Twaróg w słodkiej odsłonie na grzance
- 300 g pełnotłustego twarogu
- 2 łyżki mleka
- 2 duże łyżki masła
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego
- 2 duże jajka
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka borówek
- 1 szklanka jeżyn
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wymieszaj jajka, wanilię i mleko odstaw na bok. Wymieszaj wanilię i miód. Podgrzej patelnię na średnim ogniu, aż będzie gorąca, dodaj masło do patelni. Gdy patelnia jest gorąca, a masło się roztopi, zanurz chleb w mieszance jajka/mleka i połóż na patelnię. Smaż przez około trzy minuty, aż się zarumieni, a następnie odwróć i smaż drugą stronę na złoty kolor. Ułóż łyżkę lub dwie twarogu na jednej kromce tostu i posyp owocami.
Skrop mieszanką syropu i pasty waniliowej i przykryj drugą kromką.