Eskalopki wieprzowe a’la saltinbocca z szynka wędzoną
- 0,5kg schabu wieprzowego
- 200g wędzonej szynki pokrojonej w plastry
- Kilka listków świeżej szałwii lub łyżka suszonej
- Sól, pieprz
- Mąka pszenna do panierowania
- Łyżka kaparów
- Cebula szalotka
- Ząbek czosnku
- 200ml białego wina
- 1kg ziemniaków
- Olej do smażenia
- 50g masła
- 50ml śmietanki
- Wykałaczki do spinania kotlecików
Schab kroimy na plastry ok 1cm grubości, doprawiamy solą, pieprzem, następnie delikatnie rozklepujemy, układamy na nim listek szałwii i plaster szynki i dalej delikatnie wklepujemy dodatki z mięso, obtaczamy w mące i gotowe eskalopki obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na te samej patelni obsmażamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, gdy się zeszklą dolewamy białe wino i redukujemy aż zacznie gęstnieć i cały smak z patelni przejdzie do sosu, dodajemy łyżkę zimnego masła, mieszamy aż się rozpuści, następnie dodajemy kapary i zalewamy sosem mięso w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20min. W tym czasie gotujemy ziemniaki i dodając masło i śmietanę sporządzamy gładkie puree. Eskalopki wydajemy z puree, polane sosem który powstał z pieczenia mięsa.
Polędwiczka wieprzowa pieczona w boczku
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 250 g boczku wędzonego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Kilka gałązek rozmarynu
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 0,5 łyżeczki sosu worcestershire
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Pieprz młotkowany do obtoczenia mięsa
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 3 ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki suszonej żurawiny
Sos:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół litra wywaru warzywnego
- 3 łyżki musztardy ostrej
- sól, pieprz do smaku
Polędwiczki myjemy i nacieramy wszystkimi przyprawami oprócz pieprzu. Odstawiamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie obtaczamy je w pieprzu młotkowanym. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdą polędwiczkę smażymy po 2 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Polędwiczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego dorzucamy do nich masło, ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Pieczemy 17 minut w 200 stopniach. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, smażymy na nim cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodajemy posiekany czosnek i suszoną żurawinę w całości, smażymy kilka chwil i dodajemy kaszę. Po kolejnych kilku minutach prażenia kaszy zalewamy ją wodą, mieszamy i gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż wypije cały płyn i będzie odpowiednio miękka i sypka, wtedy raz jeszcze mieszamy i odstawiamy pod przykryciem. Przygotowujemy sos. Masło rozpuszczamy w rondelku lub na patelni . Na rozgrzane wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek, powstaje zasmażka. Dodajemy wywar warzywny , musztardę i mieszamy aż do zgęstnienia.
Zraziki wieprzowe z wędzoną szynką
- 1kg karkówki wieprzowej
- 3 łyżki musztardy stołowej
- 2 średniej wielkości ugotowane wcześniej buraki
- 2 czerwone cebule
- 1 słoik marynowanych papryczek pepperoni
- 200g wędzonej szynki
- 1 łyżka majeranku
- Sól/ pieprz
- Mąka do oprószenia
Sos:
- 4 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka chrzanu
- 400ml bulionu
- Sól/ pieprz
Zaczynamy od przygotowania farszu, buraki kroimy w cienkie słupki i przekładamy do miski, cebulę w piórka a szynkę w paski, wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok 0,5cm, cienko rozklepujemy i doprawiamy a następnie każdy kawałek mięsa smarujemy musztardą z jednej ze stron, na każdy kawałek układamy 1 – 2 łyżki farszu i jedną całą marynowaną papryczkę a następnie zwijamy zraz i spinamy wykałaczką. Gotowe zrazy obtaczamy w mące i smażymy z każdej ze stron do zrumienienia a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnie po smażeniu zrazów wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zrumieni dodajemy chrzan a po chwili bulion. Gotujemy aż zacznie gęstnieć, wtedy przelewamy do zrazów, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 40min. Gdy zrazy są już miękkie możemy podawać z ulubionymi dodatkami.