Sataye z piersi kurczaka marynowane w cytrynie z sosem orzechowym i kokosem
Ilość:
Składnik:
1 pierś z kurczaka
100 ml jogurt grecki
40 ml sok z cytryny
z 1 sztuki
skórka z cytryny
szczypta kurkuma
szczypta kardamon
szczypta cynamon
20ml olej rzepakowy
szczypta sól
sos
1 łyżka stołowa masło orzechowe
30ml mleczko kokosowe
10ml miód
5ml cytryna
20g prażone orzeszki ziemne
długie wykałaczki
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka dokladnie myjemy i wysuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy w pasy o grubości jednego centymetra i delikatnie rozbijamy dłonią na płasko.
W misce rozrabiamy wszystkie skladniki marynaty.
W marynacie moczymy pierś z kurczaka i pod przykryciem zostawiamy na 3 godziny w lodówce.
Pasemka zamarynowanego mięsa nadziewamy na wykałaczki.
Układamy na aluminiowych tackach i grillujemy na rozgrzanym ruszcie.
Podajemy z sosem orzechowym.
Smakują wybornie na ciepło i na zimno.
Masło orzechowe łączymy z mlekiem kokosowym, dodając powoli pozostałe składniki energicznie mieszamy -
aż do uzyskania jednolistej masy.
Grillowane chlebki pita z bakłażanowym babaganuszem
Ilość: Składnik:
500g mąka pszenna
150ml woda
100g jogurt naturalny
60ml olej rzepakowy
10g drożdzy suchych
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cukier
1 bakłażan
szczypta kmin rzymski
1 granat
1łyżka tahini
10ml sok z cytryny
natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Mąke przesiewamy, dodajemy drożdze, sól i cukier, mieszamy i stopniowo dodajemy wszystkie mokre składniki.
Zagniatamy energicznie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod krzykryciem do wyrośnięcia ok 1 godziny.
Z gotowego ciasta formujemy kulki i rozwałkowujemy je.
Rozkladamy na rozgrzanym ruszcie natłuszczonym olejem rzepakowym
Grillujemy z każdej strony ok. 3 minuty
Bakłażana w całosci kładziemy na ruszt i grillujemy ok 20 minut.
Ugrillowanego obieramy ze skórki.
Miąż miksujemy na głądką masę z tahiną, czosnkiem i sokiem cytryny.
Doprawiamy kuminem rzymskim i solą do smaku.
Placki podajemy z pasta bakłażanową, pestkami granatu i natką pietruszki
Grillowane brzoskwinie z kokosowym mascarpone i tymiankiem
Ilość: Składnik:
2 szt dojrzała brzoskwinia
100g mascarpone
100ml śmietanki kremówki
20g cukier puder
1 łyżeczka ziarna wanilli
20g wiórki kokosowe
gałązka tymianek
Sposób przyrządzenia:
Brzoskwinie kroimy na pół i delikatnie wydrążamy pestkę tak by nie naruszyć ich kształtu.
Do miski wlewamy śmietankę i za pomocą rózgi ubijamy ją.
Do śmietanki stopniowo dodajemy cukier puder, wanilię i mascarpone.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni.
Brzoskwinie grillujemy na rozgrzanym ruszcie.
Po 10 minutach przekładamy je na talerz, podając ze słodkim serkiem i posypując zarumienionymi wiórkami
kokosowymi.
Ilość: Składnik:
2 szt. kolba kukurydzy
100g masło
3 łyżki pomidorowego ketchupu
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
szczypta harrisy
tarty ser gruyere
Sposób przyrządzenia:
Obgotowujemy obrane kolby kukurydzy w osolonej wodzie.
Masło w temperaturze pokojowej łączymy z ketchupem, miodem, utartym czosnkiem i szczyptą papryki harrisy.
Ser trzemy na najmniejszych oczkach tarki.
Na rozgrzany ruszt grilla ukladamy kolby kukurydzy i grillujemy ok 10 minut, sukcesywnie obracając i smarując za
pomocą pędzelka paprykowym masłem.
Ugrillowaną kukurydzę smarujemy ponownie masłem paprykowym i posypujemy serem guyere.