Pytanie na Śniadanie

Zrazy z surówką z kapusty

Owsianka z jogurtem naturalnym, owocami i orzechami 

 Składniki na 4 osoby: 
300g płatków owsianych górskich, 
200g jogurtu naturalnego,
 50g orzechów włoskich, 
4 łyżeczki ksylitolu, 
50g borówek, 
50g malin 

 Przepis: Płatki owsiane zalej 500 ml gorącej wody, posłodź ksylitolem i zamknij w termosie na noc. Rano zamieszaj, wykładaj a następnie dodaj jogurt, orzechy i owoce. Gotowe 

 Prosty barszcz ukraiński 
 Składniki na 6 osób:
 1 cała włoszczyzna, 
1 korpus kurzy, 
100g chudego szpondru,
 ziele angielskie, 
liść laurowy, 
czarny pieprz w ziarnach, 
4 duże buraki, 
4 duże ziemniaki,
 400 g ugotowanej białej fasoli, 
1/2 białej kapusty, 
sol, pieprz, olej do smażenia, 
1 pęczek natki pietruszki, 
400 ml kwaśnej śmietany

 Przepis: Włoszczyznę obierz, umyj i wraz z kurczakiem i szpondrem oraz zielem, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach zalej 3 litrami zimnej wody. Zagotuj, zszumuj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Odcedź wywar, zachowaj marchewki i pokrój je plasterki, poszarp mięso ze szpondru. W tym czasie dopraw solą i pieprzem umyte buraki a następnie zawiń w folię i piecz około jednej godziny. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Fasolę przepłucz zimną wodą, kapustę poszatkuj. W nowym garnku przesmaż na oleju kapustę, dodaj mięso, ziemniaki i starte na grubej tarce upieczone buraki. Całość zalej wywarem i gotuj tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj fasolkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany. Gotowe 

 Zrazy wołowe z surówką z czerwonej kapusty 
Składniki na 4 osoby: 
Zrazy: 
700 g chudej zrazowej wołowiny, 
200 g chudego boczku wędzonego, 
2 średnie cebule, 
3 ząbki czosnku, 
2 łyżki masła klarowanego, 
2 małe ogórki kiszone, 
4 łyżeczki musztardy,
 8 świeżych podgrzybków, 
odrobina mąki, 
1/2 łyżeczki pieprzu, 
1 łyżeczka słodkiej papryki, 

Surówka: 
1/4 czerwonej kapusty, 
1 duża cebula, 
1 kwaśne jabłko, 
1 marchewka, 
1 łyżka cukru, 
2 łyżki octu jabłkowego, 
sól 

 Przepis: Aby zrobić zrazy pokrój mięso w cienkie plastry i rozbij tłuczkiem. Zawijaj do środka kawałki boczku, kawałki grzyba i ogórki. Całość zawiń, przebij wykałaczką, dopraw solą i oprósz mąką. Podsmaż na oleju pokrojone cebulę i czosnek. Smaż na wszystkim zrazy obracając. Podłej wodą i diś przez pół godziny pod pokrywą. Aby zrobić surówkę poszatkuj kapustę, cebulę pokrój w piórka, zetrzyj marchewkę i jabłko. Całość dopraw cukrem, solą i octem. Wstaw do lodówki na godzinę. Serwuj ze zrazami. Gotowe 

Placek ze śliwkami 
 Składniki na 1 placek (16 porcji): 
200 g masła, 
200 g cukru pudru, 
4 jajka, 
250 g mąki, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
800 g śliwek węgierek, 
cukier puder do posypania

 Przepis: Utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj kolejno po jednym jajku. Następnie dodaj po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przełóż do formy, rozłóż śliwki i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec je przez godzinę. Ostudź i posyp cukrem pudrem. Gotowe

Więcej na ten temat