Pytanie na Śniadanie

Zapiekana gruszka w kaszy manny

Mleczna zupa z pieczonej dyni z kluseczkami kładzionymi
  • 1kg obranej dyni 
  • 2l mleka 2% 
  • 0,5kg ziemniaków 
  • Biała cebula 
  • 200g pietruszki 
  • 200g marchewki 
  • 100g selera 
  • Kardamon 
  • Ziarna kolendry 
  • Olej do smażenia 
  • Sól, pieprz 
  • Pęczek świeżej kolendry 
Kluseczki: 
  • Szklanka mąki 
  • Jedno jajko 
  • Szczypta soli 
  • 1/3 szklanki wody 
Obraną dynię kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy do zrumienienia. Do garnka z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszka, cebula i ziemniaki, smażymy przez chwilę i zalewamy mlekiem i dodajemy ziarna kolendry, gotujemy aż warzywa będą miękkie i dodajemy upieczoną dynię, zupę mixujemy na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i kardamonem. Z mąki, jajka, soli i wody sporządzamy ciasto na kluski, gotujemy je kładąc ciasto łyżką do gorącej wody. Gotową zupę podajemy z kluseczkami i posiekaną świeżą kolendrą.

Sakiewki naleśnikowe faszerowane puree ziemniaczanym i wędzonym twarogiem 
  • 2kg ziemniaków 
  • 100g masła 
  • 100ml śmietanki 36% 
  • 150g wędzonego boczku
  • Pęczek dymki 
  • Jedna cebula 
  • 100g wędzonego twarogu 
  • Sól, pieprz, 
  • gałka muszkatołowa 
Naleśniki: 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka mleka 3,2% bez laktozy 
  • ¾ szklanki wody 
  • Szczypta soli 
  • 3 łyżki roztopionego masła 
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, w tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy, gdy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zarumieni. Ze składników sporządzamy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i odparowujemy resztkę wody, dodajemy masło, śmietankę i „tłuczemy” do momentu uzyskania gładkiego puree, dodajemy boczek z cebulą, drobno siekaną dymkę, twaróg i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dokładnie mieszamy i gotowym puree faszerujemy naleśniki zawijając je następnie na kształt sakiewek lub rożków. Gotowe sakiewki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy, na spód możemy wylać beszamel dla lepszego efektu.

Zapiekana gruszka w kaszy manny z cynamonem, orzechami i konfiturą truskawkową 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 1 szklanka mleka 
  • Konfitura truskawkowa 
  • Szczypta cynamonu 
  • Garść orzechów włoskich 
  • 3 szklanki wody 
  • 2-3 gruszki 
  • 3 łyżeczki miodu 
  • 2 łyżki cukru brązowego do kaszy 
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne i nożem nacinamy w poprzek (nie do końca), co pół centymetra. Następnie w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a później mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy, do uprzednio przygotowanych trzech niewielkich żaroodpornych naczyń. Na każdej porcji układamy owoc gruszki ( po dwie mniejsze części, lub jedną dużą połówkę), posypujemy odrobiną cukru i wstawiamy naczynia do piekarnika. Całość zapiekamy w piekarniku przez 25-30 minut, na pięć minut przed końcem pieczenia, każdą gruszkę smarujemy z wierzchu porcją miodu. Po wypieczeniu posypujemy siekanymi orzechami, cynamonem i dodajemy łyżkę konfitury.
Więcej na ten temat