Mleczna zupa z pieczonej dyni z kluseczkami kładzionymi
- 1kg obranej dyni
- 2l mleka 2%
- 0,5kg ziemniaków
- Biała cebula
- 200g pietruszki
- 200g marchewki
- 100g selera
- Kardamon
- Ziarna kolendry
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
- Pęczek świeżej kolendry
Kluseczki:
- Szklanka mąki
- Jedno jajko
- Szczypta soli
- 1/3 szklanki wody
Obraną dynię kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy do zrumienienia. Do garnka z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszka, cebula i ziemniaki, smażymy przez chwilę i zalewamy mlekiem i dodajemy ziarna kolendry, gotujemy aż warzywa będą miękkie i dodajemy upieczoną dynię, zupę mixujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i kardamonem. Z mąki, jajka, soli i wody sporządzamy ciasto na kluski, gotujemy je kładąc ciasto łyżką do gorącej wody. Gotową zupę podajemy z kluseczkami i posiekaną świeżą kolendrą.
Sakiewki naleśnikowe faszerowane puree ziemniaczanym i wędzonym twarogiem
- 2kg ziemniaków
- 100g masła
- 100ml śmietanki 36%
- 150g wędzonego boczku
- Pęczek dymki
- Jedna cebula
- 100g wędzonego twarogu
- Sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 3,2% bez laktozy
- ¾ szklanki wody
- Szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni. Ze składników sporządzamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i odparowujemy resztkę wody, dodajemy masło, śmietankę i „tłuczemy” do momentu uzyskania gładkiego puree, dodajemy boczek z cebulą, drobno siekaną dymkę, twaróg i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie mieszamy i gotowym puree faszerujemy naleśniki zawijając je następnie na kształt sakiewek lub rożków. Gotowe sakiewki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy, na spód możemy wylać beszamel dla lepszego efektu.
Zapiekana gruszka w kaszy manny z cynamonem, orzechami i konfiturą truskawkową
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mleka
- Konfitura truskawkowa
- Szczypta cynamonu
- Garść orzechów włoskich
- 3 szklanki wody
- 2-3 gruszki
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżki cukru brązowego do kaszy
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i nożem nacinamy w poprzek (nie do końca), co pół centymetra. Następnie w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a później mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy, do uprzednio przygotowanych trzech niewielkich żaroodpornych naczyń. Na każdej porcji układamy owoc gruszki ( po dwie mniejsze części, lub jedną dużą połówkę), posypujemy odrobiną cukru i wstawiamy naczynia do piekarnika. Całość zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia, każdą gruszkę smarujemy z wierzchu porcją miodu. Po wypieczeniu posypujemy siekanymi orzechami, cynamonem i dodajemy łyżkę konfitury.