Pytanie na Śniadanie

Suflet serowy

Suflet serowy 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżka masła (+do nasmarowania foremek) 
  • 2 jaja  
  • 1 łyżka musztardy  
  • 150ml mleka  
  • pieprz cayenne – szczypta do smaku 
  • 150g szklanka tartego sera np. pleśniowy
Kokilki wysmarować miękkim masłem. i schłodzić 
W garnuszku rozpuść masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, gotuj przez ok. 2 minuty. Dodać mleko partiami i ciągle mieszając wolno podgrzewać, zgęstnieje. 
Zdjąć z ognia, dodać ser, pieprz cayenne, musztardę, wymieszać. 
Dodaj żółtka, szczyptę soli i pieprzu. 
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodać do ciasta. 
Masą napełnij foremki prawie po sam brzeg. Wygładź wierzch. Palcem przesuń wokół brzegu naczynka, zbierając ciasto. 
Piec 14 minut w temp. 200 C z małą parą.
Więcej na ten temat