Kartoflak po Mazursku
- 0,6kg ziemniaków
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1kg kiełbasiak
- Sól, pieprz
- majeranek
- Biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- Masło do smażenia
- 200ml kwaśnej śmietany 18%
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojone w kostkę i usmażone na rozgrzanej patelni z masłem kiełbasiak, cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczony i dobrze wystudzony kartoflakkroimy w kostkę i odsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem, gdy zrumieni się z każdej strony dodajemy kwaśną śmietanę i smażymy aż śmietana zgęstnieje i pokryje kartoflak.
Mazurskie farszynki z kurczakiem
Ciasto:
- 900 g ugotowanych ziemniaków
- ok 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 300g „kebab z piersi kurczaka”
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 80 g cebuli podsmażonej na oleju
- Pęczek natki
- 1 ugotowana marchewka
- cytryna
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm). Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Kebab z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry i siekamy na drobną kostkę. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, siekaną natką i sokiem z cytryny. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Plince z pomoćką, placki ziemniaczane z okrasą z kiełbasek
Plince:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 50 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Pomoćka:
- 50 g twarogu
- 100 g śmietany 18-procentowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 200g kiełbasek śniadaniowych
- Jedna duża biała cebula
- 4 łyżki szczypiorku
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą. Z masy odciskamy wodę i zalewamy wrzącym mlekiem. Następnie dodajemy jajka, mąkę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy placki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Twaróg rozgniatamy z kwaśną śmietaną, dodajemy zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Kiełbaski kroimy w plastry i smażymy na rozgrzanej patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażone kiełbaski z cebulą. Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje posiekanym szczypiorkiem.