Meatloaf a’la bolognese – pieczeń z mielonej wołowiny z pomidorami, oregano i warzywami
- 1kg mielonej wołowiny
- Biała cebula
- Ząbek czosnku
- Marchew
- Pietruszka
- Seler
- Seler naciowy
- Sól, pieprz
- Łyżka suszonego oregano
- Puszka pomidorów pelatti
- Koncentrat pomidorowy
- Dwa jajka
- 200g sera grana padano startego
- Oliwa z oliwek
- Bułka kajzerka
- Mleko do namoczenia bułki
- 2 łyżki bułki tartej
- Parmezan w płatkach
- 100g pomidorków koktajlowych
- Paczka rukoli
- cytryna
Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy starte na grubych oczkach warzywa (marchew, seler, pietruszka i seler naciowy) obsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i zalewamy pomidorami z puszki, dusimy ok 5-7 minut i odstawiamy do wystudzenia. Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy wystudzone warzywa, jajka, namoczoną wcześniej w mleku kajzerką, połowę tartego sera i łyżkę bułki tartej, masę dokładnie wyrabiamy aby była jednolita. Gotową masę przekładamy do foremki pasztetowej wysmarowanej oliwą i wysypanej resztą bułki tartej, dokładnie uklepujemy i wkładamy do piekarnika ustawiając odpowiedni program, gdy mięso będzie już z wierzchu zrumienione, obsypujemy wierzch resztą tartego parmezanu i zapiekamy aż ser również się zapiecze. Z pokrojonych pomidorów, czerwonej cebuli, rukoli i płatków parmezanu sporządzamy sałatkę, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
Meatloaf po indyjsku – pieczeń z mielonego kurczaka z garam masala, kolendrą, orzechami nerkowca i chili
- 1kg mielonego mięsa z kurczaka
- Pęczek szczypioru
- Kapusta pekińska
- Cebula czerwona
- Łyżka przyprawy garam masala
- Łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka ziaren kolendry
- 100g Orzechy nerkowca
- Świeże chilli
- Ryż basmati
- Jogurt grecki
- Pęczek mięty
- Limonka
- Cytryna
- Sól, pieprz
- Ząbek czosnku
- Łyżeczka kurkumy
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- Łyżka mąki pszennej
- Bulka kajzerka
- Szczypta kminku
Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego drobno posiekaną czerwoną cebulę, kapustę pekińską, szczypior, czosnek, chilli, ziarna kolendry, namoczone w gorącej wodzie orzechy nerkowca, jajka, namoczona bułkę w mleku i doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, garam masala, cynamonem, sokiem z cytryny oraz kminkiem, następnie dobrze i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Naczynie do wypiekania smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą, strzepując jej nadmiar, następnie do środka przekładamy mięso i dokładnie je upychamy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika, ustawiając odpowiedni program. W tym czasie z jogurtu, mięty, szczypty kminku, limonki, soli i pieprzu sporządzamy sos, podajemy z ryżem jaśminowym.
Meatloaf – pieczony klops z indyka z zielonym groszkiem i marchewką
- 1kg mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- Bułka kajzerka
- 2 łyżka bułki tartej
- 100g mrożonego groszku
- 200g marchwi
- 200 ml śmietanki 36%
- Pieprz czarny ziarnisty
- Ząbek czosnku
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Pęczek natki
- Olej do smażenia
- 200ml sosu beszamel
- 100g tartej mozzarelli
- Biała cebula
- Sól, pieprz
- 3 ogórki konserwowe
- 100g marynowanych pieczarek
- Czerwona cebula
- 100g kaszy pęczak ugotowanej
Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, gdy będą zrumienione przekładamy do miski, na tej samej patelni pokrojoną w kostkę marchew, gdy zacznie się rumienić dodajemy mrożony groszek, smażymy aż groszek się rozmrozi a marchew będzie półtwarda i przekładamy do tej samej miski co cebulę., do miski przekładamy również mięso mielone, namoczoną w mleku bułkę, ugotowaną kaszę, jajka, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy na gładką masę, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania wcześniej wysmarowanego tłuszczem i obsypanego bułką tartą. Formę wkładamy do piekarnika, ustawiając odpowiedni program. W tym czasie na bazie śmietany sporządzamy sos pieprzowy, z marynowanych warzyw sałatkę z którą podajemy pieczeń.