Pytanie na Śniadanie

Sobotnie gotowanie z Alą Tracz cz.2

Gratina ziemniaczana z serem z błękitnym przerostem jako dodatek do obiadu
Składniki dla 4 osób 
  • 1,5 kg ziemniaków 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 400ml śmietanki 30% 
  • 150ml mleka 
  • Ok 150 g sera z błękitnym przerostem pleśni 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • Ok 400g mięsa mielonego lub 2 surowe białe kiełbasy 
  • 1 puszka przecieru pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Ok 50 ml oliwy 
Ziemniaki obrać i cienko poszatkować – 1-2 mm W rondlu zagotować śmietanką i mleko z siekanym czosnkiem, doprawić wyraźnie do smaku i dodać połamany ser z niebieską pleśnią. W naczyniu do zapiekania warstwami ułożyć szatkowane ziemniaki i polewać przygotowanym sosem serowym. Tak przygotowaną zapiekankę umieścić w piekarniku rozgrzanym do 170 C na ok 70 minut. Dodatek – na patelni z rozgrzaną oliwą dodać małe kuleczki z mięsa mielonego i zrumienić. Dodać czosnek i po chwili zalać całość przecierem pomidorowym. Wolno dusić ok 10 minut i podać z zapiekanką.

Schab nadziewany pieczarkami i serem z błękitnym przerostem pleśni
  • 1 kg schabu 
  • około 350 g pieczarek 
  • 1 cebula 
  • 150g sera z błękitnym przerostem pleśni 
  • majeranek 
  • sól, pieprz 
  • oliwa do smażenia 
  • 500g zielonych warzyw (por, brokuł, kalarepa) 
Długim i ostro zakończonym nożem nacinamy schab. Przygotowane mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odłożyć w chłodne miejsce na godzinę. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni z rozgrzanym olejem zrumienić cebulę i pieczarki, dodać połamany ser z błękitnym przerostem pleśni i finalnie doprawić do smaku. Schab wypełnić masą i zwinąć. Oprószyć dodatkowo przyprawami i obsmażyć na złoto. Wykończyć w piekarniku rozgrzanym do 180 C do uzyskania 62C wewnątrz mięsa. Schab również można pokroić w 3 cm grubości plastry, naciąć w kieszeń i wypełnić nadzieniem. Obsmażyć z każdej strony i dusić z dodatkiem wody pod przykryciem 15 minut Warzywa pokroić w równe cząstki i krótko ugotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Podać z pieczonym mięsem.

Sałatka ziemniaczana z patelni na ciepło
Składniki dla 4 osób 
  • 500g ziemniaków 
  • 1 główka brokułu 
  • 3 buraki ugotowane 
  • Ok 150g sera z błękitnym przerostem pleśni 
  • 300g boczku wędzonego 
  • Mały pęczek natki pietruszki lub dymki 
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 jaja ugotowane na miękko – (6 minut) 
  • Olej do smażenia 
  • Sól, pieprz, 
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku 
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać Brokuł podzielić na mniejsze elementy i ugotować krótko z ziemniakami (ok 3 minuty i schłodzić szokowo w lodowatej wodzie) Ugotowane buraki pokroić w równe cząstki, cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek zrumienić na suchej patelni aż stanie się chrupki. Na patelni z odrobiną oleju zrumienić cebule, dodać ziemniaki i po chwili brokuł. Całość doprawić solą, pieprzem i octem. Kolejno dodać buraki, kawałki sera z błękitnym przerostem pleśni, kawałki boczku i siekane zioła. Warzywa przełożyć na półmisek.
Więcej na ten temat