Suflet serowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła (+do nasmarowania foremek)
- 2 jaja
- 1 łyżka musztardy
- 150ml mleka
- pieprz cayenne – szczypta do smaku
- 150g szklanka tartego sera np. pleśniowy
Kokilki wysmarować miękkim masłem. i schłodzić
W garnuszku rozpuść masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, gotuj przez ok. 2 minuty. Dodać mleko partiami i ciągle mieszając wolno podgrzewać, zgęstnieje.
Zdjąć z ognia, dodać ser, pieprz cayenne, musztardę, wymieszać.
Dodaj żółtka, szczyptę soli i pieprzu.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodać do ciasta.
Masą napełnij foremki prawie po sam brzeg. Wygładź wierzch. Palcem przesuń wokół brzegu naczynka, zbierając ciasto.
Piec 14 minut w temp. 200 C z małą parą.