Pytanie na Śniadanie

Kulinarny pojedynek Polska-Argentyna! cz.3

POLSKA! Pierogi z mięsem ze steka z okrasą z boczku 
Składniki na 4 osoby: 
  • 200g mąki pszennej, 
  • 70 ml gorącej wody, 
  • 100g mięsa zmielonego ze steka, 
  • sól, pieprz, 
  • 10 plastrów boczku, 
  • olej do smażenia 
Mąkę zalej gorącą wodą, wymieszaj łyżką i zagnieć elastyczne ciasto na pierogi. Mięso ze steka dopraw solą i pieprzem oraz dodaj taką ilość zimnej wody aby po ugnieceniu mięso było elastyczne. Potnij drobno boczek i usmaż go na odrobinie oleju. Z mięsa formuj kulki i układaj je na rozwałkowanym cieście na pierogi. Wycinaj kółka szklanką i lep pierogi przy użyciu wody. Gotuj w osolonej i wrzącej wodzie przez około 3 minuty. Podawaj z okrasą z boczku. Gotowe

ARGENTYNA! Pierożki Empanadas de carne z ciętego wołowego steka z przyprawami 
Składniki na 4 osoby: 
  • 200g mąki pszennej, 
  • 70 ml gorącej wody, 
  • 2 roztrzepane jajka, 
  • 100g steka z antrykotu, 
  • sól, pieprz, 
  • kmin rzymski, 
  • oregano, 
  • kolendra, 
  • olej do smażenia 
Mąkę zalej gorącą wodą, zamieszaj widelcem i zagnieć ciasto. Rozwałkuj, wytnij dyski i przykryj ściereczką. Stek pokrój drobno nożem, dopraw solą i przyprawami. Usmaż krótko na oleju (albo zostaw – dopiecze się gdy będą się piekły empanady). Faszeruj dyski ciasta, zamykaj empanady i smaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 10-12 minut. Gotowe

POLSKA! Polędwiczki wieprzowe zawijane w boczek i serwowane z puree z marchewki 
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 polędwiczki wieprzowe, 
  • 10 plastrów boczku, 
  • 500g marchewki, 
  • sól, grubo mielony czarny pieprz, 
  • olej do smażenia, 
  • trochę świeżych ziół 
Polędwiczki obierz z błon, odetnij ich końcówki, delikatnie posól i zawiń ściśle w boczek. Wstaw zawinięty w boczek i folię spożywczą do lodówki. W międzyczasie gdy wieprzowina tężeje, zrób puree z marchewki obierając i krojąc marchew drobno i dusząc w małej ilości wody. Dopraw solą i zblenduj na gładko. Wieprzowinę smaż na rozgrzanej patelni i dokończ w piekarniku piekąc w temperaturze około 160 stopni przez 10-12 minut. Ułóż puree, wyłóż pocięte plastry polędwic z boczkiem i całość dekoruj świeżymi ziołami. Gotowe

ARGENTYNA! Conejo, czyli królik zawijany w boczku w sosie z pomidorów i czarnych oliwek 
Składniki na 4 osoby: 
  • 500g udek królika, 
  • 10 plastrów boczku, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 4 pomidory, 
  • 1 słoiczek czarnych oliwek, 
  • świeży rozmaryn,
  • czosnek, 
  • sól 
Udka wytrybuj, posól i zawiń ściśle w boczek. Na oliwie przesmaż czosnek i pocięty rozmaryn, dodaj pomidory, dopraw solą i duś aż sos zgęstnieje. Dodaj pocięte czarne oliwki i wymieszaj. Skoki z boczku przesmaż krótko i dopiekaj w piekarniku nagrzanym na 160 stopni przez około 20-25 minut. Królika w plastrach serwuj na pomidorowym sosie. Gotowe

Stek z chrupiącym boczkiem, masłem, czosnkiem i rozmarynem z puree ziemniaczanym
Składniki na 2 osoby: 
  • 350g stek z antrykotu, 
  • sól, grubo mielony czarny pieprz, 
  • 200g zimnego masła, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 4 gałązki rozmarynu, 
  • 300g ziemniaków, 
  • 2 gałązki z pomidorkami koktajlowymi, 
  • olej do smażenia 
Ziemniaki obierz, ugotuj i przetrzyj przez praskę. Stop połowę masła i dodaj do ziemniaków. Energicznie utrzyj gładkie puree, dopraw je solą. Gałązki pomidorów polej olejem, dopraw solą i upiecz w gorącym piekarniku przez około 5-7 minut. W międzyczasie skrop olejem stek, dopraw solą i pieprzem, rozgrzej suchą patelnię i smaż stek z każdej ze stron aby uzyskać pożądany stopień wysmażenia. Pod koniec smażenia wrzuć na patelnię do steka resztę zimnego steka, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i rozmaryn, aromatyzuj masło i polewaj nim stek. Na oddzielnej patelni usmaż na chrupiąco plastry boczku. Ułóż puree, pomidorki, stek i chrupiący boczek. Gotowe

Stek z serem pleśniowym, chimichurri i pieczoną dynią 
Składniki na 2 osoby: 
  • 350g stek z antrykotu, 
  • sól, grubo mielony czarny pieprz, 
  • 200g sera pleśniowego, 
  • ½ dyni hokkaido, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 2 pęczki kolendry (albo 1 kolendry a 1 natki pietruszki), 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 świeże chili (lub cayenne w proszku), 
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina 
Dynie pokrój, skrop oliwą, posól i upiecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15-20 minut. Ser stop delikatnie na patelni. Zrób sos chimichurri poprzez połączenie pociętych drobno zielonych ziół z oliwą, octem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Dodaj ostre chili i dopraw całość solą. W międzyczasie skrop olejem stek, dopraw solą i pieprzem, rozgrzej suchą patelnię i smaż stek z każdej ze stron aby uzyskać pożądany stopień wysmażenia. Stek podawaj z pieczoną dynią, serem pleśniowym i sosem chimichurri. Gotowe
Więcej na ten temat