Makaron świderki z rydzami w sosie maślanym
- 400g świeżych rydzy
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 100g zimnego masła
- 150ml białego wina
- ½ łyżeczki cukru
- Sól/pieprz do smaku
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 250g suchego makaronu świderki
Rydze dokładnie oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę a czosnek w płatki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy rydze, w całości lub jeśli są duże przekrojone na pół. Smażymy na dość dużym ogniu przez minutę i dodajemy szalotkę oraz czosnek, gdy się zeszklą wlewamy wino i redukujemy o ¾. Wtedy zmniejszamy ogień i dodajemy zimne masło cały czas mieszając kolistymi ruchami, gdy powstanie gęsty sos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, obsypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Sałatka makaronowa z pieczonym dorszem, wędzonym serem, warzywami i pietruszkowym pesto
- 400g makaronu świderki
- 250g polędwicy lub filetu z dorsza
- 200g sera żółtego wędzonego
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 brokuł
- 1 cytryna
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Pesto:
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 150ml oliwy z oliwek
- ½ papryczki chili
- Sól/ pieprz do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, hartujemy i przekładamy do miski, dorsza marynujemy w soli, pierzu, oliwie oraz otartej skórce z cytryny i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min a następnie studzimy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ser żółty kroimy w bardzo małą kostkę, paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka a brokuł na małe różyczki które blanszujemy i studzimy. Wszystkie te składniki dokładamy do makaronu i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęsty sos, nie musi być gładki. Dolewamy go do miski i delikatnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się wymieszały ale nie pogniotły a następnie podajemy.
Jesienne Ratatouille zapiekane z makaronem, piersią kaczki i sosem jabłkowym
- 300g makaronu świderki
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 2 ziemniaki
- 300g obranej dyni
- 2 czerwone cebule
- 1 puszka pomidorów
- Kilka gałązek tymianku
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 2 gruszki
- Sól/ pieprz do smaku
- 4 piersi z kaczki
Sos:
- 4 jabłka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 4 goździki
Zaczynamy od pokrojenia umytych wcześniej warzyw, cukinię kroimy w plastry o grubości ok 0,5cm, paprykę z szerokie paski, ziemniaki w skórkach w plastry o grubości ok 3mm, dynie w podobne plastry, cebulę w ćwiartki a następnie rozdzielamy warstwy na pióra, gruszki w plastry takie jak cukinia. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy makaron i podlewamy go bulionem, na makaronie układamy warstwę gruszek a na gruszkach kolejno obok siebie warstwy pozostałych warzyw. Warzywa doprawiamy solą, pierzem oraz świeżym tymiankiem, na wierzch wykładamy warstwę zmiksowanych pomidorów z puszki, doprawiamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30min. Po tym czasie naczynie odkrywamy i zapiekamy kolejne min. W czasie pieczenia ratatouille z makaronem zajmujemy się sosem oraz kaczką. Do rondla wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, dolewamy ocet oraz dodajemy cukier z goździkami i dusimy aż jabłka się rozpadną a następnie miksujemy na lejący się mus. Piersi kacze doprawiamy solą oraz pieprzem, skórę nacinamy i smażymy najpierw od tej strony od zimnej patelni wytapiając tłuszcz, gdy się zrumieni przekładamy na drugą, obsmażone przekładamy na blaszkę i dokładamy do piekarnika z zapiekanką na ostatnie 10 min pieczenia. Gdy wszystkie składniki są gotowe na talerzu łyżką rozciągamy porcję musu jabłkowego, na musie układamy kawałki kaczki a obok makaron z warzywami i podajemy.
Stek wołowy z makaronem w domowym sosie BBQ i pikantną sałatką z rukoli z gruszką
- 400g makaronu świderki
- 2 antrykoty wołowe
- Sól morska
- Pieprz młotkowany
- Olej
Sos:
- 500 g pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki octu winnego
- 60 g cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
- po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku)
Sałatka:
- 50 g rukoli
- 2 dojrzałe gruszki
- 4 łyżki wiórków sera Pecorino Romano
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej chili w płatkach
- sól (do smaku)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Steka wyciągamy z lodówki przynajmniej dwie godziny przed przygotowaniem i pozostawiamy aby złapał temperaturą pokojową. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i miksujemy przy pomocy blendera. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małe kawałki. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i czosnek, aż zmiękną. Do garnka dodajemy pomidory, sos sojowy oraz ocet winny. Gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Sos przyprawiamy i gotujemy 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny. Rukolę przełożyć do miski. Gruszki pokroić na połówki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na rukolę poukładać gruszki, wiórki sera, pestki dyni, posypać solą i świeżo zmielonymi płatkami chili. Spryskać oliwą, wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu. Gdy wszystko jest przygotowane gotujemy makaron oraz smażymy steka, doprawionego solą morską oraz pieprzem młotkowanym po usmażeniu steka odstawiamy na kilka minut aby odpoczął i kroimy w plastry. Makaron łączymy na patelni z sosem bbq podsmażając chwilę i podajemy na talerzu razem ze stekiem i sałatką.