SERNIK DYNIOWY
Spód:
- 1 opakowanie ciastek korzennych
Masa serowa:
- 5 jajek
- 1 kg sera na sernik
- 250 serka mascarpone
- 3/4 szkl. cukru pudru
- budyń waniliowy
- 1,5 szkl. puree z dyni
Ciastka skrusz i wysyp na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki wsyp do misy miksera i zmiksuj na jednolitą masę.
Całość wylej na spód z ciastek. Piecz „góra-dół” w 150 C przez 1 godzinę 20 min
Po upieczeniu i ostygnięciu udekoruj ciasto. Ps. Ciasto przechowuj w lodówce.
BROWNIE DYNIOWE
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 200 g cukru
- 80 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. puree z dyni
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- Do dekoracji:
- 2 pomarańcze
- tarka
Czekoladę roztop z masłem i zmieszaj z puree z dyni. W osobnej misce ubij jajka, żółtko i cukier na puszystą masę. W kolejnej misce wymieszaj mąkę z kakao.
Do ubitej masy jajecznej dodaj roztopioną czekoladę z masłem i puree z dyni, delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
Całość wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w temp. 180 C, bez termoobiegu, przez 35-40 min.
Po ostygnięciu ciasta oblej je roztopioną czekoladą. Gdy czekolada już zastygnie, ułóż na niej szablony w kształcie dyni. Następnie zetrzyj na tarce pomarańcze i obsyp nimi cale ciasto.
CIASTO MARCHEWKOWE
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 0,5 szkl. oleju,
- 1,5 szkl. startej marchewki
- 0,5 szkl. orzechów włoskich
Krem:
- Serek mascarpone
- Biała czekolada
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wszystkie suche składniki włóż do miski i wymieszaj, dodaj do masy jajecznej. Następnie dodaj olej, startą marchewkę oraz orzechy i wymieszaj. Masę wyłóż do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temp. 180C i piecz 50min.
Po ostygnięciu ciasta zrób krem: serek mascarpone połącz z roztopioną czekoladą i wysmaruj kremem ciasto. Udekoruj według uznania.
CIASTKA Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM
- 1,5 szkl. mąki
- 120 g masła
- 1 jako
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- dżem brzoskwiniowy
Będzie potrzebna wykrawaczka w kształcie dyni.
Z podanych składników zagnieć ciasto i rozwałkuj na 0,5 cm. Wykrój 8 sztuk kształtów dyni, a następnie tyle samo spodów. Na spody wyłóż dżem brzoskwiniowy i przykryj pozostałą częścią ciasta.
Za pomocą widelca przyciśnij ranty tak, aby dżem nie wypłynął.
Wstaw do piekarnika na 15-20 min do zarumienienia.