Pytanie na Śniadanie

Kuchnia grillowa na długi weekend cz.3

Pstrągi z grilla faszerowane fenkułem
Składniki na 4 osoby: 
  • 4 świeże pstrągi 
  • 1 cały fenkuł 
  • 1 cytryna 
  • 4 szalotki 
  • 100 ml wytrawnego białego wina 
  • sól, pieprz 
  • 100 g masła 
  • oliwa z oliwek 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
Wypatroszone pstrągi napełnij plastrami fenkułu, cytryny i szalotki. Całość dopraw solą i pieprzem i zamknij wykałaczkami. Skrop pstrągi oliwą, posyp solą i grilluj na patelni grillowej zabezpieczając ją papierem do pieczenia. Grilluj z dwóch stron po kilka minut z każdej. W międzyczasie resztę szalotki podsmaż krótko na oliwie, dodaj sól, pieprz, zwiększ ogień i wlej wino. Odparuj alkohol, zmniejsz ogień i dodawaj pomału pokrojone w kostkę zimne masło nieustannie mieszając. Poszatkuj natkę. Zdejmij pstrągi z grilla polej sosem i posyp pietruszką. Gotowe

Grillowane bakłażany z dressingiem na bazie tahini 
Składniki na 4 osoby: 
  • 1 duży lub 2 małe bakłażany 
  • oliwa z oliwek 
  • 2 łyżki pasty tahini 
  • 1 cytryna 
  • 100 g czerwonych lub białych porzeczek 
  • 1 pęczek kolendry 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • sól 
Bakłażany pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Skrop oliwą, dopraw solą i kminem rzymskim. Grilluj z obu stron po około 2 minuty z każdej. W tym czasie przygotuj dressing mieszając pastę tahini z sokiem i skórką z cytryny i rozrzedzając dressing oliwą z oliwek. Dopraw solą. Układaj plastry bakłażana, porzeczki, listki kolendry a całość skrop obficie dressingiem. Gotowe

Grillowane owoce: jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie z dressingiem 
  • 1 jabłko 
  • 1 gruszka 
  • 4 morele 
  • 2 brzoskwinie 
  • 100g cukru trzcinowego 
  • 50 ml syropu klonowego 
  • 1 cytryna 
  • oliwa z oliwek 
  • sól
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • jogurt grecki 
Owoce umyj, osusz, pokrój w ósemki i obtocz w cukrze trzcinowym. Grilluj na rozgrzanym grillu. W międzyczasie stwórz słodki dressing mieszając syrop klonowy z sokiem i skórką z cytryny, cynamonem i kolendrą. Całość wymieszaj, lekko dopraw solą i rozrzedź oliwą. Zgrillowane owoce układaj i polej dressingiem gdy są jeszcze ciepłe. Ułóż na nich zimny grecki jogurt. Gotowe

Więcej na ten temat