Grzyby duszone:
grzyby świeże maślak - 1 kg
cebula 200g
czosnek (opcjonalnie 1/2 główki)
ziele angielskie do smaku 2-4 szt.
liść laurowy do smaku 2 szt.
pieprz i sól do smaku wg. uznania
olej dobrej jakości do smażenia i duszenia
2-4 łyżki stołowe
tymianek lub rozmaryn opcjonalnie do smaku
Grzyby marynowane:
3/4 kilograma grzybów (maślak, borowik, podgrzybek inne leśne)
ocet spirytusowy
1 szklanka
woda
3 szklanki
sól
1 łyżka stołowa
cukier 2 łyżki stołowe (wg. uznania)
zestaw przypraw:
liść laurowy, gożdzik, ziele angielskie, kawałek kory cynamonu, kilka ziaren kolendry, kilka ziaren pieprzu
Oczyszczone i ewentualnie w przypadku maślaków obrane grzyby myjemy i gotujemy na wolnym ogniu w wodzie ok 15 minut. w osobnym rondlu mamy już gotujący się od kilku minut na wolnym ogniu zestaw powyższych składników.
Czekają już czyste i suche słoiki oraz pokrywki. Grzybki przekładamy do wywaru i parzymy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. przekładamy do słoików i uzupełniamy gotującą marynatą. słoiki jeszcze przez 30 minut gotujemy na wolnym ogniu w garnku ze ściereczką na dnie zanurzone w wodzie do 3/4 głębokości przez 30 minut. po tym czasie wystawiamy, odwracamy i pozostawiamy do wystudzenia. Zwykle przyprawy korzenne nie towarzyszą takim marynatą tym czasem cynamon, gożdzik są pysznym urozmaiceniem takich grzybków.