Pytanie na Śniadanie

Makaron świderki w kuchni Braci Budnik cz.4

Makaron świderki z rydzami w sosie maślanym 
  • 400g świeżych rydzy 
  • 2 cebule szalotki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oleju 
  • 100g zimnego masła 
  • 150ml białego wina 
  • ½ łyżeczki cukru 
  • Sól/pieprz do smaku 
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 
  • 250g suchego makaronu świderki 
Rydze dokładnie oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę a czosnek w płatki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy rydze, w całości lub jeśli są duże przekrojone na pół. Smażymy na dość dużym ogniu przez minutę i dodajemy szalotkę oraz czosnek, gdy się zeszklą wlewamy wino i redukujemy o ¾. Wtedy zmniejszamy ogień i dodajemy zimne masło cały czas mieszając kolistymi ruchami, gdy powstanie gęsty sos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, obsypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Sałatka makaronowa z pieczonym dorszem, wędzonym serem, warzywami i pietruszkowym pesto
  • 400g makaronu świderki 
  • 250g polędwicy lub filetu z dorsza
  • 200g sera żółtego wędzonego 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 brokuł 
  • 1 cytryna 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 1 łyżka oliwy 
Pesto: 
  • 2 pęczki natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki orzeszków pinii 
  • 150ml oliwy z oliwek 
  • ½ papryczki chili 
  • Sól/ pieprz do smaku 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, hartujemy i przekładamy do miski, dorsza marynujemy w soli, pierzu, oliwie oraz otartej skórce z cytryny i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min a następnie studzimy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ser żółty kroimy w bardzo małą kostkę, paprykę w cienkie paski, cebulę w piórka a brokuł na małe różyczki które blanszujemy i studzimy. Wszystkie te składniki dokładamy do makaronu i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęsty sos, nie musi być gładki. Dolewamy go do miski i delikatnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się wymieszały ale nie pogniotły a następnie podajemy.

Jesienne Ratatouille zapiekane z makaronem, piersią kaczki i sosem jabłkowym
  • 300g makaronu świderki 
  • 1 cukinia 
  • 2 papryki 
  • 2 ziemniaki 
  • 300g obranej dyni 
  • 2 czerwone cebule 
  • 1 puszka pomidorów 
  • Kilka gałązek tymianku 
  • ½ szklanki bulionu warzywnego 
  • 2 gruszki 
  • Sól/ pieprz do smaku 
  • 4 piersi z kaczki 
Sos: 
  • 4 jabłka 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 1 łyżka cukru 
  • 4 goździki 
Zaczynamy od pokrojenia umytych wcześniej warzyw, cukinię kroimy w plastry o grubości ok 0,5cm, paprykę z szerokie paski, ziemniaki w skórkach w plastry o grubości ok 3mm, dynie w podobne plastry, cebulę w ćwiartki a następnie rozdzielamy warstwy na pióra, gruszki w plastry takie jak cukinia. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy makaron i podlewamy go bulionem, na makaronie układamy warstwę gruszek a na gruszkach kolejno obok siebie warstwy pozostałych warzyw. Warzywa doprawiamy solą, pierzem oraz świeżym tymiankiem, na wierzch wykładamy warstwę zmiksowanych pomidorów z puszki, doprawiamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30min. Po tym czasie naczynie odkrywamy i zapiekamy kolejne min. W czasie pieczenia ratatouille z makaronem zajmujemy się sosem oraz kaczką. Do rondla wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki jabłka, dolewamy ocet oraz dodajemy cukier z goździkami i dusimy aż jabłka się rozpadną a następnie miksujemy na lejący się mus. Piersi kacze doprawiamy solą oraz pieprzem, skórę nacinamy i smażymy najpierw od tej strony od zimnej patelni wytapiając tłuszcz, gdy się zrumieni przekładamy na drugą, obsmażone przekładamy na blaszkę i dokładamy do piekarnika z zapiekanką na ostatnie 10 min pieczenia. Gdy wszystkie składniki są gotowe na talerzu łyżką rozciągamy porcję musu jabłkowego, na musie układamy kawałki kaczki a obok makaron z warzywami i podajemy.

Stek wołowy z makaronem w domowym sosie BBQ i pikantną sałatką z rukoli z gruszką
  • 400g makaronu świderki 
  • 2 antrykoty wołowe 
  • Sól morska 
  • Pieprz młotkowany 
  • Olej 
Sos: 
  • 500 g pomidorów 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1/2 cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/4 szklanki octu winnego 
  • 60 g cukru 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej wędzonej 
  • po 1/4 łyżeczki przypraw (tartej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru i chili w proszku) 
Sałatka: 
  • 50 g rukoli 
  • 2 dojrzałe gruszki 
  • 4 łyżki wiórków sera Pecorino Romano 
  • 2 łyżki pestek z dyni 
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej chili w płatkach 
  • sól (do smaku) 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Steka wyciągamy z lodówki przynajmniej dwie godziny przed przygotowaniem i pozostawiamy aby złapał temperaturą pokojową. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i miksujemy przy pomocy blendera. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małe kawałki. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i czosnek, aż zmiękną. Do garnka dodajemy pomidory, sos sojowy oraz ocet winny. Gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos odparuje o połowę. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Sos przyprawiamy i gotujemy 5-10 minut. Sos stanie się gęsty i bardzo aromatyczny. Rukolę przełożyć do miski. Gruszki pokroić na połówki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na rukolę poukładać gruszki, wiórki sera, pestki dyni, posypać solą i świeżo zmielonymi płatkami chili. Spryskać oliwą, wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu. Gdy wszystko jest przygotowane gotujemy makaron oraz smażymy steka, doprawionego solą morską oraz pieprzem młotkowanym po usmażeniu steka odstawiamy na kilka minut aby odpoczął i kroimy w plastry. Makaron łączymy na patelni z sosem bbq podsmażając chwilę i podajemy na talerzu razem ze stekiem i sałatką.
Więcej na ten temat