Dyniowe leniwe z cynamonem
- twaróg półtłusty biały - 250g,
- 3 łyżki masła klarowanego
- puree z pieczonej dyni
- mąka pszenna - 150 g
- jedno jajko,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu, kardamonu i imbiru,
- szczypta soli,
- Orzechy laskowe
- 3 łyżeczki miodu
Orzechy laskowe posiekaj na duże kawałki, wrzuć na patelnię, upraż około 1 minutę, dodaj masło, doprowadź do rozpuszczenia, odstaw patelnię z ognia, dodaj miód i zamieszaj, twaróg, puree z dyni, mąkę, jajko, cukier waniliowy, przyprawy korzenne i szczyptę soli zagnieć razem w półmisku, odstaw na 10 minut, podziel ciasto na części. Na oprószonym mąką blacie formuj rękoma podłużne wałeczki z ciasta, delikatnie przyklep wałeczki ręka z góry, po czym pokrój na ukośne kluski, wrzucaj na lekko osolony wrzątek, delikatnie zamieszaj łyżką cedzakową i gotuj około 1-2 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch, wykładaj na talerz, polewaj wcześniej przygotowaną polewą miodowo-orzechową.
Jogurtowe muffiny z jesiennymi owocami
- Jogurt naturalny – 100 g
- zimne masło – 30 g
- mąka pszenna – 150 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier – 3 czubate łyżki
- sól – 1 szczypta
- Ekstrakt waniliowy
- cynamon – 1 łyżeczka
- duże jajko – 1 szt.
- śliwki – 200 g
- mąka – 50 g
- Cukier puder 1 łyżka
Piekarnik nagrzewamy do 180C Zagniatamy kruszonkę i wstawiamy do lodówki W dwóch miskach mieszamy składniki, w jednej suche a w drugiej mokre. Mokre wlewamy do suchych, a następnie dodajemy umyte, wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki. Mieszamy do połączenia składników. Wymieszane ciasto wkładamy do foremek, a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę. Pieczemy ok. 17-20min/ 180C.
Twarogowa frittata z brokułami
- 100 g twarogu
- 1 szklanka mleka
- 100 g sera żółtego startego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 czubate filiżanki posiekanych różyczek brokułów
- 12 jajek
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni naczynie posmaruj masłem klarowanym. W dużej misce ubij razem jajka i mleko. Dodaj posiekane brokuły i cebulę, starty ser, twaróg oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Wlać do naczynia do pieczenia i piec przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy jajka się zetną.