Pasta baba ganoush
- duży bakłażan
- oliwa
- 2-3 ząbki czosnku do smaku
- 2-3 łyżki tahini
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
- ok. 1 łyżeczki kuminu
- chleb na zakwasie
Bakłażana przekrój na pół, wsadź do piekarnika. Wydrąż środek widelcem, wymieszaj z tahini, cytryną, oliwą, zmiażdżonym czosnkiem i dopraw. Jeśli pasta jest wodnista, przesmaż na patelni. Dopraw kuminem wedle uznania. Posmaruj chleb i rozkoszuj się smakiem.
Bakłażan nadziewany w stylu bliskowschodnim z bulgurem, tahini, granatem i kolendrą
- 2 bakłażany
- 1-2 łyżki tahini
- 200 g jogurtu naturalnego
- granat
- 1 doniczka świeżej kolendry
- 200 g bulguru
- oliwa z oliwek
- sól, czarny pieprz
- zatar do smaku
Bakłażana przekrój na pół, lekko natnij w ukośną kratę, polej oliwą, dopraw solą, pieprzem i zatarem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj do miękkości. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Teraz przygotuj sos: jogurt wymieszaj z roztartym czosnkiem, tahini i cytryną. Gdy bakłażany są upieczone, posyp je bulgurem, wymieszanym z posiekaną kolendrą, granatem i wszystko polej sosem jogurtowym.
Parmigiana - włoski klasyk zapiekany w piekarniku z bakłażanem
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- oregano świeże
- sól, czarny pieprz
- 2 bakłażany
- kulka mozzarelli
- 200 g parmezanu
- bazylia
- 100 g bułki tartej
Bakłażana pokrój w plastry, posól i odstaw. Następnie odsącz z nadmiaru wody, wrzuć na patelnie grillową na kilka minut z każdej strony. Gdy bakłażany się smażą przygotuj sos. Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek zeszklij na oliwie. Dorzuć oregano oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Po 15 minutach dorzuć posiekaną bazylię. Sos gotowy. Teraz złóż danie. Na dnie naczynia do zapiekania rozciągnij łyżkę sosu, następnie ułóż płasko plastry bakłażana, zetrzyj cienką warstwę parmezanu. Postępuj tak, aż do wyczerpania składników. Na koniec wszystko posyp bułką tarta i rozłóż porwaną mozzarellę, polej oliwą i zapiekaj w piekarniku.