do lodówki utrzymując formę stożka na 15min. po tym czasie smaż na maśle klarowanym na złoty kolor a następnie dopiecz w piekarniku z dodatkiem pary aby kotlet był cały czas soczysty.  

Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę a następnie wymieszaj w rondlu ze śmietanką i masłem na gładki mus. Gotowe kotlety podawaj z kremowym puree, sos znajduje się w środku kotleta.


Cordon Blue czyli kotlet po szwajcarsku

  • 0,5 kg schabu środkowego  
  • Olej do smażenia  
  • 200g sera gruyere  
  • 100g szynki szwardzwaldzkiej  
  • 2 jajka  
  • 200g bułki tartej  
  • 2 łyżki mąki pszennej  
  • Sól/ pieprz do smaku  
  • Masło do smażenia  
  • Olej do smażenia  
  • 1kg małych ziemniaków do pieczenia 
  • 1 pęczek szczypioru  
  • 2 łyżki musztardy francuskiej  
  • 4 ogórki konserwowe  
  • 2 łyżki octu winnego  
  • 1 łyżka miodu  
  • 1 czerwona cebula  

Mięso oczyść z przerostów tłuszczu oraz wszelkich błon, pokrój w grube 1,5 cm plastry . Płaty mięsa przykryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem. Na środek rozbitego kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynki. Krawędzie kotleta zawiń do środka. Kotlet uformuj w prostokąt, oprósz mące, zanurz w jajkach a następnie obtocz dokładnie w bułce. Kotlety smaż na patelni na rozgrzanym oleju po dwie trzy minuty z każdej strony, na koniec odlej tłuszcz z patelni dodaj łyżkę masła , kotlety ułóż na blaszce do pieczenia, oblej masłem i dopiecz w piekarniku z dodatkiem pary przez kilka minut.  

Ziemniaki umyj i oczyść a następnie ugotuj w skórce, po ugotowaniu pokrój w ćwiartki jeszcze ciepłe i przełóż do miski. Dopóki ziemniaki są ciepłe dodajemy resztę składników. Cebulę posiekaną w drobną kostkę, posiekany szczypior, ocet winny, miód, musztardę francuską oraz ogórki pokrojone w drobną kostkę, na koniec odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę podajemy z wypieczonymi kotletami.  


Kotlety schabowe po bawarsku faszerowane kiszoną kapustą

  • 1,2 schabu środkowego 
  • 30 dag ugotowanej kiszonej kapusty 
  • 2 cebule 
  • 2 łyżeczki majeranku 
  • 2-4 szyszkojagody jałowca 
  • 1 listek laurowy 
  • Sól i pieprz 
  • 1kg ziemniaków  
  • 200g boczku wędzonego  

Surówka: 

  • 1 średni por  
  • Sól pieprz do smaku  
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 zielone jabłko 1 pęczek szczypiorku  
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego  
  • 1 łyżka soku z cytryny  

Kapustę posiekać. Cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzewamy olej dorzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia doprawiając majerankiem, następnie dodać kapustę podlać 100 ml wody, przykryć pokrywką i dusić 15 minut. 

Mięso pokroić na 6 grubych kotletów. W każdym wykonać nacięcie, rodzaj kieszonki. 

Kapustę podzielić na 6 porcji. Nadziać nią kotlety, miejsce przecięcia spiąć wykałaczką. 

Mięso oprószyć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na patelni z dwóch stron do zrumienienia, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać odrobinę wody aby zebrać smak, chwilę dusić i wlać do naczynia z kotletami. Włożyć do piekarnika z dodatkiem pary i dopiec.  

Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie, na suchej patelni wytop boczek pokrojony w kostkę na skwarki, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodaj do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków, wtedy utłucz tłuczkiem do ziemniaków.  

Oczyszczonego pora kroimy wzdłuż na pół, następnie tniemy w wąskie słupki. Wrzucamy do miski, posypujemy solą i cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Zielone jabłka myjemy, rozkrawamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Owoce kroimy w cienkie plastry, a następnie w wąskie słupki. Szczypiorek siekamy. Do miękkiego pora dodajemy jabłka, szczypiorek i gęsty jogurt naturalny. Doprawiamy sokiem z cytryny i czarnym pieprzem. Próbujemy i ewentualnie dosalamy. Surówkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu. Upieczone kotlety podajemy z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką.

Więcej na ten temat