Fry z kurczakiem, bazylią i chilli
- ryż jaśminowy 300 g
- udko kurczaka bez kości 300 g
- czosnek 3 ząbki
- czerwone chilli 1-2 szt
- soya sos do smaku
- sos ostrygowy do smaku
- limonka 1 szt
- bazylia tajska 1 doniczka
- olej ryżowy
Ryż ugotuj na sypko. Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosach. Chilli i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na olej ryżowy. Po chwili dorzuć kurczaka i smaż kilka minut. Na koniec dorzuć porwaną bazylię. Podawaj z ryżem.
Risotto z grzybami
- oliwa z oliwek kilka łyżek
- cebula 1 szt
- czosnek 2-3 ząbki
- sól, czarny pieprz
- ryż arborio 1 szklanka
- bulion 1 l
- wino białe wytrawne 200 ml
- podgrzybki lub borowiki 450 g
- pecorino lub parmezan 200g
- tymianek świeży
- masło 2 łyżki
Posiekaną drobno cebulę oraz czosnek przesmaż na oliwie. Dorzuć posiekane grzyby, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć ryż i przesmaż kilka minut. Następnie wlej wino i poczekaj aż odparuje. Teraz podlewaj ciepłym bulionem i mieszaj. Gdy ryż będzie al dente dodaj masło, starty ser oraz posiekane zioła.
Chrupiące "ciasteczka" z łososiem oraz avocado
- 2 szklanki ryżu krótkoziarnistego do sushi
- 2 szklanki wody
sos:
- 1 łyżka miso
- 2 łyżeczki mirinu
- 2 łyżeczki sake
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka drobno posiekanego szczypiorku do przybrania
- 1 łyżeczka sezamu
nadzienie:
- łosoś 200 g
- avocado 1/2 szt
- kolendra pęczek
- limonka
- sól, czarny pieprz
- sezam
- dymka
Ryż ugotuj w 2 szklankach wody. Przykryj i odstaw do napęcznienia. Teraz przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki. łososia, avocado, kolendrę drobno posiekaj, dopraw solą i pieprzem. Gdy ryż trochę przestygnie uformuj z niego kulkę, do środka włóż po łyżce nadzienia. Posmaruj sosem i smaż na maśle z każdej strony. Podawaj z sezamem i dymką.