Dorsz z patelni z czarną soczewicą i suszonymi pomidorami
Składniki na 4 osoby: 4 kawałki polędwicy z dorsza (po 120-150g każda), sól, olej rzepakowy, 300g czarnej soczewicy beluga, 100g suszonych pomidorów, 1 pęczek natki, 100g pomidorków koktajlowych, 1 szalotka
Przepis: Rybę naoliw olejem i dopraw solą. Smaż na rozgrzanej suchej patelni z każdej ze strony około 3 minut. Przykryj pokrywką, wyłącz ogień. W międzyczasie ugotuj soczewicę we wrzącej i osolonej wodzie (600ml). Posiekaj pomidory suszone, drobno pokrój szalotkę i wymieszaj z przepołowionymi pomidorkami koktajlowymi i poszatkowaną natką. Całość połącz olejem i dopraw solą. Podawaj dorsza na soczewicy z sałatką z pomidorów na wierzchu. Gotowe
Grillowane cukinie z serem kozim i pestkami granatu
Składniki na 4 osoby: 2 średnie cukinie, olej rzepakowy, sól, twardy kruszący się ser kozi (200g), 1 granat, 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego, 1 pęczek kolendry
Przepis: Cukinie umyj, osusz i potnij na cienkie plastry używając tarki, obieraczki lub noża. Posmaruj je delikatnie olejem, dopraw solą i kminem. Grilluj krótko z każdej ze stron. W międzyczasie przetnij granat i wyodrębnij z niego części i pestki. Potnij drobno kolendrę. Układaj plastry cukinii, pokrusz na wierzch ser kozi, dekoruj kolendrą i pestkami granatu. Całość skrop olejem i oprósz jeszcze raz kminem. Gotowe
Babka piaskowa z jogurtem i morelowym musem
Składniki na okrągła blachę: 5 jajek, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, ¾ szklanki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1 jogurt naturalny (400g), 500g moreli
Przepis: Morele wydryluj i zasyp szklanką cukru. Duś na małym ogniu aż się rozpadną a następnie zblenduj na gładko. Wymieszaj jogurt aby był płynny. Nasmaruj okrągła blachę olejem i wysyp mąką. Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połącz jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubij na gęstą i puszystą masę. Wlej olej i mieszaj dalej rózgą. Dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszaj rózgą na jednolitą i gładką masę. Przelej do blachy i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. Wyjmij babkę przewróć do góry nogami i daj jej ostygnąć. Całość polej jogurtem i dekoruj musem z moreli. Gotowe !
Letnia sałatka z rukolą, śliwkami,
mozzarellą i pomidorami
Składniki na 4 osoby: 100g rukoli, 100g śliwek węgierek, 2 kulki mozzarelli, 200g pomidorków koktajlowych, sól, pieprz, olej rzepakowy, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 pęczek mięty
Przepis: Wydryluj śliwki, przekrój na pół. Podobnie pokrój pomidorki. Wymieszaj je razem, posól i dodaj odrobinę oleju. Ocet połącz z olejem w słoiku, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Polej dressingiem rukolę. Przerwij mozzarelle na pół. Układaj rukolę, pomidorki ze śliwkami i mozzarelle. Całość skrop raz jeszcze dressingiem i posyp świeżą miętą. Gotowe