Pytanie na Śniadanie

Kuchnia mleczna dla kobiet w ciąży cz.3

Zielony twaróg z brokułem i płatkami migdałów 
  • 300 g sera białego twarogowego 
  • 1 brokuł 
  • 1/2 dojrzałego awokado 
  • 2 łyżki świeżej pietruszki 
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku 
  • 1 łyżka świeżej bazylii 
  • 1/2 cytryny, tylko sok 
  • Szczypta soli 
  • Płatki migdałów 
  • Bajgle do serwowania 
W garnku ugotować różyczki brokuła, kiedy zmięknie zahartować zimna woda wrzucić go do robota kuchennego dodać zioła (pietruszkę, szczypiorek, bazylię) i zmiażdżyć na zieloną pulpę Następnie dodaj ser twarogowy i awokado.
Uruchom robota kuchennego i dodaj sok z cytryny, aż pasta będzie jasna, puszysta i dobrze się połączy. Płatki migdałów upraż na suchej patelni. Dopraw szczyptą soli. Podawać na opiekanych bułeczkach.

Mleczny wrap 
  • łyżka masła 
  • 1/3 szklanki sera złotego startego 
  • 1/2 szklanki serka śmietankowego, zmiękczonego 
  • 1/3 szklanki sera feta, pokruszonego 
  • 1 szklanka białek 
  • Sól, pieprz 
  • 2 szklanki szpinaku 
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów 
  • 5 placków wrap pełnoziarnistych 
  • 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 
Dodaj na patelnie małą łyżeczkę masła i smaż szpinak na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie. Zdejmij z ognia i odstaw. Po usmażeniu szpinaku rozpuść masło na tej samej patelni na średnim ogniu. Dodaj białka i dopraw solą i pieprzem, aby białka utworzyły omlet, Za pomocą łopatki złóż omlet na trzy części i kontynuuj gotowanie do ścięcia się białka. Zdejmij z ognia i pokrój na 5 kawałków. W międzyczasie wymieszaj posiekane suszone pomidory z serkiem śmietankowym oraz sól i pieprz do smaku. Każdy wrap posmaruj odrobiną serka śmietankowego, a następnie posyp szpinakiem. Dodaj białko, a następnie posyp żółtym serem i dodatkowymi suszonymi pomidorami. Złóż wrap, wsuwając dwa boki, a następnie zwijając. Opiekaj wrapa w razie potrzeby na tej samej patelni na średnim ogniu przez 1-2 minuty, a następnie przekrój na pół i podawaj.

Cukinia zapiekana w śmietanie 
  • Śmietana kremowa 30% do zapiekania
  • 2 szklanki startego żółtego sera 
  • 2 szklanki sera typu mozzarella 
  • ¼ szklanki parmezanu, startego 
  • Masło klarowane 
  • 2 średnie cukinie 
  • 2-3 białka ubite na pianę 
  • ½ łyżeczki proszku czosnkowego 
  • 1 ½ szklanki sosu marinara 
  • ¾ szklanka mąki 
  • ¾ filiżanka włoskiej bułki tartej 
  • 1/8 łyżeczki koszernej soli 
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • Bagietka 
Cukinię umyć i osuszyć. Pokrój w plastry, staraj się nie kroić grubszych, bo nie będą tak chrupiące. Połóż na ręcznikach papierowych i posyp równomiernie lekką warstwą soli. Odwróć i powtórz. Białka z czosnkiem w proszku ubić na pianę. Połącz składniki panierki w małej misce. Zanurz każdą cukinię w białkach jajek, a następnie obtocz obficie w panierce. Usmaż na chrupko z obu stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Złóż Zapiekankę Rozgrzej piekarnik do 200°. Nałóż łyżkę sosu marinara na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 9 x 13, na tyle, aby lekko go pokryć. Na wierzch ułóż warstwę smażonej cukinii. Na każdy z nich polać sosem marinara, a następnie posypać warstwą sera mozzarella. Powtarzaj, aż zużyjesz całą cukinię. Śmietankę doprawa solą i pieprzem i wlej na spod naczynia cienką warstwę. Piecz bez przykrycia przez 20-25 minut, aż ser się rozpuści i zacznie brązowieć. Podawać z pieczywem czosnkowo-serowym.
Kampania „Zakochaj się w polskich produktach mlecznych” została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka
Więcej na ten temat