Pytanie na Śniadanie

Bezkofeinowe kawy z korzeni dzikich ziół

CYKORIOWE „CHAI” COFFE LATTE
  • mleko – 2 szklanki 
  • kawa z cykorii – ½ szklanka 
  • cynamon mielony – 1 łyżeczka 
  • imbir mielony – 1 łyżeczka 
  • mielone goździki – 1 łyżeczka 
  • mielony kardamon – 1 łyżeczka 
  • anyż – 1 szt. 
  • syrop klonowy – 2 łyżki 
Na początku zaparz kawę z cykorii w szklance albo w rondelku. Następnie w rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować, dodaj zaparzoną wcześniej kawę. Zwiększ znów ogień i dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj, chwilę podgotuj. 
Przecedź całość przez sito aby uniknąć rozdrobnionych przypraw podczas picia. 
Mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym. 
Do tego przepisu można użyć innych kaw z korzeni.

Więcej na ten temat