Pytanie na Śniadanie

Francuskie inspiracje w kuchni Kuby Steuermarka cz.2

Tarta flambee z salami z borowikami i oliwkami
Składniki na 2 tarty po 8 porcji każda:
ciasto:
  • 350 g mąki 00
  • 70 ml
  • oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
topping:
  • 200 ml letniej wody
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 salami z borowikami
  • 1 salami z oliwkami
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • pieprz czarny młotkowany
  • sól
W dzieży miksera wymieszaj przesianą mąkę, oliwę i sól. Dodaj połowę wody i wymieszaj. Mieszaj przez ok. 10 minut dodając resztę wody. Ciasto wyciągnij z dzieży i daj mu odpocząć około 30 minut. W tym czasie pokrój salami w cienkie plasterki. Rozwałkuj ciasto na dwie tarty, posmaruj kwaśną śmietaną, ułóż plastry salami (na jednej z borowikami, na drugiej z oliwkami), posyp piórkami czerwonej cebuli, dopraw pieprzem i solą. Piecz w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym na 250 stopni przez około 6-8 minut. Wyjmij i podawaj gorące. Gotowe!

Bagietka z topionym serem pleśniowym i dressingiem cytrynowym
Składniki na 2 bagietki:
  • 2 bagietki paluchy (18-20 cm każda),
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g rukoli
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • 2 serki pleśniowe typu Breton
  • oliwa z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka miodu
Bagietki przekrój na pół wzdłuż, posmaruj masłem, ułóż grubo plastry sera pleśniowego i zapiecz w piekarniku z funkcją górnego grilla przez około 6 minut. W tym czasie przygotuj dresing mieszając sok i skórkę z cytryny z 1 łyżką musztardy francuskiej z ziarnami oraz 6 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw dressing solą i jedną łyżką miodu. Wyjmij bagietki, ułóż na nich rukolę, skrop dressingiem i posyp kolorowym pieprzem. Gotowe!

Pieczone w cieście francuskim śliwki z kardamonem
Składniki na 6 osób:
  • 1 ciasto francuskie
  • ½ kostki stopionego masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 4 suszone owoce kardamonu
  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 jajka
Śliwki wydryluj i przepołów. Na grubą patelnię wysyp cukier trzcinowy i skarmelizuj go. Dodaj do niego masło, cukier waniliowy, kardamon i śliwki. Całość duś około 7 minut, tak aby śliwki się nie rozpadły. Następnie całość wymieszaj, wyjmij śliwki i schłodź je. W tym czasie pokrój ciasto francuskie w kwadraty, faszeruj śliwkami, zamykaj zaklejając ciasto roztrzepanym jajkiem. Całość posyp resztą cukru i zapiekaj w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez około 12-15 minut. Gotowe!
Więcej na ten temat