Pytanie na Śniadanie

Grillowane brzoskwinie

Sataye z piersi kurczaka marynowane w cytrynie z sosem orzechowym i kokosem Ilość: 

Składnik: 
1 pierś z kurczaka 
100 ml jogurt grecki 
40 ml sok z cytryny z 1 sztuki 
skórka z cytryny 
szczypta kurkuma 
szczypta kardamon
 szczypta cynamon 
20ml olej rzepakowy 
szczypta sól 

sos 
1 łyżka stołowa masło orzechowe 
30ml mleczko kokosowe 
10ml miód
 5ml cytryna 
20g prażone orzeszki ziemne 
długie wykałaczki 

Sposób przyrządzenia: Pierś z kurczaka dokladnie myjemy i wysuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w pasy o grubości jednego centymetra i delikatnie rozbijamy dłonią na płasko. W misce rozrabiamy wszystkie skladniki marynaty. W marynacie moczymy pierś z kurczaka i pod przykryciem zostawiamy na 3 godziny w lodówce. Pasemka zamarynowanego mięsa nadziewamy na wykałaczki. Układamy na aluminiowych tackach i grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Podajemy z sosem orzechowym. Smakują wybornie na ciepło i na zimno. Masło orzechowe łączymy z mlekiem kokosowym, dodając powoli pozostałe składniki energicznie mieszamy - aż do uzyskania jednolistej masy. 

Grillowane chlebki pita z bakłażanowym babaganuszem 
Ilość: Składnik: 
500g mąka pszenna 
150ml woda 
100g jogurt naturalny
 60ml olej rzepakowy
 10g drożdzy suchych
 1 jajko 
szczypta soli 
1 łyżeczka cukier 
1 bakłażan 
szczypta kmin rzymski 
1 granat 
1łyżka tahini 
10ml sok z cytryny 
natka pietruszki 

Sposób przyrządzenia: Mąke przesiewamy, dodajemy drożdze, sól i cukier, mieszamy i stopniowo dodajemy wszystkie mokre składniki. Zagniatamy energicznie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod krzykryciem do wyrośnięcia ok 1 godziny. Z gotowego ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy je. Rozkladamy na rozgrzanym ruszcie natłuszczonym olejem rzepakowym Grillujemy z każdej strony ok. 3 minuty Bakłażana w całosci kładziemy na ruszt i grillujemy ok 20 minut. Ugrillowanego obieramy ze skórki. Miąż miksujemy na głądką masę z tahiną, czosnkiem i sokiem cytryny. Doprawiamy kuminem rzymskim i solą do smaku. Placki podajemy z pasta bakłażanową, pestkami granatu i natką pietruszki 

Grillowane brzoskwinie z kokosowym mascarpone i tymiankiem 

Ilość: Składnik: 
2 szt dojrzała brzoskwinia 
100g mascarpone 
100ml śmietanki kremówki
 20g cukier puder
 1 łyżeczka ziarna wanilli 
20g wiórki kokosowe
 gałązka tymianek

 Sposób przyrządzenia: Brzoskwinie kroimy na pół i delikatnie wydrążamy pestkę tak by nie naruszyć ich kształtu. Do miski wlewamy śmietankę i za pomocą rózgi ubijamy ją. Do śmietanki stopniowo dodajemy cukier puder, wanilię i mascarpone. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni. Brzoskwinie grillujemy na rozgrzanym ruszcie. Po 10 minutach przekładamy je na talerz, podając ze słodkim serkiem i posypując zarumienionymi wiórkami kokosowymi. 
 

Ilość: Składnik: 
2 szt. kolba kukurydzy 
100g masło 
3 łyżki pomidorowego ketchupu
 1 łyżeczka miodu 
1 ząbek czosnku 
szczypta harrisy 
tarty ser gruyere 

Sposób przyrządzenia: Obgotowujemy obrane kolby kukurydzy w osolonej wodzie. Masło w temperaturze pokojowej łączymy z ketchupem, miodem, utartym czosnkiem i szczyptą papryki harrisy. Ser trzemy na najmniejszych oczkach tarki. Na rozgrzany ruszt grilla ukladamy kolby kukurydzy i grillujemy ok 10 minut, sukcesywnie obracając i smarując za pomocą pędzelka paprykowym masłem. Ugrillowaną kukurydzę smarujemy ponownie masłem paprykowym i posypujemy serem guyere.
Więcej na ten temat