„Przepisy pochodzą z portalu DIETY NFZ.
Portal Diety NFZ to źródło inspiracji na zdrowe, zbilansowane posiłki.
W programie prezentujemy przepisy z planu żywieniowego DASH Nadciśnienie.”
Śniadanie Frittata z cukinią i serem feta
Składniki
3 szt pomidory suszone
2 kromki chleba żytniego jasny - 75g
2 jaja kurze 80g
1 szczypta czosnku granulowanego 2g
1 łyżeczka oregano suszonego 2g
30g sera feta
100g cukinii -⅓ sztuki
3 łyżeczki szczypiorku -10g
1 łyżeczka oliwy z oliwek 5ml
½ pora -50g
1 łyżeczka bazylii suszonej 2g
Sposób przygotowania
Pokroić cukinię, pora, szczypiorek i pomidory w małe cząstki. Rozmieszać widelcem
jajka z przyprawami. Na tłuszczu podsmażyć pora (ok. 2 minuty), dodać cukinię i pomidory. Dusić ok. 5 minut. Zalać masą jajeczną. Posypać szczypiorkiem i rozkruszonym serem feta. Smażyć pod przykryciem na najmniejszym ogniu, do czasu ścięcia jajek. Serwować z pieczywem.
Smoothie z awokado
Awokado ⅓ sztuki 40g
Pomarańcza 1 porcja 30g
Płatki owsiane 1 łyżka 10g
Składniki zmiksować - można dodać odrobinę wody, jeżeli chcemy bardziej płynną konsystencję.
Duszona dynia z warzywami (cebula, bez batatów, papryka) i kawałkami indyka - danie jednogarnkowe
Obiad/Kolacja 94 kcal B 27,9g T 13,8g W 4 4g 20min
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka 3g
Cebula czerwona 50g
¼ brokuła 80g
Papryka kolorowa 50g
Dynia ½ porcji 100g
Bulion warzywny 500ml
Czosnek 1 ząbek 5g
Mięso z udźca indyka, bez skóry 1 porcja 100g Pietruszka natka 1 łyżeczka 6g Chleb żytni pełnoziarnisty 2 kromki 60g Dynia, pestki 1 łyżka 10g Sposób przygotowania W garnku zeszklić czosnek na oliwie z oliwek. Po chwili dodać pokrojone w małe cząstki warzywa i wolno smażyć ok 2 minuty. Całość podlać bulionem i dusić ok 10 minut pod przykryciem na średniej mocy. Mięso indyka pokroić w mniejsze cząstki/plasterki, zamarynować z siekanymi ziołami i ułożyć na powierzchni warzywnego gulaszu. Dusić pod przykryciem kolejne 6-8 minut w zależności od grubości porcji mięsa. Gotowe danie oprószyć pestkami dyni i odrobiną siekanych ziół. Podać z pieczywie.