Pytanie na Śniadanie

Olek Sikora i Kuba Steuermark w kuchni PnŚ cz.3

Zupa czosnkowa od Olka Sikory
Składniki na 6 porcji: 
  • 2 niewielkie główki czosnku, 
  • 6 małych ziemniaków, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 1 litr wody, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • sól, pieprz, 
  • tarty parmezan (opcjonalnie)
Na rozgrzanej wcześniej patelni roztop masło. Następnie przez 5 minut podsmaż na niej skrojone w drobną kostkę ziemniaki i przekrojone na pół ząbki czosnku. Przypraw szczyptą soli i pieprzu. Gdy ziemniaki i czosnek się zarumienią, przełóż je do garnka i zalej gorącą wodą. Całość gotuj 30 minut. Gdy zupa lekko przestygnie, blenduj ją na gładki krem. Zawsze podawaj z posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.

Jestem zielony w temacie curry
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 podwójne piersi z indyka, 
  • 300g obranych świeżych krewetek, 
  • kilka ziemniaków, 
  • 4 łyżki pasty z zielonego curry, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 700 ml mleka kokosowego, 
  • dwie garści orzechów nerkowca, 
  • 200g ryżu Basmati, 
  • 1 pęczek kolendry
Orzechy nerkowca upraż na patelni i odłóż na bok. Na tej samej patelni podgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w plastry piersi z indyka lub krewetki. Dolej odrobinę mleka kokosowego, rozrób w nim pastę curry. Następnie jak uzyska jednolity kolor, dolej resztę puszki. Ziemniaki ugotuj w łupinach. Odcedź, krój na grube plastry i zalej w głębokiej misce curry z krewetkami lub indykiem. Całość posyp kolendrą i prażonymi orzechami. 

Polędwiczki dla leniwej księżniczki mit Kartofelsalad
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 polędwiczki wieprzowe, 
  • Sól, pieprz, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 kg ziemniaków na sałatkę, 
  • 1 cytryna, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 pęczek natka pietruszki, 
  • musztarda (ostra, może być dijon), 
  • ocet jabłkowy 
Polędwiczki ubij lekko pięścią, oprósz solą i pieprzem i smaż na oliwie. Ugotowane i ostudzone ziemniaki obierz z łupinek, pokrój w kostkę. Robimy sos: pół łyżeczki musztardy, parę łyżek oliwy, sól, pieprz, dużo soku z cytryny i kilka kropel octu jabłkowego. Zalej nim ziemniaki. Dosyp posiekaną pietruszkę i piórka czerwonej cebuli. Gotowe

Kisiel z mrożonymi malinami
Składniki na 4 osoby: 
  • 1/2 litra wody, 
  • 200g świeżej żurawiny, 
  • 4 łyżki cyrku, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 opakowanie mrożonych malin
Żurawinę dusimy z odrobiną cukru aż będzie miękka. W szklance mieszamy wodę z mąką ziemniaczaną i cukrem. Wszystko łączymy i dodajemy cukier, który nam został. Ot cała sztuka. Do salaterki wlewamy kisiel i dodajemy mrożone maliny.
Więcej na ten temat