Zupa czosnkowa od Olka Sikory
Składniki na 6 porcji:
- 2 niewielkie główki czosnku,
- 6 małych ziemniaków,
- 3 łyżki masła,
- 1 litr wody,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- tarty parmezan (opcjonalnie)
Na rozgrzanej wcześniej patelni roztop masło. Następnie przez 5 minut podsmaż na niej skrojone w drobną kostkę ziemniaki i przekrojone na pół ząbki czosnku. Przypraw szczyptą soli i pieprzu. Gdy ziemniaki i czosnek się zarumienią, przełóż je do garnka i zalej gorącą wodą. Całość gotuj 30 minut. Gdy zupa lekko przestygnie, blenduj ją na gładki krem. Zawsze podawaj z posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.
Jestem zielony w temacie curry
Składniki na 4 osoby:
- 2 podwójne piersi z indyka,
- 300g obranych świeżych krewetek,
- kilka ziemniaków,
- 4 łyżki pasty z zielonego curry,
- 1 łyżka oliwy,
- 700 ml mleka kokosowego,
- dwie garści orzechów nerkowca,
- 200g ryżu Basmati,
- 1 pęczek kolendry
Orzechy nerkowca upraż na patelni i odłóż na bok. Na tej samej patelni podgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w plastry piersi z indyka lub krewetki. Dolej odrobinę mleka kokosowego, rozrób w nim pastę curry. Następnie jak uzyska jednolity kolor, dolej resztę puszki. Ziemniaki ugotuj w łupinach. Odcedź, krój na grube plastry i zalej w głębokiej misce curry z krewetkami lub indykiem. Całość posyp kolendrą i prażonymi orzechami.
Polędwiczki dla leniwej księżniczki mit Kartofelsalad
Składniki na 4 osoby:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- Sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1 kg ziemniaków na sałatkę,
- 1 cytryna,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pęczek natka pietruszki,
- musztarda (ostra, może być dijon),
- ocet jabłkowy
Polędwiczki ubij lekko pięścią, oprósz solą i pieprzem i smaż na oliwie. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obierz z łupinek, pokrój w kostkę. Robimy sos: pół łyżeczki musztardy, parę łyżek oliwy, sól, pieprz, dużo soku z cytryny i kilka kropel octu jabłkowego. Zalej nim ziemniaki. Dosyp posiekaną pietruszkę i piórka czerwonej cebuli. Gotowe
Kisiel z mrożonymi malinami
Składniki na 4 osoby:
- 1/2 litra wody,
- 200g świeżej żurawiny,
- 4 łyżki cyrku,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie mrożonych malin
Żurawinę dusimy z odrobiną cukru aż będzie miękka. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i cukrem. Wszystko łączymy i dodajemy cukier, który nam został. Ot cała sztuka. Do salaterki wlewamy kisiel i dodajemy mrożone maliny.