Pytanie na Śniadanie

Udka kurczaka z różnych stron świata cz.1

Gruzińska Tabaka z kurzych udek w sosie jagodowym
Składniki na 4 osoby: 
  • 800g trybowanych udzików kurczęcych ze skórą, 
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub zgniecione, 
  • 4 łyżki octu winnego, 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry, 
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 500g jagód, 
  • 4 łyżki brązowego cukru, 
  • 1 puszka czerwonej fasoli, 
  • 1 duża czerwona cebula, 
  • 1 mały pęczek kolendry, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól, pieprz
Czosnek utrzyj w moździerzu z kolendrą, papryką, solą i całość zalej octem winnym. Wymieszaj i połącz ze stopionym masłem. Udziki natrzyj marynatą i smaż na płaskiej patelni przyciskając je z góry drugą. Smaż szybko z jednej i drugiej strony a pod koniec wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10 minut. W tym czasie zrób sos jagodowy łącząc jagody z cukrem i dusząc je krótko. Zrób szybką sałatkę poprzez połączenie pociętej w piórka czerwonej cebuli z przepłukaną czerwoną fasolą i kolendra. Całość zaciągnij oliwa, dopraw solą i pieprzem i podawaj z kurczakiem i jagodami. Gotowe

Pollo & Mojo Rojo, czyli kurczęce udziki w ostrym kanaryjskim sosie
Składniki na 4 osoby: 
  • 8 pałek kurczaka, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 4 liście laurowe, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • 400ml czerwonego wytrawnego wina, 
  • sól, 
sos: 
  • 1 słoiczek pieczonej papryki w zalewie, 
  • 2 łyżki ostrej czerwonej papryki, 
  • 4 łyżki słodkiej czerwonej papryki, 
  • 100g mielonych migdałów, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 100 ml oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 
  • sól, 
  • 2 paczki ugotowanych młodych ziemniaczków
Pałki kurczaka włóż do garnka, dodaj całe ząbki czosnku, liście laurowe, oregano, wino i całość dopełnij wodą tak aby zakryć mięso. Wstaw na ogień i duś na małym ogniu. Gdy kurczak się gotuje przygotuj sos mojo rojo blendując w blenderze kielichowym: pieczoną paprykę (bez zalewy), obie suszone papryki, migdały, czosnek i kmin rzymski. Całość dopraw solą i rozluźnij zalewą z pieczonych papryk i oliwą. Po około 10 minutach gotowania kurczaka woda z winem odparuje na tyle, że możesz dodać mojo rojo do garnka. Duś kolejne 30 minut co jakiś czas mieszając. Oceń czy przykrywać – sos powinien być gęsty. Serwuj z ziemniakami. Gotowe

Vollaille des Landes avec sauce albufera, czyli klasyczny duszony kurczak po francusku
Składniki na 4 osoby: 
  • 4 udka kurczęce, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1 cały por, 
  • 2 gałązki selera naciowego, 
  • 1 biała cebula, 
  • oliwa z oliwek, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1 litr wywaru z kurczaka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 50g zimnego masła, 
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 1 słoiczek kaparów, 
  • 400g ryżu
Marchewkę, pietruszkę, por, seler naciowy i cebulę pokrój w grubą kostkę i podsmaż krótko w garnku o grubym dnie. Na warzywach ułóż udka, natrzyj je solą i pieprzem, dodaj do garnka liście laurowe, ziele angielskie i pół litra wywaru z kurczaka. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 45 minut. W tym czasie podgrzej resztę wywaru a na patelni stop masło i zaciągnij je mąką. Zrób zasmażkę i połącz ją z gorącym wywarem. Zagotuj nieustannie mieszając a następnie dodaj kapary i kwaśną śmietanę. Całość podgrzej, nie gotuj i dodaj do środka natkę pietruszki. Wyciągnij kurczaka i polej sosem. Serwuj z ryżem i natką pietruszki. Gotowe
Więcej na ten temat