Pytanie na Śniadanie

Produkty mleczne w diecie dziecka cz.2

Dyniowe leniwe z cynamonem 
  • twaróg półtłusty biały - 250g, 
  • 3 łyżki masła klarowanego 
  • puree z pieczonej dyni 
  • mąka pszenna - 150 g 
  • jedno jajko, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego, 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu, kardamonu i imbiru, 
  • szczypta soli, 
  • Orzechy laskowe 
  • 3 łyżeczki miodu
Orzechy laskowe posiekaj na duże kawałki, wrzuć na patelnię, upraż około 1 minutę, dodaj masło, doprowadź do rozpuszczenia, odstaw patelnię z ognia, dodaj miód i zamieszaj, twaróg, puree z dyni, mąkę, jajko, cukier waniliowy, przyprawy korzenne i szczyptę soli zagnieć razem w półmisku, odstaw na 10 minut, podziel ciasto na części. Na oprószonym mąką blacie formuj rękoma podłużne wałeczki z ciasta, delikatnie przyklep wałeczki ręka z góry, po czym pokrój na ukośne kluski, wrzucaj na lekko osolony wrzątek, delikatnie zamieszaj łyżką cedzakową i gotuj około 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch, wykładaj na talerz, polewaj wcześniej przygotowaną polewą miodowo-orzechową.

Jogurtowe muffiny z jesiennymi owocami 
  • Jogurt naturalny – 100 g 
  • zimne masło – 30 g 
  • mąka pszenna – 150 g 
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka 
  • cukier – 3 czubate łyżki 
  • sól – 1 szczypta 
  • Ekstrakt waniliowy 
  • cynamon – 1 łyżeczka 
  • duże jajko – 1 szt.
  • śliwki – 200 g 
  • mąka – 50 g 
  • Cukier puder 1 łyżka 
Piekarnik nagrzewamy do 180C Zagniatamy kruszonkę i wstawiamy do lodówki W dwóch miskach mieszamy składniki, w jednej suche a w drugiej mokre. Mokre wlewamy do suchych, a następnie dodajemy umyte, wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki. Mieszamy do połączenia składników. Wymieszane ciasto wkładamy do foremek, a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę. Pieczemy ok. 17-20min/ 180C.

Twarogowa frittata z brokułami 
  • 100 g twarogu 
  • 1 szklanka mleka 
  • 100 g sera żółtego startego 
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę 
  • 2 czubate filiżanki posiekanych różyczek brokułów 
  • 12 jajek 
  • ¼ łyżeczki soli 
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni naczynie posmaruj masłem klarowanym. W dużej misce ubij razem jajka i mleko. Dodaj posiekane brokuły i cebulę, starty ser, twaróg oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Wlać do naczynia do pieczenia i piec przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy jajka się zetną.
Więcej na ten temat