Pytanie na Śniadanie

Czulent aszkenazyjski

Gefilte Fish – Karp w galarecie 

Składniki na 6 osób: 
 1 karp (2 kg) 
 2 marchewki
 1 korzeń pietruszki 
 4 gałązki natki pietruszki 
 ¼ selera 
 1 por 
 2 liście laurowe
 10 ziaren pieprzu ziarnistego 
 5 ziaren ziela angielskiego 
 sól 
 2 łyżeczki żelatyny 

 Przepis: Wywar z warzyw z 750 ml wody gotuj przez około 35 min. łącznie z głową karpia. Z wywaru wyjmij marchew i włóż dzwonka karpia oraz ogon. Zagotuj i gotuj przez 15 min. Wyjmij karpia przy pomocy łyżki cedzakowej i ułóż na półmisku, udekoruj marchewką. Wywar przecedź 2 razy – pierwszy raz przez sitko a drugi raz przez czystą bawełnianą gazę. Dopraw do smaku solą. Żelatynę rozpuść w małej ilości wywaru a następnie wmieszaj do pozostałego wywaru. Ostudź całkowicie i zalej rybę w całości na półmisku. Wstaw do lodówki na min 3 h. Gotowe! 

 Czulent aszkenazyjski 

 Składniki na 10 osób: 
 1 cała pręga wołowa 
 200 g suszonej białej fasoli 
 200 g suszonej cieciorki 
 4 białe cebule 
 200 g pęczaku
 sól, pieprz czarny
 papryka słodka 
 4 litry wywaru warzywnego 
 10 jajek
 olej do smażenia 

 Przepis: Pręgę pokrój w grubą kostkę, skrop olejem i posól. Ułóż w garnku. Cebule pokrój w grubą kostkę i dodaj do mięsa. Wsyp kaszę, cieciorkę, fasolę i całość zalej wywarem. Dołóż do środka czyste jajka w skorupkach, dopraw pieprzem i papryką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni i piecz przez kilka godzin. Gotowe! 

 Gulasz z czarnookiego groszku 

 Składniki na 10 osób: 
 250 g suszonego czarnookiego groszku (lub fasoli orzełek)
 sól 
 1 litr bulionu drobiowego
 3 cebule 
 3 ząbki czosnku 
 400 g marchewki 
 1 łyżka kminu rzymskiego
 1 łyżka ziaren kolendry 
 1 łyżeczka czarnego pieprzu 
 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
 400 g buraków 
 400 g ziemniaków 
 400 g pomidorów siekanych 
 100 g kaszy bulgur 
 100 g macy 
 1 jajko
 pęczek koperku 
 pęczek mięty 
 sól 
 1 łyżeczka papryki 
 1 łyżeczka kminku 
 olej do smażenia 

 Przepis: Bulgur zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 15 minut. Kaszę wymieszaj z pokruszoną macą, jajkiem i ziołami. Dopraw solą i odstaw do lodówki na pół godziny. Zagotuj duży garnek osolonej wody, uformuj kluski w formie jajek i gotuj około 20 minut. W tym czasie namocz groszek i zagotuj. Połącz ugotowany groszek z posiekaną cebulą, czosnkiem, marchewką, burakami i ziemniakami. Wymieszaj, skrop olejem i przesmaż. Dodaj pomidory i duś całość około 90 minut. Gulasz podawaj z kluskami bulgur. Gotowe! 
Więcej na ten temat