Pytanie na Śniadanie

Azjatyckie smaki według Joli Kleser cz.2

Fry z kurczakiem, bazylią i chilli 
  • ryż jaśminowy 300 g 
  • udko kurczaka bez kości 300 g 
  • czosnek 3 ząbki 
  • czerwone chilli 1-2 szt 
  • soya sos do smaku 
  • sos ostrygowy do smaku 
  • limonka 1 szt 
  • bazylia tajska 1 doniczka 
  • olej ryżowy 
Ryż ugotuj na sypko. Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosach. Chilli i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na olej ryżowy. Po chwili dorzuć kurczaka i smaż kilka minut. Na koniec dorzuć porwaną bazylię. Podawaj z ryżem.

Risotto z grzybami 
  • oliwa z oliwek kilka łyżek 
  • cebula 1 szt 
  • czosnek 2-3 ząbki 
  • sól, czarny pieprz 
  • ryż arborio 1 szklanka 
  • bulion 1 l 
  • wino białe wytrawne 200 ml 
  • podgrzybki lub borowiki 450 g 
  • pecorino lub parmezan 200g 
  • tymianek świeży 
  • masło 2 łyżki 
Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek przesmaż na oliwie. Dorzuć posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć ryż i przesmaż kilka minut. Następnie wlej wino i poczekaj aż odparuje. Teraz podlewaj ciepłym bulionem i mieszaj. Gdy ryż będzie al dente dodaj masło, starty ser oraz posiekane zioła.

Chrupiące "ciasteczka" z łososiem oraz avocado 
  • 2 szklanki ryżu krótkoziarnistego do sushi 
  • 2 szklanki wody 
sos: 
  • 1 łyżka miso 
  • 2 łyżeczki mirinu 
  • 2 łyżeczki sake 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1,5 łyżki masła 
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku do przybrania 
  • 1 łyżeczka sezamu 
nadzienie: 
  • łosoś 200 g 
  • avocado 1/2 szt 
  • kolendra pęczek 
  • limonka 
  • sól, czarny pieprz 
  • sezam 
  • dymka 
Ryż ugotuj w 2 szklankach wody. Przykryj i odstaw do napęcznienia. Teraz przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki. łososia, avocado, kolendrę drobno posiekaj, dopraw solą i pieprzem. Gdy ryż trochę przestygnie uformuj z niego kulkę, do środka włóż po łyżce nadzienia. Posmaruj sosem i smaż na maśle z każdej strony. Podawaj z sezamem i dymką.
Więcej na ten temat