Pytanie na Śniadanie

Mazurskie smaki od Braci Budnik cz.4

Kartoflak po Mazursku
  • 0,6kg ziemniaków 
  • 2 jajka 
  • 0,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1kg kiełbasiak 
  • Sól, pieprz 
  • majeranek 
  • Biała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Masło do smażenia 
  • 200ml kwaśnej śmietany 18% 
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe przyprawy, oraz pokrojone w kostkę i usmażone na rozgrzanej patelni z masłem kiełbasiak, cebulę i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wykładamy foremkę (keksową dużą) papierem do pieczenia, wlewamy masę ziemniaczaną i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Upieczony i dobrze wystudzony kartoflakkroimy w kostkę i odsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem, gdy zrumieni się z każdej strony dodajemy kwaśną śmietanę i smażymy aż śmietana zgęstnieje i pokryje kartoflak.

Mazurskie farszynki z kurczakiem 
Ciasto: 
  • 900 g ugotowanych ziemniaków 
  • ok 250 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • sól 
Farsz: 
  • 300g „kebab z piersi kurczaka” 
  • 2 jajka ugotowane na twardo 
  • 80 g cebuli podsmażonej na oleju 
  • Pęczek natki 
  • 1 ugotowana marchewka 
  • cytryna 
  • sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ziemniaki najlepiej przygotować dzień wcześniej. Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm). Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Kebab z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry i siekamy na drobną kostkę. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, siekaną natką i sokiem z cytryny. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Plince z pomoćką, placki ziemniaczane z okrasą z kiełbasek
Plince: 
  • 500 g ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 50 ml mleka 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 2 jajka 
  • 1 szczypta soli 
  • 1 szczypta pieprzu 
Pomoćka: 
  • 50 g twarogu 
  • 100 g śmietany 18-procentowej 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
Dodatkowo: 
  • 200g kiełbasek śniadaniowych 
  • Jedna duża biała cebula 
  • 4 łyżki szczypiorku 
  • olej do smażenia 
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą. Z masy odciskamy wodę i zalewamy wrzącym mlekiem. Następnie dodajemy jajka, mąkę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy placki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Twaróg rozgniatamy z kwaśną śmietaną, dodajemy zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Kiełbaski kroimy w plastry i smażymy na rozgrzanej patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażone kiełbaski z cebulą. Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuje posiekanym szczypiorkiem.
Więcej na ten temat