Pytanie na Śniadanie

Grzyby w słoikach na różne sposoby

Grzyby duszone:
grzyby świeże maślak - 1 kg 
cebula 200g 
czosnek (opcjonalnie 1/2 główki)
 ziele angielskie do smaku 2-4 szt.
 liść laurowy do smaku 2 szt. 
pieprz i sól do smaku wg. uznania 
olej dobrej jakości do smażenia i duszenia 
2-4 łyżki stołowe tymianek lub rozmaryn opcjonalnie do smaku

 Grzyby marynowane: 
3/4 kilograma grzybów (maślak, borowik, podgrzybek inne leśne)
 ocet spirytusowy 
1 szklanka woda 
3 szklanki sól 
1 łyżka stołowa 
cukier 2 łyżki stołowe (wg. uznania)
 zestaw przypraw: liść laurowy, gożdzik, ziele angielskie, kawałek kory cynamonu, kilka ziaren kolendry, kilka ziaren pieprzu

 Oczyszczone i ewentualnie w przypadku maślaków obrane grzyby myjemy i gotujemy na wolnym ogniu w wodzie ok 15 minut. w osobnym rondlu mamy już gotujący się od kilku minut na wolnym ogniu zestaw powyższych składników. Czekają już czyste i suche słoiki oraz pokrywki. Grzybki przekładamy do wywaru i parzymy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. przekładamy do słoików i uzupełniamy gotującą marynatą. słoiki jeszcze przez 30 minut gotujemy na wolnym ogniu w garnku ze ściereczką na dnie zanurzone w wodzie do 3/4 głębokości przez 30 minut. po tym czasie wystawiamy, odwracamy i pozostawiamy do wystudzenia. Zwykle przyprawy korzenne nie towarzyszą takim marynatą tym czasem cynamon, gożdzik są pysznym urozmaiceniem takich grzybków.
Więcej na ten temat