Pytanie na Śniadanie

Nie tylko na słodko! Oryginalne przepisy na wytrawne serniki

Jeśli sernik to tylko na słodko? Otóż najbardziej tradycyjne i rdzenne serniki to serniki to serniki na słono. Brzmi ciekawie? Dziś pokażemy Wam kilka pomysłów na wytrawny sernik – palce lizać!   

KREMOWY SERNIK Z POMIDORKAMI CHERRY I BAZYLIĄ  
Na spód:
  • 200 g mąki pszennej  
  • 100 g masła  
  • 1 jajko  
  • Szczypta soli  
  • Łyżeczka suszonego oregano  
Na masę:  
  • 500 g kremowego serka naturalnego  
  • 4 jajka  
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej  
  • Posiekane listki bazylii  
  • 100 g masła  
  • 1/2 łyżeczki soli  
Do dekoracji:  
  • Pomidorki cherry  
  • Świeża bazylia  
  • Łyżka oliwy  
  • Sól, pieprz 
Najpierw robimy spód, w misce umieszczamy mąkę, miękkie masło, jajko, sól oraz oregano. Masę ugniatamy aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie jednolite.   
Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzamy równo na dnie tortownicy. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 18 minut.  
W czasie, kiedy ciasto się piecze robimy masę.  
W dużej misie umieszczamy serek kremowy,  oddzielamy białka od żółtek i żółtka dodajemy do serka. Wsypujemy mąkę, miękkie masło i miksujemy aż składniki się połączą. Białka ubijamy z solą na sztywno i dodajemy po trochu do masy sernikowej, mieszając delikatnie przy pomocy szpatułki.   
Na koniec dodajemy do masy posiekane świeże listki bazylii. Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w temperaturze 160 stopni, opcji góra-dół.  
Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na co najmniej 20 minut w lekko uchylonym piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy całe pomidorki, solimy i pieprzymy do smaku. Pomidorki smażymy na patelni aż skórka się przyrumieni i zaczną się lekko rozpadać, wtedy musimy je zdjąć.  
Pomidorkami dekorujemy sernik i dodatkowo ozdabiamy listkami świeżej bazylii.  

SERNIK Z SERA GORGONZOLA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI  
  • 400 g naturalnego serka śmietankowego  
  • Szklanka pokruszonego sera gorgonzola  
  • Dwa jajka  
  • 120 ml kwaśnej śmietany  
  • 1.5 szklanki siekanych orzechów włoskich plus część całych  
  • Sól, pieprz do smaku  
Tortownicę o średnicy 18-20 cm smarujemy oliwą lub olejem. Na dnie robimy spód z posiekanych orzechów włoskich (1 szklanka).
W dużej misie ubijamy serek śmietankowy na gładką masę. Dodajemy jajka i dalej ubijamy. Kiedy serek i jajka stworzą gładką masę dodajemy ser gorgonzola, śmietanę, sól i pieprz do smaki i na niskich obrotach miksujemy do połączenia składników. Masę sernikową przelewamy delikatnie na spód z orzechów.  
Pieczemy w kąpieli wodnej przed około 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawimy na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy resztą posiekanych oraz całymi orzechami włoskimi.  

SERNIK Z SERA KOZIEGO Z FIGAMI  
Na spód:  
  • Opakowanie słonych krakersów  
Na masę:  
  • 200 g serka śmietankowego  
  • 300 g serka koziego  
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej  
  • 4 jajka 
  • 80 g miękkiego masła  
  • Figi   
  • Miód  
  • Pokruszone orzechy włoskie  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  
Krakersy mielimy w blenderze.  
Tortownicę o średnicy ok 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem, na dno wykładamy zmielone krakersy i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni, wyrównujemy.  
W dużej misce miksujemy ser śmietankowy z serem kozim, dodajemy sól, miękkie masło i jajka cały czas miksując, na koniec przesiewamy mąkę i jeszcze chwilę mieszamy już drewnianą szpatułką, żeby składniki się połączyły.  
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Masę sernikową wylewamy na pokruszone krakersy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.  
Po upieczeniu zostawimy sernik jeszcze na minimum 20 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.  
Figi kroimy na pół lub ćwiartki. Na patelni topimy masło i układamy figi, lekko podsmażamy aż będą przyrumienione. Dekorujemy nimi wierzch ostudzonego sernika, polewamy lekko miodem i obsypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.  
Więcej na ten temat