KREMOWY SERNIK Z POMIDORKAMI CHERRY I BAZYLIĄ
Na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- Szczypta soli
- Łyżeczka suszonego oregano
Na masę:
- 500 g kremowego serka naturalnego
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- Posiekane listki bazylii
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
Do dekoracji:
- Pomidorki cherry
- Świeża bazylia
- Łyżka oliwy
- Sól, pieprz
Najpierw robimy spód, w misce umieszczamy mąkę, miękkie masło, jajko, sól oraz oregano. Masę ugniatamy aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie jednolite.
Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzamy równo na dnie tortownicy. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 18 minut.
W czasie, kiedy ciasto się piecze robimy masę.
W dużej misie umieszczamy serek kremowy, oddzielamy białka od żółtek i żółtka dodajemy do serka. Wsypujemy mąkę, miękkie masło i miksujemy aż składniki się połączą. Białka ubijamy z solą na sztywno i dodajemy po trochu do masy sernikowej, mieszając delikatnie przy pomocy szpatułki.
Na koniec dodajemy do masy posiekane świeże listki bazylii. Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w temperaturze 160 stopni, opcji góra-dół.
Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na co najmniej 20 minut w lekko uchylonym piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy całe pomidorki, solimy i pieprzymy do smaku. Pomidorki smażymy na patelni aż skórka się przyrumieni i zaczną się lekko rozpadać, wtedy musimy je zdjąć.
Pomidorkami dekorujemy sernik i dodatkowo ozdabiamy listkami świeżej bazylii.
SERNIK Z SERA GORGONZOLA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
- 400 g naturalnego serka śmietankowego
- Szklanka pokruszonego sera gorgonzola
- Dwa jajka
- 120 ml kwaśnej śmietany
- 1.5 szklanki siekanych orzechów włoskich plus część całych
- Sól, pieprz do smaku
Tortownicę o średnicy 18-20 cm smarujemy oliwą lub olejem. Na dnie robimy spód z posiekanych orzechów włoskich (1 szklanka).
W dużej misie ubijamy serek śmietankowy na gładką masę. Dodajemy jajka i dalej ubijamy. Kiedy serek i jajka stworzą gładką masę dodajemy ser gorgonzola, śmietanę, sól i pieprz do smaki i na niskich obrotach miksujemy do połączenia składników. Masę sernikową przelewamy delikatnie na spód z orzechów.
Pieczemy w kąpieli wodnej przed około 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawimy na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy resztą posiekanych oraz całymi orzechami włoskimi.
SERNIK Z SERA KOZIEGO Z FIGAMI
Na spód:
- Opakowanie słonych krakersów
Na masę:
- 200 g serka śmietankowego
- 300 g serka koziego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 80 g miękkiego masła
- Figi
- Miód
- Pokruszone orzechy włoskie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Krakersy mielimy w blenderze.
Tortownicę o średnicy ok 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem, na dno wykładamy zmielone krakersy i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni, wyrównujemy.
W dużej misce miksujemy ser śmietankowy z serem kozim, dodajemy sól, miękkie masło i jajka cały czas miksując, na koniec przesiewamy mąkę i jeszcze chwilę mieszamy już drewnianą szpatułką, żeby składniki się połączyły.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Masę sernikową wylewamy na pokruszone krakersy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.
Po upieczeniu zostawimy sernik jeszcze na minimum 20 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Figi kroimy na pół lub ćwiartki. Na patelni topimy masło i układamy figi, lekko podsmażamy aż będą przyrumienione. Dekorujemy nimi wierzch ostudzonego sernika, polewamy lekko miodem i obsypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.