Pytanie na Śniadanie

Fasolka po bretońsku

Kaziuk – Fasolka po bretońsku z pieczoną papryką, surówką z kalarepy i chlebkiem kminkowym
500 g fasoli suchej "Piękny Jaś" 
woda do moczenia + litr wody do gotowania fasoli
 500g ulubionej kiełbasy
 1 duża cebula - 160 g 
5 ząbków czosnku
 1500 g pomidorów
 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
3 żółte papryki
 3 ziarna ziela angielskiego,
 2-3 liście laurowe,
 łyżka majeranku, 
2 płaskie łyżeczki soli,
 po łyżeczce pieprzu i słodkiej papryki wędzonej 

Surówka: 
2 duże kalarepy 
1 łyżka kwaśnej śmietany
 1 łyżka majonezu 
1 łyżka jogurtu naturalnego
 1 łyżka soku z cytryny
 1 pęczek świeżego koperku 
1 łyżka zielonego pieprzu 
sól, cukier

 Chlebki: 
300g mąki orkiszowej 
5g proszku do pieczenia 
5g soli 
3g cukru
 160ml mleka 
50ml roztopionego masła 
15ml oleju

 Fasolę namaczamy w wodzie przez min. 10h, po tym czasie odcedzamy na sicie i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, fasola powinna wchłonąć większość wody. Kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na patelni aż się ładnie zrumieni i przekładamy do fasoli, na patelni po kiełbasie smażymy również pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku, gdy się zeszkli przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pomidory, najlepiej z puszki, koncentrat, zioła oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 20min. W trakcie gotowania fasolki paprykę pieczemy w piekarniku aż zbrązowieje, wtedy paprykę studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w paski, gdy fasolka jest już na wykończeniu dodajemy paski upieczonej papryki i finalnie doprawiamy, odstawiamy na kilkanaście minut zanim podamy. W tym czasie przygotujemy surówkę. Śmietanę ucieramy na gładką masę z majonezem i jogurtem. Doprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany koperek i łyżkę zielonego pieprzu. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Kalarepki oczyszczone i obrane ze skóry kroimy w słupki. Przelewamy zimną wodą i odsączamy dokładnie na sicie. Łączymy z sosem i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę orkiszową (typ 630) z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy mleko, roztopione masło i 1 łyżkę oleju (około 5 ml), po czym zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. ciasto dzielimy na 4 porcje. Powierzchnię roboczą posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy każdą z nich na placek o średnicy około 20 cm. na rozgrzany na patelni olej wykładamy pojedynczo uformowane placki. Pieczemy na średnim ogniu z obu stron przez około 2 minuty. Gotową fasolkę podajemy w głębokim talerzu z kawałkami chlebka i surówką z kalarepy na górze. 

 Kiełbasa z karkówką – Makaron razowy z karmelizowaną kiełbasą, szalotkami i pieczoną dynią, w kremowym sosie z pieczonym czosnkiem. 

300g suchego makaronu razowego 
200g ulubionej kiełbasy 
1 łyżka miodu
 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
 5szt szalotki 
1 główka czosnku 
½ łyżeczki pieprzu młotkowanego
 300g obranej dyni 
Olej do smażenia i pieczenia
 1 pęczek natki pietruszki 
300ml śmietanki 36%
 Sól/ pieprz do smaku 

Kiełbasę kroimy w pół plastry, szalotki w ćwiartki a następnie rozdzielamy na piórka. Dynię kroimy w grubą kostkę, główkę czosnku na pół. Dynię razem z czosnkiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy olejem, solimy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni aż dynia się przyrumieni a czosnek zmięknie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kiełbasę i smażymy aż się przyrumieni, dodajemy miód, szalotki i zielony pieprz, smażymy jeszcze kilka minut i dodajemy śmietankę. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dorzucamy upieczoną paprykę oraz wyciśnięty z łupiny kremowy czosnek i doprawiamy do smaku, gdy sos będzie odpowiednio gęsty wrzucamy makaron i natkę pietruszki, mieszamy i podajemy.

 Kiełbaski białe koktajlowe – Pikantna sałatka z czarnej soczewicy z pieczonymi białymi kiełbaskami, suszonymi pomidorami, awokado i dressingiem kolendrowym.
0,5 kg suchej czarnej soczewicy 
400g białych kiełbasek
 200g suszonych pomidorów w oleju 
2 awokado 
 1 czerwona cebula 
1 łyżka sezamu 
2 pomidory 
Olej do pieczenia 
1 łyżka miodu 

Dresing: 150ml oleju z suszonych pomidorów 2 limonki 1 łyżka miodu 1 pęczek kolendry 2 papryczki chili 1 łyżka sezamu Sól/ pieprz Kiełbaski kroimy w plastry o grubości 0,5cm, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy łyżką oleju, miodem i dokładnie mieszamy, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 20min co jakiś czas mieszając, gdy ładnie się skarmelizują wyjmujemy z piekarnika i studzimy a następnie przekładamy do miski. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka ale nie będzie się rozpadać, odcedzamy i przelewamy zimną wodą a następnie przekładamy do miski z soczewicą. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski i dorzucamy do soczewicy pozostawiając olej, szalotkę kroimy w drobną kostkę, pomidory obieramy ze skórki, wydrążamy nasiona i drobno kroimy, awokado obrane kroimy w drobną kostkę, wszystko przekładamy do miski z produktami dodając sezam. Wszystkie składniki dresingu umieszczamy w blenderze z posiekaną kolendrą i miksujemy na sos który łączymy z soczewicą z dodatkami, dokładnie mieszamy i podajemy schłodzoną. 

Deser: - Serniczek na zimno z musem owocowym i karmelizowanymi płatkami owsianymi.
7 łyżek płatków owsianych 
30 g masła 2 łyżki miodu 
serek typu Philadelphia 
3-4 łyżki śmietany
 banan
 kawałek mango
 łyżka soku z cytryny
 listki mięty do dekoracji 

W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego 2 łyżki miodu. Następnie wrzucamy płatki owsiane i mieszamy. Gdy płatki będą już oblepione sosem maślano-miodowym przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni i pieczemy około 5-7 minut aż płatki będą rumiane, po czym wyjmujemy je z piekarnika do ostudzenia. Banana i mango miksujemy z łyżką soku z cytryny do uzyskania konsystencji musu. Serek kremowy miksujemy ze śmietaną. W naczyniu do deserów układamy warstwami płatki owsiane, masę serową i mus owocowy. Dekorujemy listkami mięt
Więcej na ten temat