Pytanie na Śniadanie

Szpinak w roli głównej cz.1

Pierś z kurczaka pieczona w sosie szpinakowym 
  • podwójna pierś kurczaka
  • 4 łyżki mąki do panierowania
  • cebula
  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 12%
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • do smaku: sól, pieprz
  • tarta mozzarella do posypania
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 ml śmietanki 36%
  • łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Pierś kurczaka podzielić na 2 lub 3 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, kawałki kurczaka panierować w mące i usmażyć na rumiano.
Na patelnię dolać 1 łyżkę oleju, rozgrzać i dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dodać zamrożony szpinak na patelnię i smażyć przez kilka minut.
Wlać bulion i zagotować. Dodać śmietanę wymieszaną i wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przelać do naczynia żaroodpornego, poukładać kawałki obsmażonego kurczaka, posypać serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30min. 
Przyprawić ewentualnie solą i pieprzem. W tym czasie ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy śmietankę, masło oraz koperek i dokładnie mieszamy szpatułką cały czas ogrzewając. 
Gotowe puree serwujemy w głębokim talerzu z kawałkami kurczaka oblane dużą ilością sosu szpinakowego. 

Spaghetti w sosie szpinakowym z papryką i kaparami
  • 150 g spaghetti
  • 3 czerwone papryki
  • 200 g szpinaku, rozmrożonego i osączonego 
  • stołowa łyżka kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 40 g masła
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 2 szalotki, pokrojone w piórka
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • łyżeczka płatków czerwonej papryczki chili 
  • 50 g tartego parmezanu
  • 4 gałązki bazylii
  • sól do smaku
Piekarnik rozgrzać do 220ᵒC.
Papryki umieścić w żaroodpornym naczyniu lub na małej blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec, aż papryki zmiękną, a ścianki poczernieją.
Papryki wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i obrać, gdy są jeszcze ciepłe. Dalej usunąć ogonek z nasionami. Paprykową miazgę pokroić w paski.
Spaghetti ugotować do konsystencji al dente. Odcedzić zachowując 200 ml wrzącej wody. Na głębokiej patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę i czosnek. Posolić i dusić do złocistego koloru. Wlać wino i odparować połowę.
Dodać paprykę kapary i szpinak, a następnie doprowadzić do wrzenia. Na patelnię przełożyć spaghetti, ostrą paprykę i wlać 100 ml wrzącego płynu po ugotowaniu makaronu. Dokładnie wymieszać i podgrzewać, mieszając. Dodać połowę sera, sok z cytryny i listki bazylii. Dokładnie wymieszać. Jeśli danie wydaje się zbyt suche, wtedy dodać trochę więcej wody i ponownie wymieszać. Spaghetti przełożyć na talerze do serwowania i posypać pozostałym serem.
Danie można udekorować świeżymi liśćmi bazylii.

Crostini ze szpinakowym humusem i pikantną salsą pomidorową
  • bagietka
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • 100 g rozmrożonego i osączonego szpinaku 
  • 60 g pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek do dekoracji
  • listki bazylii do dekoracji
Salsa:
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki soku z limonki
  • pół małej papryczki chili 
  • garść świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Bagietkę kroimy w kromki, opiekamy z obu stron na patelni grillowej, aż stanie się chrupiąca. Szpinak smażymy na suchej patelni przez ok 5min. Cały czas mieszając, studzimy i umieszczamy w misce. W pojemniku blendera umieszczamy odsączoną ciecierzycę, czosnek, bazylię, szpinak, pastę tahini, sok z cytryny i szczyptę soli. Blendujemy, dolewając w trakcie kilka łyżek zimnej wody, do uzyskania preferowanej konsystencji, przykrywamy i odstawiamy. 
Z pomidorów wykrawamy zielone szypułki i kroimy w drobną kostkę, cebulę obieramy i również kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę i papryczkę siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy dodając oliwę z oliwek. Chrupiące kromki smarujemy szpinakowym humusem, na górę kładziemy łyżeczkę salsy i układamy na półmisku na którym będziemy podawać. 
Więcej na ten temat