Kaczka z jabłkami
Składniki dla 4 osób:
- 4 udka z kaczki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka roztartego majeranku
- 3-4 goździki
- 2 cebule
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do marynowania
- 300g jabłek prażonych
- Kilka gałązek szałwii, tymianku
- 1 łyżka smalcu
- ½ główki czerwonej kapusty
- Liść laurowy,
- ziele angielskie
- 100g cukru
- Sól, pieprz
- 100g żurawiny do mięs i serów
- Ocet winny do smaku
Udka kaczki oczyścić, wymasować z przyprawami i olejem oraz odstawić do lodówki na kilka godzin. Udka uformować, umieścić w piekarniku i upiec w 160 C ok 90 minut. Kapusta – kapustę poszatkować, lekko podsmażyć w rondlu z solą, cukrem i pieprzem i kiedy zmięknie dodać żurawinę, liść laurowy, ziele angielskie, odrobine octu winnego i wolno dusić ok 60 minut. Jabłka – w rondelku podgrzać jabłka gotowe od producenta (w cząstkach) z dodatkiem świeżej szałwii i wyskubanego tymianku. Lekko podgrzać i doprawić ewentualnie do smaku (chilli, cynamon, goździki).
Szarlotka tradycyjna z jabłkami
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 kg jabłek prażonych
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z pokrojonym również masłem. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę i krótko wyrobić ciasto. Ciasto zawinąć we folie spożywczą i schłodzić. Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem blachę 25x36 cm. Całość wypełnić segmentami jabłek premium i przykryć pozostałym, rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Duszone Eskalopki z szynki z sosem jabłkowym
Składniki dla 4 osób:
- 600g szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- Ok 100ml białego wina do gotowania
- 3 łyżki mąki
- Olej do smażenia
- Sól, cukier, pieprz do smaku
- Ok 300g prażonych jabłek do szarlotki
- Ok 1 kg młodych ziemniaków
Szynkę podzielić na sznycle -tzn plastry grubości ok 1cm Mięso lekko rozbić, oprószyć przyprawami, obtoczyć w mące i obsmażyć szybko na rozgrzanym oleju. Obsmażone zdjąć z patelni a patelnie oczyścić. Na czystej i rozgrzanej patelni zeszklić siekana cebulę i czosnek. Dodać całe gałązki rozmarynu, obsmażone eskalopki i wino. Szybko dusić ok 3-4 minuty i kiedy wino odparuje wyjąc eskalopki na półmisek a na patelnie dodać jabłka prażone. Całość doprawić do smaku i opcjonalnie zmiksować. Powstałym sosem polać eskalopki. Ziemniaki – oczyścić, skropić oliwą, solą, pieprzem i upiec w rozgrzanym do 200C piekarniku ok 35 minut. Mięso podać z pieczonymi ziemniakami i świeżymi ziołami – szałwia, rozmaryn, natka pietruszki.
Krem mascarpone z płatkami owsianymi i prażonymi jabłkami
- Małe pucharki 4-5 szt.
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 120g cukru pudru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady – utartej na wiórki
- Ok 200g płatków owsianych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 3-4 łyżki miodu
- Ok 300g jabłek prażonych z brzoskwiniami
- Kakao do dekoracji
Zimne mascarpone ubić mikserem i po chwili dodać zimną śmietanę. Kiedy lekko zesztywnieje dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. DO powstałego kremu dodać tarta czekolada i przełożyć do worka cukierniczego. Płatki uprażyć na patelni na złoto i kiedy uzyskają odpowiednia barwę dodać cynamon i kakao. Kolejno dodać miód i odstawić do wystudzenia Jabłko z brzoskwinią wymieszać z cynamonem. Na spód pucharka dodać 2 łyżki płatków owsianych, następnie dodać jabłko i krem mascarpone. Przełożenie powtarzamy tak aby uzyskać 2 warstwy. Górę deseru posypać kakao i schłodzić.