Pytanie na Śniadanie

Ekonomiczna zapiekanka serowa

Kampania „Zakochaj się w polskich produktach mlecznych” została sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.
Probiotyczna miska mocy 
  • Szklanka jogurtu naturalnego 
  • Szklanka kefiru 
  • 1 szklanka komosy ryżowej 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • 3/4 szklanki wody 
  • Sól 
  • 1 średnie awokado 
  • 2 średnie szalotki 
  • Szklanka szpinaku 
  • 4 duże jajka 
  • 1 szklanka sfermentowanej kapusty kiszonej 
  • Sezam czarny i biały 
  • Chili w proszku
W misce wymieszaj szklankę jogurtu naturalnego oraz szklankę kefiru, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej do miski, w której będziesz podawać danie. Wypłucz 1 szklankę komosy ryżowej, a następnie umieść w średnim rondlu. Dodaj 1 i 3/4 szklanki wody i sporą szczyptę soli i zagotuj. Zmniejsz ogień do wrzenia i gotuj bez przykrycia, aż komosa ryżowa będzie miękka. Zdejmij z ognia, przykryj i pozostaw na parze przez 5 minut. W międzyczasie pokrój cienko 1 awokado i 2 średnie szalotki. Rozgrzej 1 i 1/2 łyżeczki masła klarowanego na dużej patelni, dodaj liście szpinaku i zaczekaj, aż zmiękną. Zdejmij do miski. Rozgrzej pozostałe 1 i 1/2 łyżki masła klarowanego na patelni na średnim ogniu. Dodaj 2 duże jajka i dopraw szczyptą soli. Smaż, aż brzegi będą chrupiące, a białka ścięte, około 2 minut. Podziel komosę ryżową między miski i przykryj każdą z nich jajkiem sadzonym. W miskach podziel 1 szklankę kapusty, plastry awokado i szalotki, 1 szklankę jogurtu greckiego i 4 łyżeczki nasion konopi. Całość posyp sezamem i ulubionymi ziołami, możesz polać klarowanym masłem z patelni doprawionym sproszkowanym chilli.

Brokułowo-twarogowe kotlety 
  • 300 g twarogu półtłustego 
  • Masło klarowane 
  • Śmietana 18% 
  • 1 kostka sera typu feta 
  • 1 brokuł 
  • sól i pieprz 
  • czosnek 
  • proszek do pieczenia 
  • koperek 
  • jajka 
  • 1 cytryna 
  • bułka tarta
Rozdrobnij brokuł na malutkie różyczki. Jeśli jest potrzeba, możesz pokroić nożem na drobne kawałki. Pokrojonego brokuła zblanszuj we wrzątku około 4 minut, a następnie schłodź w zimnej wodzie. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj brokuł z serem twarogowym, czarny pieprz, czosnek, proszek do pieczenia, koperek, jajka, ser feta i bułkę tartą. Uformuj kotleciki i połóż je na blasze do pieczenia, pozostawiając trochę miejsca między nimi. Piecz w temperaturze 180 stopni na złoty kolor – przez 20-30 minut. Podawaj z dipem śmietanowo-cytrynowym.

Ekonomiczna zapiekanka serowa 
  • 400 g sera żółtego 
  • 250 g sera twarogowego 
  • 2 kulki sera typu mozarella 
  • Masło klarowane 
  • 1 szklanka posiekanej cebuli 
  • Słoik papryki konserwowej 
  • 1 szklanka cienko pokrojonej marchewki 
  • 1 szklanka cukinii, pokrojonej 
  • 3 świeże ząbki czosnku, posiekane 
  • 1 jajko, lekko ubite 
  • ½ łyżeczki każda: sól, suszona bazylia, suszone oregano 
  • ¼ łyżeczki: cebula w proszku i czosnek w proszku 
  • 8 makaronów lasagne (można użyć innego) 
  • Duża passata pomidorowa 
Zacznij od podgrzania piekarnika do 220°C. Na patelni na średnim ogniu dodaj 1 łyżkę masła klarowanego. Smaż 1 szklankę cebuli i 1 szklankę marchewki oraz pokrojona paprykę konserwową przez 5 minut. Dodaj 3 posiekane ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki suszonej bazylii, ½ łyżeczki suszonego oregano, ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku, ¼ łyżeczki cebuli w proszku i cukinii i smaż przez kolejne 3 minuty. Po zdjęciu z ognia odłóż na bok. W małej misce wymieszaj twaróg i 1 lekko ubite jajko. W naczyniu żaroodpornym rozłóż ⅓ szklanki sosu na dnie. Rozłóż 2 makarony lasagne, na wierzch mieszanki twarogu, szklanki sosu pomidorowego, mieszanki warzywnej i wierzch ¼ szklanki sera mozzarella oraz starego sera żółtego. POWTÓRZ TEN KROK 2 RAZY. (makaron, twarożek, sos, warzywa, ser) Na ostatnią warstwę dodaj 2 makarony lasagne, posyp pozostałym sosem marinara i pozostałym serem. Piecz Lasagne przez 30 min pod przykryciem folią następnie zdejmuj folie i piecz 15 min.
Więcej na ten temat