Beijinho de Abóbora com Coco - Brazylijskie kulki dyniowo-kokosowe
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka masła
- 125 g pulpy z dyni
- 50 g brązowego cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- goździki do dekoracji
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z odrobiną wody i gotujemy średnim ogniu, aż wszystkie kawałki będą miękkie. Blendujemy na pulpę.
W drugim rondelku umieszczamy skondensowane mleko, masło, wiórki kokosowe, dodajemy puree z dyni i podgrzewamy ciągle mieszając aż masa będzie odklejać się od dna rondla.
Wykładamy na talerz, przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce.
Ręce smarujemy masłem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i za pomocą wykałaczki robimy wgłębienia tak, aby kształt kulek przypominał dynię. Obtaczamy w brązowym cukrze a na wierchu każdej "dyni" umieszczamy goździk..
Zwetschgen Tarte - jesienne ciasto ze śliwkami
- 250 gram mąki
- 150g miękkiego masła
- 100 gramów brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 700 g śliwek węgierek
- saszetka (14 g) cukru waniliowego
- zmielone migdały
W misce umieszczamy mąkę, masło, brązowy cukier i szczyptę soli. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Wkładamy na min 20 minut do lodówki
Spód formy do tarty (średnica 26 cm) natłuszczamy masłem i posypujemy zmielonymi migdałami.
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy do tarty, formujemy również brzegi.
Na ciasto wykładamy śliwki, posypujemy je cukrem waniliowym.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w opcji góra/dół w przez około 40 minut.
Francja - Jabłkowe Tarte Tatin
- opakowanie ciasta francuskiego
- 30 g mąki pszennej
- 6 jabłek
- 100g cukru brązowego
- 60 g zimnego masła
- lody waniliowe
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wykrawamy z niego koło wielkości tortownicy lub formy do tarty. Wykładamy nim dno formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Brązowy cukier karmelizujemy podgrzewając go na patelni i gotując przez 5-7 minut do uzyskania syropu o barwie karmelowej, do cukru dodajemy masło i mieszamy.
Na ciasto wykładamy plasterki jabłka bardzo ciasno i smarujemy cukrem z masłem.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Podajemy z lodami waniliowymi.
Stany Zjednoczone – Sweet Potato Pie - ciasto ze słodkich ziemniaków
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- ok. 2-3 łyżek zimnej wody
- 4 bataty
- 120 g masła
- 250 g cukru
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy aż będą miękkie, blendujemy na pulpę. Dodajemy masło, cukier, mleko, jajka, gałkę muszkatołową i wanilię, miksujemy aż składniki się połączą.
Mąkę, cukier, masło i wodę ugniatamy w misce do uzyskania gładkiego ciasta. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na dno rozkładamy równomiernie ciasto. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Na kruche podpieczone ciasto wykładamy masę z batatów. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach.