Pytanie na Śniadanie

Kuchnia z ekologicznych owoców cz.2

Drożdżówki z owocami 
Składniki ciasta: 
  • 350g mąki pszennej 
  • 80g cukru 
  • 140ml mleka 
  • 50g masła (rozpuszczone) 
  • 1 opakowanie drożdży instant lub ok 20g świeżych 
  • Szczypta soli 
  • 2 jaja 
  • 3 żółtka w tym 1 żółtko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem 
  • Cukier puder do dekoracji 
Owoce: 
  • 350g aronii, 
  • śliwek, 
  • jabłek 
Przyprawy: 
  • cynamon, 
  • cukier, 
  • Mąka ziemniaczana do zagęszczenia 
Kruszonka: 
  • 50g zimnego masła 
  • 50g cukru 
  • 90g mąki 
Zaczyn: drożdże, cukier i mąkę połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia – aż drożdże ruszą na ok 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę, resztę cukru i sól oraz podrośnięty zaczyn. Dodaj jajka i żółtka, wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione masło i pastę waniliową. Wyrobić w mikserem ok 10 minut Misę z ciastem umieścić w piekarniku do wyrośnięcia wybierając funkcje wyrastania ciasta na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych kulek, w każdej uformować wgłębienie i wypełnić przygotowanymi owocami. Owoce – umyte oczyścić, jabłek pokroić w kostkę i krótko obsmażyć na rozgrzanej patelni z cukrem i cynamonem. Aronie połączyć z cukrem i mąką ziemniaczaną – opcjonalnie podgrzać w rondlu z mąką, aby związać całość. Kruszonka – zimne masło rozgnieść z mąką i cukrem – wyrobić tylko do momentu aż się połączą składniki. Uformowane drożdżówki posypać kruszonką i upiec drożdżówki w 180 C - 25 minut.

Stek ze świecy wołowej z żurawiną, chrzanem i jabłkami 
  • ok 400g świecy wołowej
  • ok 2-3 łyżki oleju 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 2 twarde jabłka 
  • 200g żurawiny 
  • 2 łyżki tartego chrzanu 
  • 1 cebula 
  • 1 średni seler korzeniowy 
  • 500g pietruszki korzenia 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 marchewki 
  • Koperek i natka pietruszki opcjonalnie do smaku 
  • 100ml śmietany 
  • 100g masła 
  • Sól, pieprz do smaku 
Stek wyjąć z lodówki godzinę przed obróbka, aby wyrównać temperaturę mięsa. Mięso naciąć wzdłuż, aby otworzyć jak książkę, Tak przygotowane natrzeć solą, pieprzem i olejem. Grillować na mocno rozgrzanym grillu lub patelni ok 3 minuty z każdej strony (jeśli mięso ma grubość ok 2-3cm) Na osobnej rozgrzanej patelni zrumienić pokrojone jabłka, żurawinę i cebulę. Kiedy nabiorą koloru dodać 1 łyżkę cukru, ocet do smaku, chrzan i sól. Tłuczone warzywa – warzywa obrać, pokroić w równe cząstki i zalać zimna wodą. Ugotować do miękkości. Miękkie odcedzić, połączyć z zimnym masłem i gorącą śmietanką. Utłuc z dodatkiem siekanych ziół.

Tarta jabłkowa 
Składniki na 1 tartę o średnicy 24cm 
Ciasto: 
  • 175 g mąki pszennej 
  • 75 g masła 
  • 40 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • szczypta soli 
Farsz: 
  • 6 jabłek (twardych i kwaśnych) – Ligol, Szara reneta 
  • 4 łyżki masła 
  • 4 łyżki cukru 
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w kostkę, całość posiekać. Przygotowana mąkę połączyć żółtka, sól, cukier aż się zlepi. Ciasto owinąć w folię i wstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Na gorącą patelnię wsypać cukier. Kiedy lekko się zezłoci dodać masło i wymieszać. Do powstałego karmelu wrzucić jabłka, gotuj je około 10 minut, aż lekko zmiękną. Formę do tarty o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na jej spód wyłożyć jabłka z karmelem, przykryć je rozwałkowanym ciastem. Jego brzegi zawiń do środka, tak aby jabłka i sos „nie uciekły”. Wierzch ciasta nakłuj widelcem. Piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Więcej na ten temat