Pytanie na Śniadanie

Makaron w roli głównej cz.4

Świderki a la bolognese na polskiej białej kiełbasie
Składniki na 4 osoby: 
  • 400g Klasycznego makaronu świderki, 
  • 3 białe surowe kiełbasy, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 pęczek majeranku, 
  • 500g pomidorów malinowych, 
  • sól, olej do smażenia, 
  • 100g zimnego masła 
Na patelni, na oleju podsmaż wyciągniętą i rozdrobnioną kiełbasę. Dodaj zgniecione i przesiekane ząbki czosnku oraz świeży majeranek. Całość dopraw solą i pieprzem i przesmaż krótko. Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie. Pokrój pomidory w kostkę, dodaj na patelnię i wrzuć ugotowany makaron. Całość wymieszaj a pod koniec dodaj zimne masło. Gotowe

Spaghetti z polędwiczkami wieprzowymi, śliwką i tymiankiem 
Składniki na 4 osoby: 
  • 400g Klasycznego makaronu spaghetti, 
  • 1 polędwiczka wieprzowa, 
  • 200g śliwek węgierek, 
  • sól, pieprz, cukier, 
  • 1 pęczek tymianku, 
  • olej do smażenia, 
  • 100g zimnej śmietanki 18% 
Pokrój polędwiczkę w cienkie paski, skrop olejem, dopraw solą i pieprzem i krótko przesmaż z obu stron na patelni. Na drugiej patelni podsmaż na cukrze wydrylowane węgierki. Połącz mięso z owocami, dodaj posiekany tymianek i całość wymieszaj. Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie. Wrzuć makaron na patelnię i dodaj zimną śmietankę. Całość krótko podduś. Gotowe

Pióra w wersji vege z cukinią, bakłażanem i sosem dyniowym 
Składniki na 4 osoby: 
  • 400g Klasycznego makaronu pióra, 
  • 1 żółta cukinia, 
  • 1 zielona cukinia, 
  • 1 bakłażan, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 dynia hokkaido, 
  • sól, pieprz, 
  • gałka muszkatołowa, 
  • olej do smażenia, 
  • natka pietruszki 
Dynię pokrój w kostkę, zalej odrobiną wody, dodaj sól i zetrzyj odrobinę gałki. Duś aż dynia będzie miękka a następnie zblenduj na gładko. W międzyczasie pokrój w grubą kostkę cukinie, bakłażana i cebulę. Podsmaż je na oleju, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie a następnie dodaj go do warzyw. Wymieszaj i dodaj na końcu gęsty sos dyniowy. Podawaj posypane natką pietruszki, Gotowe
Więcej na ten temat