Pytanie na Śniadanie

Jesienne ciasta i ciasteczka

Jesienne motywy są wszędzie - w sklepach, w domach, w Internecie. Dlaczego nie wprowadzić jesiennych motywów do wypieków? Przed nami (dla niektórych) długi weekend Wszystkich Świętych, czyli czas idealny, aby zabawić się jesiennymi motywami podczas przygotowania deserów, najlepiej z pomocą tych, dla których będzie to ogromna frajda, czyli najmłodszych.  

SERNIK DYNIOWY   
Spód:  
  • 1 opakowanie ciastek korzennych  
Masa serowa:  
  • 5 jajek  
  • 1 kg sera na sernik  
  • 250 serka mascarpone  
  • 3/4 szkl. cukru pudru  
  • budyń waniliowy  
  • 1,5 szkl. puree z dyni  
Ciastka skrusz i wysyp na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia.  
Wszystkie składniki wsyp do misy miksera i zmiksuj na jednolitą masę.  
Całość wylej na spód z ciastek. Piecz „góra-dół” w 150 C przez  1 godzinę 20 min  
Po upieczeniu i ostygnięciu udekoruj ciasto. Ps. Ciasto przechowuj w lodówce.  

BROWNIE DYNIOWE  
  • tabliczka gorzkiej czekolady  
  • 150 g masła  
  • 3 jajka  
  • 1 żółtko  
  • 200 g cukru  
  • 80 g mąki  
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 1 szkl. puree z dyni  
Polewa:  
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej  
  • Do dekoracji:  
  • 2 pomarańcze  
  • tarka  
Czekoladę roztop z masłem i zmieszaj z puree z dyni. W osobnej misce ubij jajka, żółtko i cukier na puszystą masę. W kolejnej misce wymieszaj mąkę z kakao.  
Do ubitej masy jajecznej dodaj roztopioną czekoladę z masłem i puree z dyni, delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.  
Całość wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  
Piecz w temp. 180 C, bez termoobiegu, przez 35-40 min.  
Po ostygnięciu ciasta oblej je roztopioną czekoladą. Gdy czekolada już zastygnie, ułóż na niej szablony w kształcie dyni. Następnie zetrzyj na tarce pomarańcze i obsyp nimi cale ciasto.   

CIASTO MARCHEWKOWE  
  • 3 jajka 
  • 1 szkl. cukru  
  • 2 szkl. mąki  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,  
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,  
  • 0,5 szkl. oleju,  
  • 1,5 szkl. startej marchewki  
  • 0,5 szkl. orzechów włoskich  
Krem:  
  • Serek mascarpone  
  • Biała czekolada  
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wszystkie suche składniki włóż do miski i wymieszaj, dodaj do masy jajecznej. Następnie dodaj olej, startą marchewkę oraz orzechy i wymieszaj. Masę wyłóż do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika o temp. 180C i piecz 50min.  
Po ostygnięciu ciasta zrób krem: serek mascarpone połącz z roztopioną czekoladą i wysmaruj kremem ciasto. Udekoruj według uznania.  

CIASTKA Z DŻEMEM BRZOSKWINIOWYM  
  • 1,5 szkl. mąki  
  • 120 g masła  
  • 1 jako   
  • 1 op. cukru waniliowego  
  • 1/2 łyżeczki cynamonu  
  • dżem brzoskwiniowy  
Będzie potrzebna wykrawaczka w kształcie dyni.
Z podanych składników zagnieć ciasto  i rozwałkuj na 0,5 cm. Wykrój 8 sztuk kształtów dyni, a następnie tyle samo spodów. Na spody wyłóż dżem brzoskwiniowy i przykryj pozostałą częścią ciasta.  
Za pomocą widelca przyciśnij ranty tak, aby dżem nie wypłynął.  
Wstaw do piekarnika na 15-20 min do zarumienienia. 
Więcej na ten temat