Zupa rybna z karpia - klarowna z kluseczkami lanymi
Składniki
2 głowy, szkielety i ogony karpi
2 litry wody
2 średnie marchewki
1 mały korzeń pietruszki
Por - około 10 cm
1 cebula - zrumieniona
przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu,
sok z cytryny, natka pietruszki
Kluski lane
2 jajka
2 czubate łyżki mąki
1 łyżka siekanego koperku
szczypta soli
ok 50ml śmietany 30% - do zabielenia zupy opcjonalnie
Sposób przygotowania W rondlu zrumienić cebulę, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i zalać zimną wodą. W wodzie umieścić elementy karpia i wolno gotować ok 40 minut. Zbierać powstałe szumowiny na powierzchni – dzięki temu bulion będzie klarowny. Wyjąc wygotowane elementy i doprawić bulion do smaku. Kluski – w naczyniu połączyć jaja z mąką, solą i siekanymi ziołami. Powstałą masę – konsystencji kwaśnej śmietany- wlewać do wrzącej zupy cienkim strumieniem mieszając. Zupę najlepiej na końcu zabielić śmietaną.
Pierogi z karpiem w sosie korzenno- pomarańczowym
Farsz
2 płaty karpia
2 cebule
2 ząbki czosnku
40 g suszonej żurawiny
70 g kaszy jaglanej
Ciasto
Składniki Ciasto na ok 30 pierogów
350 g maki pszennej
170 ml gorącej wody
szczypta soli
40 ml oliwy z 2 tłoczenia
Sposób przygotowania Całość wymieszać w robocie na wolnych obrotach ok 15 minut. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut Pierogi zwijać i gotować w lekko osolonej wodzie ok 4 minuty, kiedy wypłyną wyłożyć na talerz. Sos 100 g migdałów 1 łyżka miodu 1 laska cynamonu 5-6 szt. goździków 100 g masła 200 ml czerwonego wina 20 g rodzynek
1 szt. pomarańcza Sól, mielony biały pieprz olej Sposób przygotowania Z płatów karpia usuwamy skórę oraz ości. Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić, używając maszynki do mielenia mięsa z sitem o grubych oczkach. Żurawinę namoczyć, aby zmiękła. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, namoczoną żurawinę, doprawić do smaku i wystudzić. Połączyć z mielonym karpiem i kaszą – finalnie doprawić. Formować pierogi z masą i ugotować w lekko osolonej wodzie Sos – na rozgrzaną patelnię wylać miód. Dodać goździki, połamaną laskę cynamonu, rodzynki oraz pozbawione skórki, lekko podprażone, całe migdały. Chwilę podprażyć. Następnie dodać skórkę startą z połowy pomarańczy. Wlać czerwone wino wytrawne i wyredukować. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz kawałki zimnego masła. Gotujemy na wolnym ogniu, aż 2/3 sosu odparuje.
Pieczony karp faszerowany warzywami i grzybami
1 świeży karp
50g grzybów suszonych
100g pieczarek
2 jaja
1 średnia cebula
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
1 marchewka
1 mały por - posiekany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia i wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Karpia wypatroszyć, oczyścić głowę, wyciąć kręgosłup usunąć większe ości. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby suszone namoczyć w wodzie na ok 2 godziny i wolno doprowadzić do wrzenia. Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać tarte warzywa, pokrojone grzyby i koncentrat. Dusić ok 20 minut na wolnym ogniu. Dodać bułkę tartą i jaja. Masę doprawić finalnie i wystudzić Na koniec dodać grzyby przesmażone z cebulą i suszonymi pomidorami. Przygotowanym farszem nadziać sprawionego wcześniej karpia. Rybę posmarować masłem i upiec w 180 C ok 40minut – rybę polewać powstałym sosem podczas pieczenia
Chrupiący karp - panierka, która cudownie chrupie z dodatkiem własnego sosu tatarskiego i sałatka z czerwonej kapusty marynowanej
Składniki
3 płaty karpia – najlepiej ponacinane.
100g mąki pszennej
100g maki kukurydzianej
Sól, pieprz, papryka, majeranek
Olej do smażenia
Rozgrzewający olej warto posolić – ryba nie będzie przywierać. Rybę oprószyć przyprawami, obtoczyć w mieszance mąki i ułożyć w rozgrzanym oleju. Smażyć kilka minut na złoto i odsączyć na ręczniku papierowym
Sos tatarski
3 korniszony
1 mała czerwona cebula
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka kaparów
300g majonezu
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania Korniszony, kapary i cebule drobno posiekać, połączyć z siekaną natką. Całość połączyć z majonezem i doprawić finalnie do smaku.
Sałatka z czerwonej kapusty
¼ główki kapusty czerwonej
½ cytryny
1 łyżka natki pietruszki
1 jabłko
1 mała marchewka
Sól, cukier, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 15 minut, aby zmiękła. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Kapustę odcisnąć i połączyć całość. Doprawić do smaku.