50g malin
Przepis: Płatki owsiane zalej 500 ml gorącej wody, posłodź ksylitolem i zamknij w termosie na noc. Rano zamieszaj, wykładaj a następnie dodaj jogurt, orzechy i owoce. Gotowe
Prosty barszcz ukraiński
Składniki na 6 osób:
1 cała włoszczyzna,
1 korpus kurzy,
100g chudego szpondru,
ziele angielskie,
liść laurowy,
czarny pieprz w ziarnach,
4 duże buraki,
4 duże ziemniaki,
400 g ugotowanej białej fasoli,
1/2 białej kapusty,
sol, pieprz, olej do smażenia,
1 pęczek natki pietruszki,
400 ml kwaśnej śmietany
Przepis: Włoszczyznę obierz, umyj i wraz z kurczakiem i szpondrem oraz zielem, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach zalej 3 litrami zimnej wody. Zagotuj, zszumuj i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Odcedź wywar, zachowaj marchewki i pokrój je plasterki, poszarp mięso ze szpondru. W tym czasie dopraw solą i pieprzem umyte buraki a następnie zawiń w folię i piecz około jednej godziny. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Fasolę przepłucz zimną wodą, kapustę poszatkuj. W nowym garnku przesmaż na oleju kapustę, dodaj mięso, ziemniaki i starte na grubej tarce upieczone buraki. Całość zalej wywarem i gotuj tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj fasolkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany. Gotowe
Zrazy wołowe z surówką z czerwonej kapusty
Składniki na 4 osoby:
Zrazy:
700 g chudej zrazowej wołowiny,
200 g chudego boczku wędzonego,
2 średnie cebule,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki masła klarowanego,
2 małe ogórki kiszone,
4 łyżeczki musztardy,
8 świeżych podgrzybków,
odrobina mąki,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
Surówka:
1/4 czerwonej kapusty,
1 duża cebula,
1 kwaśne jabłko,
1 marchewka,
1 łyżka cukru,
2 łyżki octu jabłkowego,
sól
Przepis: Aby zrobić zrazy pokrój mięso w cienkie plastry i rozbij tłuczkiem. Zawijaj do środka kawałki boczku, kawałki grzyba i ogórki. Całość zawiń, przebij wykałaczką, dopraw solą i oprósz mąką. Podsmaż na oleju pokrojone cebulę i czosnek. Smaż na wszystkim zrazy obracając. Podłej wodą i diś przez pół godziny pod pokrywą. Aby zrobić surówkę poszatkuj kapustę, cebulę pokrój w piórka, zetrzyj marchewkę i jabłko. Całość dopraw cukrem, solą i octem. Wstaw do lodówki na godzinę. Serwuj ze zrazami. Gotowe
Placek ze śliwkami
Składniki na 1 placek (16 porcji):
200 g masła,
200 g cukru pudru,
4 jajka,
250 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
800 g śliwek węgierek,
cukier puder do posypania
Przepis: Utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj kolejno po jednym jajku. Następnie dodaj po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przełóż do formy, rozłóż śliwki i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec je przez godzinę. Ostudź i posyp cukrem pudrem. Gotowe