Pytanie na Śniadanie

Jesienne desery świata cz.3

Beijinho de Abóbora com Coco - Brazylijskie kulki dyniowo-kokosowe
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka masła
  • 125 g pulpy z dyni
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • goździki do dekoracji
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z odrobiną wody i gotujemy średnim ogniu, aż wszystkie kawałki będą miękkie.  Blendujemy na pulpę.
W drugim rondelku  umieszczamy skondensowane mleko, masło, wiórki kokosowe, dodajemy puree z dyni i podgrzewamy ciągle mieszając aż masa będzie odklejać się od dna rondla.
Wykładamy na talerz, przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce.
Ręce smarujemy masłem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i za pomocą wykałaczki robimy wgłębienia tak, aby kształt kulek przypominał dynię.  Obtaczamy w brązowym cukrze a na wierchu każdej "dyni" umieszczamy goździk..

Zwetschgen Tarte - jesienne ciasto ze śliwkami
  • 250 gram mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 100 gramów brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 700 g śliwek węgierek
  • saszetka (14 g) cukru waniliowego
  • zmielone migdały 
W misce umieszczamy mąkę, masło, brązowy cukier i szczyptę soli.  Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Wkładamy na min 20 minut do lodówki
Spód formy do tarty (średnica 26 cm) natłuszczamy masłem i posypujemy zmielonymi migdałami.  
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ćwiartki.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim dno formy do tarty, formujemy również brzegi.
Na ciasto wykładamy śliwki, posypujemy je cukrem waniliowym.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w opcji góra/dół w przez około 40 minut.

Francja - Jabłkowe Tarte Tatin
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 g mąki pszennej
  • 6 jabłek
  • 100g cukru brązowego
  • 60 g zimnego masła 
  • lody waniliowe
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wykrawamy z niego koło wielkości tortownicy lub formy do tarty. Wykładamy nim dno formy,  nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. 
Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Brązowy cukier karmelizujemy podgrzewając go na patelni i gotując przez 5-7 minut do uzyskania syropu o barwie karmelowej, do cukru dodajemy masło i mieszamy.
Na ciasto wykładamy plasterki jabłka bardzo ciasno i smarujemy cukrem z masłem. 
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 30 minut.
Podajemy z lodami waniliowymi. 

Stany Zjednoczone – Sweet Potato Pie - ciasto ze słodkich ziemniaków
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • ok. 2-3 łyżek zimnej wody
  • 4 bataty
  • 120 g masła
  • 250 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy aż będą miękkie, blendujemy na pulpę. Dodajemy masło, cukier, mleko, jajka, gałkę muszkatołową i wanilię, miksujemy aż składniki się połączą. 
Mąkę, cukier, masło i wodę ugniatamy w misce do uzyskania gładkiego ciasta. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na dno rozkładamy równomiernie ciasto. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Na kruche podpieczone ciasto wykładamy masę z batatów. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach.
Więcej na ten temat