Gefilte Fish – Karp w galarecie
Składniki na 6 osób:
1 karp (2 kg)
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
4 gałązki natki pietruszki
¼ selera
1 por
2 liście laurowe
10 ziaren pieprzu ziarnistego
5 ziaren ziela angielskiego
sól
2 łyżeczki żelatyny
Przepis:
Wywar z warzyw z 750 ml wody gotuj przez około 35 min. łącznie z głową karpia. Z wywaru wyjmij marchew i włóż dzwonka karpia oraz ogon. Zagotuj i gotuj przez 15 min. Wyjmij karpia przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż na półmisku, udekoruj marchewką. Wywar przecedź 2 razy – pierwszy raz przez sitko a drugi raz przez czystą bawełnianą gazę. Dopraw do smaku solą. Żelatynę rozpuść w małej ilości wywaru a następnie wmieszaj do pozostałego wywaru. Ostudź całkowicie i zalej rybę w całości na półmisku. Wstaw do lodówki na min 3 h. Gotowe!
Czulent aszkenazyjski
Składniki na 10 osób:
1 cała pręga wołowa
200 g suszonej białej fasoli
200 g suszonej cieciorki
4 białe cebule
200 g pęczaku
sól, pieprz czarny
papryka słodka
4 litry wywaru warzywnego
10 jajek
olej do smażenia
Przepis:
Pręgę pokrój w grubą kostkę, skrop olejem i posól. Ułóż w garnku. Cebule pokrój w grubą kostkę i dodaj do mięsa. Wsyp kaszę, cieciorkę, fasolę i całość zalej wywarem. Dołóż do środka czyste jajka w skorupkach, dopraw pieprzem i papryką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni i piecz przez kilka godzin. Gotowe!
Gulasz z czarnookiego groszku
Składniki na 10 osób:
250 g suszonego czarnookiego groszku (lub fasoli orzełek)
sól
1 litr bulionu drobiowego
3 cebule
3 ząbki czosnku
400 g marchewki
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
400 g buraków
400 g ziemniaków
400 g pomidorów siekanych
100 g kaszy bulgur
100 g macy
1 jajko
pęczek koperku
pęczek mięty
sól
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kminku
olej do smażenia
Przepis:
Bulgur zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 15 minut. Kaszę wymieszaj z pokruszoną macą, jajkiem i ziołami. Dopraw solą i odstaw do lodówki na pół godziny. Zagotuj duży garnek osolonej wody, uformuj kluski w formie jajek i gotuj około 20 minut. W tym czasie namocz groszek i zagotuj. Połącz ugotowany groszek z posiekaną cebulą, czosnkiem, marchewką, burakami i ziemniakami. Wymieszaj, skrop olejem i przesmaż. Dodaj pomidory i duś całość około 90 minut. Gulasz podawaj z kluskami bulgur. Gotowe!