Pytanie na Śniadanie

Jabłka nie tylko na słodko cz.3

Kaczka z jabłkami
Składniki dla 4 osób:
  • 4 udka z kaczki
  • 4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka roztartego majeranku 
  • 3-4 goździki 
  • 2 cebule 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • Olej do marynowania 
  • 300g jabłek prażonych 
  • Kilka gałązek szałwii, tymianku 
  • 1 łyżka smalcu 
  • ½ główki czerwonej kapusty 
  • Liść laurowy, 
  • ziele angielskie 
  • 100g cukru 
  • Sól, pieprz 
  • 100g żurawiny do mięs i serów 
  • Ocet winny do smaku 
Udka kaczki oczyścić, wymasować z przyprawami i olejem oraz odstawić do lodówki na kilka godzin. Udka uformować, umieścić w piekarniku i upiec w 160 C ok 90 minut. Kapusta – kapustę poszatkować, lekko podsmażyć w rondlu z solą, cukrem i pieprzem i kiedy zmięknie dodać żurawinę, liść laurowy, ziele angielskie, odrobine octu winnego i wolno dusić ok 60 minut. Jabłka – w rondelku podgrzać jabłka gotowe od producenta (w cząstkach) z dodatkiem świeżej szałwii i wyskubanego tymianku. Lekko podgrzać i doprawić ewentualnie do smaku (chilli, cynamon, goździki).

Szarlotka tradycyjna z jabłkami
  • 4 szklanki mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 kostki masła 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 2 całe jajka + 2 żółtka 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 kg jabłek prażonych 
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z pokrojonym również masłem. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i krótko wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć we folie spożywczą i schłodzić. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę 25x36 cm. Całość wypełnić segmentami jabłek premium i przykryć pozostałym, rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Duszone Eskalopki z szynki z sosem jabłkowym
Składniki dla 4 osób: 
  • 600g szynki wieprzowej 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • Ok 100ml białego wina do gotowania 
  • 3 łyżki mąki 
  • Olej do smażenia 
  • Sól, cukier, pieprz do smaku 
  • Ok 300g prażonych jabłek do szarlotki 
  • Ok 1 kg młodych ziemniaków 
Szynkę podzielić na sznycle -tzn plastry grubości ok 1cm Mięso lekko rozbić, oprószyć przyprawami, obtoczyć w mące i obsmażyć szybko na rozgrzanym oleju. Obsmażone zdjąć z patelni a patelnie oczyścić. Na czystej i rozgrzanej patelni zeszklić siekana cebulę i czosnek. Dodać całe gałązki rozmarynu, obsmażone eskalopki i wino. Szybko dusić ok 3-4 minuty i kiedy wino odparuje wyjąc eskalopki na półmisek a na patelnie dodać jabłka prażone. Całość doprawić do smaku i opcjonalnie zmiksować. Powstałym sosem polać eskalopki. Ziemniaki – oczyścić, skropić oliwą, solą, pieprzem i upiec w rozgrzanym do 200C piekarniku ok 35 minut. Mięso podać z pieczonymi ziemniakami i świeżymi ziołami – szałwia, rozmaryn, natka pietruszki.

Krem mascarpone z płatkami owsianymi i prażonymi jabłkami
  • Małe pucharki 4-5 szt. 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 200 g śmietanki 36% 
  • 120g cukru pudru 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady – utartej na wiórki 
  • Ok 200g płatków owsianych 
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 3-4 łyżki miodu 
  • Ok 300g jabłek prażonych z brzoskwiniami 
  • Kakao do dekoracji 
Zimne mascarpone ubić mikserem i po chwili dodać zimną śmietanę. Kiedy lekko zesztywnieje dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. DO powstałego kremu dodać tarta czekolada i przełożyć do worka cukierniczego. Płatki uprażyć na patelni na złoto i kiedy uzyskają odpowiednia barwę dodać cynamon i kakao. Kolejno dodać miód i odstawić do wystudzenia Jabłko z brzoskwinią wymieszać z cynamonem. Na spód pucharka dodać 2 łyżki płatków owsianych, następnie dodać jabłko i krem mascarpone. Przełożenie powtarzamy tak aby uzyskać 2 warstwy. Górę deseru posypać kakao i schłodzić.

Więcej na ten temat