Pytanie na Śniadanie

Chrupiący karp

Zupa rybna z karpia - klarowna z kluseczkami lanymi 

Składniki 
2 głowy, szkielety i ogony karpi
 2 litry wody 
2 średnie marchewki 
1 mały korzeń pietruszki
 Por - około 10 cm 
 1 cebula - zrumieniona 
przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, po płaskiej łyżeczce soli i białego pieprzu, 
sok z cytryny, natka pietruszki

 Kluski lane 
2 jajka 
2 czubate łyżki mąki
 1 łyżka siekanego koperku
 szczypta soli 
ok 50ml śmietany 30% - do zabielenia zupy opcjonalnie

 Sposób przygotowania W rondlu zrumienić cebulę, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i zalać zimną wodą. W wodzie umieścić elementy karpia i wolno gotować ok 40 minut. Zbierać powstałe szumowiny na powierzchni – dzięki temu bulion będzie klarowny. Wyjąc wygotowane elementy i doprawić bulion do smaku. Kluski – w naczyniu połączyć jaja z mąką, solą i siekanymi ziołami. Powstałą masę – konsystencji kwaśnej śmietany- wlewać do wrzącej zupy cienkim strumieniem mieszając. Zupę najlepiej na końcu zabielić śmietaną.

 Pierogi z karpiem w sosie korzenno- pomarańczowym 

Farsz 
2 płaty karpia 
2 cebule 
2 ząbki czosnku
 40 g suszonej żurawiny
 70 g kaszy jaglanej 

Ciasto 
Składniki Ciasto na ok 30 pierogów
 350 g maki pszennej 
170 ml gorącej wody 
szczypta soli 
40 ml oliwy z 2 tłoczenia

 Sposób przygotowania Całość wymieszać w robocie na wolnych obrotach ok 15 minut. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut Pierogi zwijać i gotować w lekko osolonej wodzie ok 4 minuty, kiedy wypłyną wyłożyć na talerz. Sos 100 g migdałów 1 łyżka miodu 1 laska cynamonu 5-6 szt. goździków 100 g masła 200 ml czerwonego wina 20 g rodzynek 1 szt. pomarańcza Sól, mielony biały pieprz olej Sposób przygotowania Z płatów karpia usuwamy skórę oraz ości. Pokroić na mniejsze kawałki i zmielić, używając maszynki do mielenia mięsa z sitem o grubych oczkach. Żurawinę namoczyć, aby zmiękła. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, namoczoną żurawinę, doprawić do smaku i wystudzić. Połączyć z mielonym karpiem i kaszą – finalnie doprawić. Formować pierogi z masą i ugotować w lekko osolonej wodzie Sos – na rozgrzaną patelnię wylać miód. Dodać goździki, połamaną laskę cynamonu, rodzynki oraz pozbawione skórki, lekko podprażone, całe migdały. Chwilę podprażyć. Następnie dodać skórkę startą z połowy pomarańczy. Wlać czerwone wino wytrawne i wyredukować. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz kawałki zimnego masła. Gotujemy na wolnym ogniu, aż 2/3 sosu odparuje. 

Pieczony karp faszerowany warzywami i grzybami 
1 świeży karp 
50g grzybów suszonych
 100g pieczarek
 2 jaja 
1 średnia cebula
 2 łyżki bułki tartej 
3 łyżki masła 
sól, pieprz do smaku
 1 marchewka 
1 mały por - posiekany 
1 łyżka koncentratu pomidorowego
 olej do smażenia i wysmarowania formy 

Sposób przygotowania 
Karpia wypatroszyć, oczyścić głowę, wyciąć kręgosłup usunąć większe ości. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby suszone namoczyć w wodzie na ok 2 godziny i wolno doprowadzić do wrzenia. Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać tarte warzywa, pokrojone grzyby i koncentrat. Dusić ok 20 minut na wolnym ogniu. Dodać bułkę tartą i jaja. Masę doprawić finalnie i wystudzić Na koniec dodać grzyby przesmażone z cebulą i suszonymi pomidorami. Przygotowanym farszem nadziać sprawionego wcześniej karpia. Rybę posmarować masłem i upiec w 180 C ok 40minut – rybę polewać powstałym sosem podczas pieczenia 

 Chrupiący karp - panierka, która cudownie chrupie z dodatkiem własnego sosu tatarskiego i sałatka z czerwonej kapusty marynowanej 
Składniki 
3 płaty karpia – najlepiej ponacinane. 
100g mąki pszennej 
100g maki kukurydzianej 
Sól, pieprz, papryka, majeranek 
Olej do smażenia 

Rozgrzewający olej warto posolić – ryba nie będzie przywierać. Rybę oprószyć przyprawami, obtoczyć w mieszance mąki i ułożyć w rozgrzanym oleju. Smażyć kilka minut na złoto i odsączyć na ręczniku papierowym

 Sos tatarski 
3 korniszony
 1 mała czerwona cebula 
1 łyżka siekanej natki pietruszki 
1 łyżka kaparów
 300g majonezu
 Sól, pieprz do smaku

 Sposób przygotowania Korniszony, kapary i cebule drobno posiekać, połączyć z siekaną natką. Całość połączyć z majonezem i doprawić finalnie do smaku. 

Sałatka z czerwonej kapusty 
¼ główki kapusty czerwonej 
½ cytryny 
1 łyżka natki pietruszki 
1 jabłko 
1 mała marchewka 
Sól, cukier, pieprz do smaku 
2 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania Kapustę drobno poszatkować, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 15 minut, aby zmiękła. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Kapustę odcisnąć i połączyć całość. Doprawić do smaku.

Więcej na ten temat