Pstrągi z grilla faszerowane fenkułem
Składniki na 4 osoby:
- 4 świeże pstrągi
- 1 cały fenkuł
- 1 cytryna
- 4 szalotki
- 100 ml wytrawnego białego wina
- sól, pieprz
- 100 g masła
- oliwa z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
Wypatroszone pstrągi napełnij plastrami fenkułu, cytryny i szalotki. Całość dopraw solą i pieprzem i zamknij wykałaczkami. Skrop pstrągi oliwą, posyp solą i grilluj na patelni grillowej zabezpieczając ją papierem do pieczenia. Grilluj z dwóch stron po kilka minut z każdej. W międzyczasie resztę szalotki podsmaż krótko na oliwie, dodaj sól, pieprz, zwiększ ogień i wlej wino. Odparuj alkohol, zmniejsz ogień i dodawaj pomału pokrojone w kostkę zimne masło nieustannie mieszając. Poszatkuj natkę. Zdejmij pstrągi z grilla polej sosem i posyp pietruszką. Gotowe
Grillowane bakłażany z dressingiem na bazie tahini
Składniki na 4 osoby:
- 1 duży lub 2 małe bakłażany
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 cytryna
- 100 g czerwonych lub białych porzeczek
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól
Bakłażany pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Skrop oliwą, dopraw solą i kminem rzymskim. Grilluj z obu stron po około 2 minuty z każdej. W tym czasie przygotuj dressing mieszając pastę tahini z sokiem i skórką z cytryny i rozrzedzając dressing oliwą z oliwek. Dopraw solą. Układaj plastry bakłażana, porzeczki, listki kolendry a całość skrop obficie dressingiem. Gotowe
Grillowane owoce: jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie z dressingiem
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 4 morele
- 2 brzoskwinie
- 100g cukru trzcinowego
- 50 ml syropu klonowego
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- sól
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- jogurt grecki
Owoce umyj, osusz, pokrój w ósemki i obtocz w cukrze trzcinowym. Grilluj na rozgrzanym grillu. W międzyczasie stwórz słodki dressing mieszając syrop klonowy z sokiem i skórką z cytryny, cynamonem i kolendrą. Całość wymieszaj, lekko dopraw solą i rozrzedź oliwą. Zgrillowane owoce układaj i polej dressingiem gdy są jeszcze ciepłe. Ułóż na nich zimny grecki jogurt. Gotowe