Kaziuk – Fasolka po bretońsku z pieczoną papryką, surówką z kalarepy i chlebkiem kminkowym. 500 g fasoli suchej "Piękny Jaś"
woda do moczenia + litr wody do gotowania fasoli
500g ulubionej kiełbasy
1 duża cebula - 160 g
5 ząbków czosnku
1500 g pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 żółte papryki
3 ziarna ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe,
łyżka majeranku,
2 płaskie łyżeczki soli,
po łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki wędzonej
Surówka:
2 duże kalarepy
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 pęczek świeżego koperku
1 łyżka zielonego pieprzu
sól, cukier
Chlebki:
300g mąki orkiszowej
5g proszku do pieczenia
5g soli
3g cukru
160ml mleka
50ml roztopionego masła
15ml oleju
Fasolę namaczamy w wodzie przez min. 10h, po tym czasie odcedzamy na sicie i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, fasola powinna wchłonąć większość wody. Kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na patelni aż się ładnie zrumieni i przekładamy do fasoli, na patelni po kiełbasie smażymy również pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku, gdy się zeszkli przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pomidory, najlepiej z puszki, koncentrat, zioła oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 20min. W trakcie gotowania fasolki paprykę pieczemy w piekarniku aż zbrązowieje, wtedy paprykę studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w paski, gdy fasolka jest już na wykończeniu dodajemy paski upieczonej papryki i finalnie doprawiamy, odstawiamy na kilkanaście minut zanim podamy. W tym czasie przygotujemy surówkę. Śmietanę ucieramy na gładką masę z majonezem i jogurtem. Doprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany koperek i łyżkę zielonego pieprzu. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Kalarepki oczyszczone i obrane ze skóry kroimy w słupki. Przelewamy zimną wodą i odsączamy dokładnie na sicie. Łączymy z sosem i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę orkiszową (typ 630) z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy mleko, roztopione masło i 1 łyżkę oleju (około 5 ml), po czym zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. ciasto dzielimy na 4 porcje. Powierzchnię roboczą posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy każdą z nich na placek o średnicy około 20 cm. na rozgrzany na patelni olej wykładamy pojedynczo uformowane placki. Pieczemy na średnim ogniu z obu stron przez około 2 minuty. Gotową fasolkę podajemy w głębokim talerzu z kawałkami chlebka i surówką z kalarepy na górze.
Kiełbasa z karkówką – Makaron razowy z karmelizowaną kiełbasą, szalotkami i pieczoną dynią, w kremowym sosie z pieczonym czosnkiem.
300g suchego makaronu razowego
200g ulubionej kiełbasy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
5szt szalotki
1 główka czosnku
½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
300g obranej dyni
Olej do smażenia i pieczenia
1 pęczek natki pietruszki
300ml śmietanki 36%
Sól/ pieprz do smaku
Kiełbasę kroimy w pół plastry, szalotki w ćwiartki a następnie rozdzielamy na piórka. Dynię kroimy w grubą kostkę, główkę czosnku na pół. Dynię razem z czosnkiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy olejem, solimy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni aż dynia się przyrumieni a czosnek zmięknie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kiełbasę i smażymy aż się przyrumieni, dodajemy miód, szalotki i zielony pieprz, smażymy jeszcze kilka minut i dodajemy śmietankę. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dorzucamy upieczoną paprykę oraz wyciśnięty z łupiny kremowy czosnek i doprawiamy do smaku, gdy sos będzie odpowiednio gęsty wrzucamy makaron i natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.
Kiełbaski białe koktajlowe – Pikantna sałatka z czarnej soczewicy z pieczonymi białymi kiełbaskami, suszonymi pomidorami, awokado i dressingiem kolendrowym.
0,5 kg suchej czarnej soczewicy
400g białych kiełbasek
200g suszonych pomidorów w oleju
2 awokado
1 czerwona cebula
1 łyżka sezamu
2 pomidory
Olej do pieczenia
1 łyżka miodu
Dresing: 150ml oleju z suszonych pomidorów 2 limonki 1 łyżka miodu 1 pęczek kolendry 2 papryczki chili 1 łyżka sezamu Sól/ pieprz Kiełbaski kroimy w plastry o grubości 0,5cm, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy łyżką oleju, miodem i dokładnie mieszamy, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20min co jakiś czas mieszając, gdy ładnie się skarmelizują wyjmujemy z piekarnika i studzimy a następnie przekładamy do miski. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka ale nie będzie się rozpadać, odcedzamy i przelewamy zimną wodą a następnie przekładamy do miski z soczewicą. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski i dorzucamy do soczewicy pozostawiając olej, szalotkę kroimy w drobną kostkę, pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy nasiona i drobno kroimy, awokado obrane kroimy w drobną kostkę, wszystko przekładamy do miski z produktami dodając sezam. Wszystkie składniki dresingu umieszczamy w blenderze z posiekaną kolendrą i miksujemy na sos który łączymy z soczewicą z dodatkami, dokładnie mieszamy i podajemy schłodzoną.
Deser: - Serniczek na zimno z musem owocowym i karmelizowanymi płatkami owsianymi.
7 łyżek płatków owsianych
30 g masła
2 łyżki miodu
serek typu Philadelphia
3-4 łyżki śmietany
banan
kawałek mango
łyżka soku z cytryny
listki mięty do dekoracji
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego 2 łyżki miodu. Następnie wrzucamy płatki owsiane i mieszamy. Gdy płatki będą już oblepione sosem maślano-miodowym przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni i pieczemy około 5-7 minut aż płatki będą rumiane, po czym wyjmujemy je z piekarnika do ostudzenia. Banana i mango miksujemy z łyżką soku z cytryny do uzyskania konsystencji musu. Serek kremowy miksujemy ze śmietaną. W naczyniu do deserów układamy warstwami płatki owsiane, masę serową i mus owocowy. Dekorujemy listkami mięt