Karp gotowany w mleku z sosem musztardowym
Składniki dla 2 osób:
- 2 filety karpia lub innej polskiej ryby
- 2 listki laurowe
- Kilka gałązek tymianku
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- Sól, pieprz do smaku
- Ok 500g ugotowanych ziemniaków
- Garść jarmużu
Sos:
- 200ml wywaru mlecznego
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- Świeże zioła do sosu – koperek / natka
Filet ryby oczyścić. Mleko podgrzać z ziołami z dodatkiem, rozgniecionego czosnku, sola, pieprzem i ziołami. Do ciepłego mleka dodać kawałki ryby i wolno ugotować ok 12 minut.
W osobnym rondlu rozpuścić masło, połączyć z mąka i uzupełnić mlecznym wywarem rybnym tak, aby powstał gęsty sos. Powstały sos połączyć z musztardą i siekanymi ziołami, finalnie doprawić do smaku.
Rybę podać z tłuczonymi ziemniakami połączonymi z szarpanym jarmużem.
Sposób na soczysty schab - mięso pieczone w mleku podane z brukselką
Składniki dla 3-4 osób:
- 1 kg schabu bez kości
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 4 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l mleka krowiego
- Ok 500g brukselki
- Sól, cukier, pieprz ocet do smaku
Schab - Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę, dodać sól, pieprz i słodką paprykę. Dobrze rozetrzeć i połączyć z olejem.
Przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć schab i odłożyć do lodówki na 12-24 godziny.
Tak przygotowane mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać mlekiem. Piec w temperaturze 180 C przez 70 minut lub do uzyskania 62 C wewnątrz.
Brukselka – kapustę oczyścić, zalać mlekiem krowim z odrobiną cukru i soli i wolno doprowadzić do wrzenia – ok 20 minut.
Mleczne bułeczki z szarpaną wieprzowiną i warzywami
Składniki na ok. 18- 20 sztuk:
Ciasto drożdżowe:
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka koziego
- 20 g świeżych drożdży
- 80 g płynnego miodu (najlepiej o delikatnym smaku np. lipowy, wielokwiatowy)
- 1 jajko
- 60 g miękkiego masła
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka koziego
- Szarpana wieprzowina
- 500g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 1 seler naciowy
- 1 główka czosnku
- 2 listki laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
Sałatka:
- Ok 300g gotowanych buraków
- 150g sera koziego
- Ok 150g ugotowanej soczewicy
- Kilka śliwek
- Garść listków szpinaku
- Sól, cukier, pieprz ocet do smaku
Ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko kozie wymieszać z 1 łyżeczką miodu, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 550 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę miodu, szczyptę soli, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto na gładko kilka minut i odłożyć do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na równe porcje 50g, uformować wałeczki i umieścić na blaszce do pieczenia obok siebie. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 C ok 25 minut.
Mięso – ugotować w wodzie z przyprawami i warzywami do miękkości – ok 120 minut.
Sałatka – Ugotowane buraki pokroić w cząstki, soczewice ugotować al. dente, śliwki podzielić w ćwiartki. Na patelni podgrzać olej, dodać śliwki, buraki i soczewicę. Dodać ulubione przyprawy i odrobinę jabłkowego. Finalnie dodać kilka listków szpinaku i na końcu ser kozi. Przygotowaną sałatkę podać z pieczonym schabem.