Pytanie na Śniadanie

Przekąski idealne na chłodne wieczory cz.2

Zapiekane sakiewki z pastami twarogowymi 
Składniki na 4 osoby (12 sakiewek): 
  • 1 kostka masła, 
  • 500g twarogu, 
  • 1 opakowanie ciasta filo, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 pęczek szczypiorku, 
  • Suszone pomidory 
  • 1 słoiczek czarnych oliwek, 
  • 1 taca z zagłębieniami do muffinek, 
  • 3 jajka 
Roztop masło, dopraw je solą i pieprzem. Rozłóż warstwy ciasta filo, nasmaruj blachę, wyłóż ciastem zagłębienia i posmaruj od środka masłem. Twaróg podziel na 3 części – jedną pomieszaj z pociętymi drobno suszonymi pomidorami, drugą – z poszatkowanymi oliwkami a trzecią dopraw solą, pieprzem i dodaj pocięty szczypiorek. Zostaw 12 pasków szczypiorku do zawinięcia sakiewek. Do każdej masy twarogowej dodaj po jajku i wymieszaj masy. Włóż je do sakiewek, zawiń je i zwiąż nawilżonym wodą szczypiorkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez około 10 – 12 minut. Gotowe

Panierowany ser żółty z patelni z pikantnym sosem 
Składniki na 4 osoby (16 trójkątów): 
  • 8 plasterków sera typu Gouda, 
  • 8 plasterków sera wędzonego, 
  • 100g masła 
  • 8 plasterków sera typu tylżycki ostry, 
  • mąka pszenna, 
  • bułka tarta, 
  • sól, 
  • 4 jajka, 
  • 1 puszka pomidorów Pelati, 
  • 1 kawałek świeżego imbiru, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 papryczki chili, 
  • masło klarowane
Pomidory zblenduj w silnym blenderze razem z imbirem, czosnkiem i chili. Dopraw solą i podgrzej sos na maśle klarowanym na patelni. W międzyczasie ułóż 8 stosów – każdy składający się z jednego plasterka każdego typu serów (czyli 3 plasterki), a następnie przytnij je aby stworzyć kwadrat. Kwadrat zamocz w roztrzepanych jajkach, osusz w mące, znowu zanurz w jajkach i zapanieruj w bułce tartej. Rozgrzej patelnię i usmaż ser na maśle klarowanym. Wyciągnij, osusz na papierze, przetnij na pół i stwórz 16 serowych chrupiących serowych przekąsek, podawaj z pikantnym sosem.

Przekąskowe kulki serowe panierowane w kaszy mannej i smażone na maśle 
Składniki na 6 – 8 osób: 
  • 100 g masła 
  • 1 kg twarogu, 
  • 100 g tartego sera długo dojrzewającego 
  • 1 cała gałka muszkatołowa, 
  • 200 g drobnej kaszy mannej, 
  • 1 pęczek świeżej szałwi, 
  • 1 ostra papryczka chili, 
  • sól i pieprz 
Przełóż twaróg do miski, dodaj szczyptę soli i zmielonego czarnego pieprzu. Dodaj pocięte chili. Następnie zetrzyj do środka ser (pozostawiając odrobinę do posypania na koniec) i kilka razy zetrzyj gałkę do środka. Całość połącz w jednolitą masę i uformuj z niej około 40 kulek o średnicy 3cm. Wysyp kaszę manną na blachę i obtocz w niej kulki z twarogu. Całość włóż do lodówki na kilka godzin aby kasza manna wyciągnęła z ricotty zewnętrzną wilgoć i zamieniła ją w delikatną osłonkę. Gotuj kluseczki w mocno osolonej wodzie przez około 3 minuty a następnie wyciągaj je i wrzucaj na pieniące się masło na patelnie. Smaż krótko a pod koniec dodaj szałwię. Całość wykładaj, polewaj resztą masła z szałwią i posyp resztą startego sera i zetrzyj jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej. Gotowe !

Deska serów
  • 200g twarogu, 
  • 200g dojrzewającego sera typu camembert, 
  • 200g sera dojrzałego typu gouda, 
  • 200g sera pleśniowego, 
  • 1 kiść winogron białych, 
  • 1 kiść winogron ciemnych, 
  • 1 mały słoiczek miodu
Więcej na ten temat