Pytanie na Śniadanie

Meatloaf - pieczony klops z indyka cz.2

Meatloaf a’la bolognese – pieczeń z mielonej wołowiny z pomidorami, oregano i warzywami
  • 1kg mielonej wołowiny 
  • Biała cebula
  • Ząbek czosnku
  • Marchew
  • Pietruszka 
  • Seler 
  • Seler naciowy
  • Sól, pieprz
  • Łyżka suszonego oregano 
  • Puszka pomidorów pelatti
  • Koncentrat pomidorowy 
  • Dwa jajka
  • 200g sera grana padano startego 
  • Oliwa z oliwek
  • Bułka kajzerka
  • Mleko do namoczenia bułki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Parmezan w płatkach 
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • Paczka rukoli 
  • cytryna
Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy starte na grubych oczkach warzywa (marchew, seler, pietruszka i seler naciowy) obsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i zalewamy pomidorami z puszki, dusimy ok 5-7 minut i odstawiamy do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy wystudzone warzywa, jajka, namoczoną wcześniej w mleku kajzerką, połowę tartego sera i łyżkę bułki tartej, masę dokładnie wyrabiamy aby była jednolita. Gotową masę przekładamy do foremki pasztetowej wysmarowanej oliwą i wysypanej resztą bułki tartej, dokładnie uklepujemy i wkładamy do piekarnika ustawiając odpowiedni program, gdy mięso będzie już z wierzchu zrumienione, obsypujemy wierzch resztą tartego parmezanu i zapiekamy aż ser również się zapiecze. Z pokrojonych pomidorów, czerwonej cebuli, rukoli i płatków parmezanu sporządzamy sałatkę, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. 

Meatloaf po indyjsku – pieczeń z mielonego kurczaka z garam masala, kolendrą, orzechami nerkowca i chili 
  • 1kg mielonego mięsa z kurczaka
  • Pęczek szczypioru
  • Kapusta pekińska 
  • Cebula czerwona
  • Łyżka przyprawy garam masala
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka ziaren kolendry
  • 100g Orzechy nerkowca
  • Świeże chilli
  • Ryż basmati
  • Jogurt grecki
  • Pęczek mięty
  • Limonka
  • Cytryna 
  • Sól, pieprz 
  • Ząbek czosnku 
  • Łyżeczka kurkumy 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Łyżka mąki pszennej
  • Bulka kajzerka
  • Szczypta kminku
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego drobno posiekaną czerwoną cebulę, kapustę pekińską, szczypior, czosnek, chilli, ziarna kolendry, namoczone w gorącej wodzie orzechy nerkowca, jajka, namoczona bułkę w mleku i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, garam masala, cynamonem, sokiem z cytryny oraz  kminkiem, następnie dobrze i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Naczynie do wypiekania smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą, strzepując jej nadmiar, następnie do środka przekładamy mięso i dokładnie je upychamy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika, ustawiając odpowiedni program. W tym czasie z jogurtu, mięty, szczypty kminku, limonki, soli i pieprzu sporządzamy sos, podajemy z ryżem jaśminowym.  

Meatloaf – pieczony klops z indyka z zielonym groszkiem i marchewką 
  • 1kg mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • Bułka kajzerka 
  • 2 łyżka bułki tartej 
  • 100g mrożonego groszku
  • 200g marchwi
  • 200 ml śmietanki 36%
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Ząbek czosnku 
  • Łyżka koncentratu pomidorowego 
  • Pęczek natki 
  • Olej do smażenia 
  • 200ml sosu beszamel
  • 100g tartej mozzarelli 
  • Biała cebula 
  • Sól, pieprz
  • 3 ogórki konserwowe 
  • 100g marynowanych pieczarek
  • Czerwona cebula
  • 100g kaszy pęczak ugotowanej
Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, gdy będą zrumienione przekładamy do miski, na tej samej patelni pokrojoną w kostkę marchew, gdy zacznie się rumienić dodajemy mrożony groszek, smażymy aż groszek się rozmrozi a marchew będzie półtwarda i przekładamy do tej samej miski co cebulę., do miski przekładamy również mięso mielone, namoczoną w mleku bułkę, ugotowaną kaszę, jajka, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na gładką masę, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania wcześniej wysmarowanego tłuszczem i obsypanego bułką tartą. Formę wkładamy do piekarnika, ustawiając odpowiedni program. W tym czasie na bazie śmietany sporządzamy sos pieprzowy, z marynowanych warzyw sałatkę z którą podajemy pieczeń. 
Więcej na ten temat