Gratina ziemniaczana z serem z błękitnym przerostem jako dodatek do obiadu
Składniki dla 4 osób
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 400ml śmietanki 30%
- 150ml mleka
- Ok 150 g sera z błękitnym przerostem pleśni
- Sól, pieprz do smaku
- Ok 400g mięsa mielonego lub 2 surowe białe kiełbasy
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- Ok 50 ml oliwy
Ziemniaki obrać i cienko poszatkować – 1-2 mm W rondlu zagotować śmietanką i mleko z siekanym czosnkiem, doprawić wyraźnie do smaku i dodać połamany ser z niebieską pleśnią. W naczyniu do zapiekania warstwami ułożyć szatkowane ziemniaki i polewać przygotowanym sosem serowym. Tak przygotowaną zapiekankę umieścić w piekarniku rozgrzanym do 170 C na ok 70 minut. Dodatek – na patelni z rozgrzaną oliwą dodać małe kuleczki z mięsa mielonego i zrumienić. Dodać czosnek i po chwili zalać całość przecierem pomidorowym. Wolno dusić ok 10 minut i podać z zapiekanką.
Schab nadziewany pieczarkami i serem z błękitnym przerostem pleśni
- 1 kg schabu
- około 350 g pieczarek
- 1 cebula
- 150g sera z błękitnym przerostem pleśni
- majeranek
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- 500g zielonych warzyw (por, brokuł, kalarepa)
Długim i ostro zakończonym nożem nacinamy schab. Przygotowane mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odłożyć w chłodne miejsce na godzinę. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni z rozgrzanym olejem zrumienić cebulę i pieczarki, dodać połamany ser z błękitnym przerostem pleśni i finalnie doprawić do smaku. Schab wypełnić masą i zwinąć. Oprószyć dodatkowo przyprawami i obsmażyć na złoto. Wykończyć w piekarniku rozgrzanym do 180 C do uzyskania 62C wewnątrz mięsa. Schab również można pokroić w 3 cm grubości plastry, naciąć w kieszeń i wypełnić nadzieniem. Obsmażyć z każdej strony i dusić z dodatkiem wody pod przykryciem 15 minut Warzywa pokroić w równe cząstki i krótko ugotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Podać z pieczonym mięsem.
Sałatka ziemniaczana z patelni na ciepło
Składniki dla 4 osób
- 500g ziemniaków
- 1 główka brokułu
- 3 buraki ugotowane
- Ok 150g sera z błękitnym przerostem pleśni
- 300g boczku wędzonego
- Mały pęczek natki pietruszki lub dymki
- 1 czerwona cebula
- 4 jaja ugotowane na miękko – (6 minut)
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz,
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać Brokuł podzielić na mniejsze elementy i ugotować krótko z ziemniakami (ok 3 minuty i schłodzić szokowo w lodowatej wodzie) Ugotowane buraki pokroić w równe cząstki, cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek zrumienić na suchej patelni aż stanie się chrupki. Na patelni z odrobiną oleju zrumienić cebule, dodać ziemniaki i po chwili brokuł. Całość doprawić solą, pieprzem i octem. Kolejno dodać buraki, kawałki sera z błękitnym przerostem pleśni, kawałki boczku i siekane zioła. Warzywa przełożyć na półmisek.