Potrawka z kurczakiem i mnóstwem warzyw
- 1 kurczak zagrodowy lub kilka dobrych udek
- 3 cebule
- 1 pęczek posiekanego koperku
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 por
Dodatkowo:
- 1/3 dyni
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 2 kolorowe papryki
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki
- 3-4 listki laurowe
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 szklanka słodkiej śmietany
- 1-2 łyżki mąki
- Sól, cukier, pieprz ocet do smaku
Włoszczyznę oczyścić i pokroić w cząstki. Zrumienić w rondlu z cebulą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, dodać elementy drobiowe i zalać zimną wodą. Całość wolno doprowadzić do wrzenia i zebrać tzw. szumowiny. Wolno gotować aż wszystko zmięknie.
W drobną kostkę pokroić resztę marchwi, pora, pietruszki, papryki, dyni. Warzywa zrumienić na patelni z odrobiną tłuszczu. Zalać przygotowanym wcześniej bulionem drobiowym i wolno udusić - ok 45 minut.
Śmietanę połączyć z mąką i odstawić.
Kiedy warzywa i kurczak zmiękną doprawić potrawkę i podprawić śmietaną z mąką.
Potrawkę podać z siekanymi ziołami, ryżem, kaszą lub ziemniakami
Siekany rumsztyk z cebulą/ duszone buraczki / pure ziemniaczane
Składniki dla 4 osób:
- 400g karkówki/ łopatki wołowej
- 200g karkówki/ łopatki wieprzowej
- 3-4 łyżki zimnej wody
- smalec do smażenia
- 3 cebule
- Sól, pieprz do smaku
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1 cebula
- 3 łyżki masła lub oleju
- płaska łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 kg ziemniaków
Rumsztyk - Mięso posiekać tasakiem drobno. Do mięsa dodać 3 łyżki zimnej wody. Przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić razem na jednolitą masę. Uformować okrągłe i lekko spłaszczone kotlety z wgłębieniem w środku. To spowoduje, że nie spuchnąJ
Rumsztyki smażyć kilka minut z obu stron na rozgrzanym smalcu, na średnim ogniu. Kotlety zdjąć z patelni. Na patelnię dodać pokrojoną w cebule i zeszklić. Kotlety ponownie przełożyć na patelnię. Podlać wodą i dusić pod przykryciem ok 3-5 minut.
Buraczki – Buraki ugotować lub upiec – zwykle zabiera to ok 90m minut. Wystudzone obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebule drobno posiekać.
W rondlu zeszklić cebule, dodać mąkę i lekko zasmażyć. Kolejno dodać buraki i doprawić finalnie do smaku sola, cukrem, octem i pieprzem
Puree – obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ciepłe przecisnąć przez praskę. Połączyć z zimnym masłem i śmietanką. Doprawić do smaku
Ciepła sałatka z ziemniaków z ogniska z pieczoną papryką, brokułem, marchewka i dymką
- 2 kg ziemniaków
- 2 papryki
- 1 brokuł
- 2-3 marchewki
- 1 pączek dymki
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- Ok 100ml oleju tłoczonego na zimno
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
Ziemniaki umyć i umieścić w rozgrzanym żarze na ok 40 minut.
Czosnek zawinąć we folię aluminiową i upiec obok ziemniaków ok 30 minut.
Warzywa oczyścić, wyszorować i pokroić w małe cząstki. Wszystkie warzywa należy krótko obgotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Powinny być al-dente – najlepiej to zrobić 10 minut przed zakończeniem pieczenia ziemniaków.
Kiedy ziemniaki zmiękną, obrać je, połączyć z naczyniu z parzonymi warzywami i przygotowanym dressingiem. To idealny dodatek do każdej potrawy.
Dressing – w naczyniu połączyć wyciśnięty pieczony czosnek, sól, pieprz, musztardę, miód, olej, i ocet winny. Lekko ubić i dodać do ciepłej sałatki. Finalnie dodać siekaną dymkę
Fasolka po bretońsku
- 400 g białej fasoli
- 300g wędzonego boczku
- 2 cebule duże
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki lub pasternaku
- 4 papryki czerwone
- 4 łodygi selera naciowego
- Kilka ząbków czosnku
- 1,5 kg pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka wędzone papryki
- Sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku
Fasole namoczyć przez noc, wypłukać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Boczek, cebulę, paprykę, seler pokroić w podobne cząstki, czosnek zmiażdżyć.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w cząstki.
W kociołku podgrzać olej i usmażyć cebulę z boczkiem. Kolejno dodać czosnek i resztę warzyw i pomidory. Całość powinno się dobrze połączyć i lekko zrumienić przez ok 20 minut
Kiedy powstanie aromatyczny sos dodać fasolę i finalnie doprawić do smaku. Ja proponuje paprykę wędzoną, majeranek i pieprz.